Sprawdź konkurs!
/ Podcast / WNZO 026: Na czym polega Kuchnia Pięciu Przemian?

WNZO 026: Na czym polega Kuchnia Pięciu Przemian?

Kuchnia Pięciu Przemian
Michał Jaworski on 16 listopada 2015 - 06:00 in Podcast, Zdrowe odżywianie, Dieta

Kuchnia Pięciu Przemian. Regularne jadanie posiłków jest jedną z powystawowych potrzeb człowieka. Przez wiele lat różne nacje a nawet cywilizacje eksperymentowały, najczęściej metodą prób i błędów z różnymi sposobami ich przyrządzania. Nie dość, że można użyć różnych składników, można je również dodawać w różnej kolejności, w różnych odstępach czasowych. I nie zawsze chodzi tylko o to, aby marchewka była odpowiednio miękka…

Okazuje się, że sposób przygotowania potrawy bezpośrednio przekłada się na to jak długo pozostanie świeża. Przekłada się również, a może przede wszystkim na to, czy strawa będzie wzmacniała nasz organizm, harmonizowała zachodzące w nim procesy, czy tylko zaspokajała głód.

Kuchnia Pięciu Przemian w mojej ocenie, jest kwintesencją celebrowania procesu przyrządzania jedzenia, celebrowania obudowanego skrzętnie pielęgnowaną, wieloletnią tradycją, najlepszymi doświadczeniami naszych przodków.

W tym odcinku podcastu rozmawiam z Moniką Biblis, autorką ponad dziecięciu książek dotyczących kuchni pięciu przemian, zapraszam.

Z tego odcinka podcastu dowiesz się:

  • Na czym polega Kuchnia Pięciu Przemian?
  • Jakich obszarów życia dotyczy?
  • W jaki sposób poszczególne smaki działają na organizm ludzki?
  • Jak ugotować zupę zgodnie z zasadami Kuchni Pięciu Przemian?
  • Co wspólnego pięć żywiołów ma wspólnego z etapami życia człowieka?
  • Pięć przemian, pięć emocji, jakich?
  • Jakich dobroczynnych efektów można się spodziewać gotując zgodnie z Kuchnią Pięciu Przemian?
  • Jak przygotować jajecznicę zgodnie z Kuchnią Pięciu Przemian?

Transkrypt podcastu – Kuchnia Pięciu Przemian

Kliknij tutaj, aby pobrać transkrypt tego odcinka podcastu.

Jak możesz słuchać podcastu?


Zdecydowanie polecam ostatni sposób – słuchanie podcastów na swoim smartfonie. Ja tak robią już od kilku lat i jestem z tego sposobu bardzo zadowolony. Swoje ulubione podcasty mam zawsze ze sobą i słucham w każdym miejscu i o dowolnym czasie. Polecam!

Oceń mój podcast – Kuchnia Pięciu Przemian

Jeżeli chcesz mi się jakoś odwdzięczyć to najlepszym dla mnie podziękowaniem będzie pozostawienie opinii w iTunes. Dzięki temu mój podcast będzie lepiej widoczny i łatwiej będę mógł docierać do nowych słuchaczy. Możesz to zrobić klikając na linka poniżej.

-> Oceń podcast “Więcej Niż Zdrowe Odżywianie” na iTunes

 

Notatki do tego odcinka podcastu:

9 SKOMENTUJ

Wyślij swoją wiadomość

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

9 Komentarze
  • 16 listopada 2015

    Super materiał. Mnóstwo doskonałej wiedzy i fajne przepisy na dania według Pięciu Przemian 🙂 Co do kaszy jaglanej i jej podprażania przed gotowaniem, ja słyszałam taką teorię, że taka właśnie metoda sprawia, że kasza osusza organizm z nadmiaru śluzu, czyli jest pomocna w przeziębieniach, katarach. Ale nie pamiętam gdzie to słyszałam… Ale takie kulinarne osobiste doświadczenia mam takie i mogę je potwierdzić, że kasza jaglana tylko przepłukana wodą, po ugotowaniu będzie kleista (proporcje 2:1), a ta podprażona i ugotowana (proporcje 3:1) będzie sypka.

    Beata
    Odpowiedz
    • 16 listopada 2015

      Dziękuję Beata za komentarz i podzielenie się swoimi doświadczeniami 🙂

      Michał Jaworski
      Odpowiedz
    • 17 listopada 2015

      Dziękuję serdecznie, Pani Beato! Pozdrawiam ciepło 🙂

      Odpowiedz
  • Pingback:Kuchnia Pięciu Przemian – nagranie (podcast) | Kuchnia polska według Pięciu Przemian

  • 25 lutego 2016

    Gotuje z przepisów Pani Moniki od 4 miesięcy -uwielbiam. Prawdą jest, że potrawy przygotowanę według Pięciu Przemian smakują o wiele lepiej, są energetyczne i lekkie. Dziękuje za inspiracje. Pozdrawiam

    Ania
    Odpowiedz
    • 25 lutego 2016

      Witaj Aniu na naszym blogu 🙂
      W naszych przepisach na zupy jest kilka propozycji wg Pięciu Przemian. Może Ci zasmakują 🙂

      Michał Jaworski
      Odpowiedz
      • 25 lutego 2016

        Państwa przepisy także bardzo mi odpowiadają. Wczoraj zrobiłam hummus – wreszcie odnalazłam konsystencję i smak długo poszukiwany, dzisiaj frittatę z cukinia i serem – naprawde palce lizać 🙂 Zakwas buraczany włanie sie robi. Będę tu wracać często. Dziekuje za inspiracje 🙂

        Ania
        Odpowiedz
        • 25 lutego 2016

          Nawet nie wiesz, jak nas to cieszy. Takie komentarze, jak Twój pozwalają nam wierzyć, że to, co robimy jest komuś przydatne 🙂
          Gdybyś miała pytania co do zakwasu, pisz śmiało. Ja tak na Ty – mam nadzieję, że Ci to nie przeszkadza 🙂
          Pozdrawiamy serdecznie! 🙂

          Michał Jaworski
          Odpowiedz
    • 8 marca 2016

      Dziękuję Pani Aniu i pozdrawiam serdecznie,
      Monika 🙂

      Odpowiedz

Darmowy Bonus!

Zapisz się na News Letter i odbierz DARMOWEGO eBooka z najpopularniejszymi wpisami z bloga!

Nikomu nie będziemy udostępniać Twojego adresu email.