Sprawdź konkurs!
/ Podcast / WNZO 005: Kuchnia powiślańska XIX wieku.

WNZO 005: Kuchnia powiślańska XIX wieku.

Michał Jaworski on 29 grudnia 2014 - 22:40 in Podcast, Zdrowe odżywianie, Dieta

Stojąc przed półką współczesnego supermarketu zdarza się, że zamiast przyjemności z robienia zakupów mam ból głowy i frustrację. Kilkanaście rodzajów mąki, kilkumetrowa pólka z różnymi rodzajami masła i margaryny. Końca regału z olejami nawet nie widać…  Co kupić, który produkt wybrać, czym się kierować przy dokonywaniu decyzji?

Z tęsknotą myślę wtedy o czasach sprzed 100-200 lat, Ówcześni ludzie na pewno nie mieli takich dylematów. A dlaczego by się nie przyjrzeć temu, co wtedy jadali? Nie było produktów wysoce przetworzonych,  bazowali głównie na produktach roślinnych wyhodowanych we własnym gospodarstwie lub pochodzących z najbliższej okolicy. Mieli wyraźny podział na to, co jada się codziennie (chudo) oraz od święta (trochę mniej zdrowo). Dlaczego do zdrowego odżywiania nie poszukać inspiracji właśnie w tych czasach?

Zapraszam do wysłuchania podcasu z prezesem Kwidzyńskiego Towarzystwa Kulturalnego Justyną Liguz. Justyna na co dzień jest szefową pracowni regionalnej w Kwidzyńskim Centrum Kultury i specjalizuje się w historii rejonu Kwidzyna i Powiśla.

 

Z tego podcastu dowiesz się:ryba_staropolska

  • Skąd historycy pozyskują wiedzę, również tą dotyczącą zwyczajów żywieniowych?
  • Kto zamieszkiwał w wieku XIX w rejonie Kwidzyna i Powiśla?
  • Co było podstawą ich diety?
  • Jak często jadali posiłki?
  • Kto, gdzie i w jakich okolicznościach wynalazł wekowanie i lodówkę?
  • Jak rozprzestrzeniała się wiedza o przepisach i sposobach konserwacji żywności?
  • Czy ludzie w XIX wieku zwracali uwagę na zdrowe odżywianie?
  • Co to jest zagraj?

 

Jak możesz słuchać podcastu?


Zdecydowanie polecam ostatni sposób – słuchanie podcastów na swoim smartfonie. Ja tak robią już od kilku lat i jestem z tego sposobu bardzo zadowolony. Swoje ulubione podcasty mam zawsze ze sobą i słucham w każdym miejscu i o dowolnym czasie. Polecam!

Oceń mój podcast – Kuchnia powiślańska

Jeżeli chcesz mi się jakoś odwdzięczyć to najlepszym dla mnie podziękowaniem będzie pozostawienie opinii w iTunes. Dzięki temu mój podcast będzie lepiej widoczny i łatwiej będę mógł docierać do nowych słuchaczy. Możesz to zrobić klikając na linka poniżej.

-> Oceń podcast “Więcej Niż Zdrowe Odżywianie” na iTunes

 

Notatki do tego odcinka podcastu:

  1. Źródła informacji o zwyczajach żywieniowych XIX
    • Ziemia Malborska – ksiądz Władysław Łęga
    • Opracowania Oskara Kolberga
  2. Blog Justyny Liguz – Galeria historii Powiśla
  3. Książka Grażyny Michalik “Smaki Powiśla” – tradycyjne XIX wieczne przepisy staropolskie

 

1 SKOMENTUJ

Wyślij swoją wiadomość

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

1 Komentarze
  • 8 marca 2015

    Bardzo fajne informacje. Te o początkach pasteryzacji i lodówki. Polecam!

    Jola
    Odpowiedz

Darmowy Bonus!

Zapisz się na News Letter i odbierz DARMOWEGO eBooka z najpopularniejszymi wpisami z bloga!

Nikomu nie będziemy udostępniać Twojego adresu email.