Sprawdź konkurs!
/ Łakoć / Banalnie prosty chlebek bananowy

Banalnie prosty chlebek bananowy

Michał Jaworski on 18 maja 2016 - 06:00 in Łakoć, Śniadanie, Zdrowe odżywianie, Dieta

Chlebek bananowy uda się każdemu. Nie każdy musi mieć ochotę i talent do wypieku ciast, ale taki chlebek bananowy przygotuje nawet dziecko – naprawdę! Wystarczy wszystkie składniki dokładnie wymieszać, włożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Po godzinie można się delektować pysznym i pachnącym chlebkiem bananowym.

Chlebek bananowy to właściwie ciasto, dość zwarte, wilgotne, lekko słodkie ciasto. Doskonale nadaje się jako przekąska, albo lekki lunch do pracy. My taki chlebek bananowy najczęściej robimy wtedy, gdy uda na się kupić bardzo dojrzałe (ciemne) banany.

Dojrzałe banany przepięknie pachną i są wyjątkowo słodkie, co bezpośrednio przekłada się na smakowitość gotowego chlebka.

Składniki na chlebek bananowy

  • 4 dobrze dojrzałe banany, 3 do ciasta i 1 do ozdoby.
  • 2 jajka, można zastąpić 2 łyżkami zmielonego siemienia zalanymi gorącą wodą
  • 3 łyżki roztopionego oleju kokosowego lub masła klarowanego
  • garść pokrojonych daktyli, mogą być rodzynki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 szklanka mleka roślinnego, można zastąpić zwykłym
  • 3/4 szklanka posiekanych orzechów włoskich lub migdałów
  • 1,5 szklanki mąki orkiszowej lub innej pełnoziarnistej
  • 1,5 szklanki płatków owsianych górskich
  • dwie szczypty zdrowej soli
Chlebek bananowy

Chlebek bananowy

Chlebek bananowy – przygotowanie

Zaczynamy włączeniem piekarnika, temperaturę ustawiamy na 180 stopni C.

Następnie dokładnie rozgniatamy 3 banany widelcem, jak będą dojrzałe to zrobisz to błyskawicznie i bez wysiłku. Do rozgniecionych bananów dodajemy proszek do pieczenia, sól, jajka (albo zmielone siennie lniane zalane gorącą wodą), roztopiony tłuszcz, drobno posiekane daktyle, cynamon, mleko roślinne i posiekane bakalie.

Dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy mąkę i płatki owsiane,  ponownie mieszamy do czasu, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.

Chlebek bananowy

Chlebek bananowy

Keksówkę lub foremkę do pasztetu wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy do niej całe przygotowane ciasto. Na powierzchni robimy dekorację z 4ego banana. Tu można popisać się pomysłowością, ja obranego banana przekroiłem wzdłuż i ułożyłem w taki sposób.

Przygotowany do pieczenia chlebek wkładamy do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i pieczemy około godziny. Co jakiś czas należy kontrolować pieczenie, jeżeli powierzchnia ciasta zaczyna się przypalać to należy obniżyć temperaturę, lub przełączyć na grzanie tylko dolnej części piekarnika. Pod koniec pieczenia sprawdzić drewnianym szpikulcem, czy na spodzie ciasto jest dobrze wypieczone (nie przykleja się).

Po upieczeniu koniecznie odstaw do wystygnięcia. Ciasto najlepiej smakuje po około godzinie, wtedy jego powierzchnia jest lekko chrupiąca a środek miękki i wilgotny.

Chlebek bananowy

Chlebek bananowy

Chlebek bananowy

Chlebek bananowy możesz podać z domowymi powidłami i bakaliami – migdały, orzechy. Ale sam również smakuje wybornie 🙂

A po zapakowaniu do pudełka, taki zestaw możesz zabrać ze sobą do pracy.

Chlebek bananowy

Źródła informacji

UWAGA: Bezpłatny eBook!

„6 kroków do zdrowego odżywiania”

 


Bezpłatny eBook, a w nim:

 

1. Nasza historia – co nam dała zmiana odżywiania.
2. Co musisz zrobić zanim zaczniesz zmiany.
3. Produkty, które powinny zniknąć z kuchni.
4. Co w zamian? Zdrowe zamienniki.
5. Co się stanie, jeżeli nic nie zrobisz.

6. Jak zrobić to szybciej i łatwiej.

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Banalnie prosty chlebek bananowy
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania
Średnia ocena
41star1star1star1stargray Based on 10 Review(s)

21 SKOMENTUJ

Wyślij swoją wiadomość

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

21 Komentarze
  • 18 maja 2016

    Dwie łyżeczki proszku do pieczenia? Łyżeczka cynamonu?

    Anka
    Odpowiedz
    • 19 maja 2016

      Tak, dwie łyżeczki (takie od herbaty) proszku do pieczenia i jedna cynamonu (startego).

      Michał Jaworski
      Odpowiedz
      • 1 czerwca 2016

        Kolejny świetny przepis i zarazem bardzo szybki:)Muszę koniecznie go wypróbować mam tylko nadzieję że nie wyjdzie mi zakalec u mnie z wypiekami różnie bywa aczkolwiek bardzo ciekawa propozycja zachęca do zrealizowania pozdrawiam

        Agnieszka
        Odpowiedz
        • 1 czerwca 2016

          Ciasto na pewno Ci trochę urośnie, jednak jego konsystencja może być lekko zakalcowata (taki wilgotny chlebek)

          Michał Jaworski
          Odpowiedz
  • 8 czerwca 2016

    wygląda i brzmi smacznie, muszę przyznać, że kusi mnie dorzucenie nieco kakao lub karobu i nieco mąki kokosowej. Muszę wypróbować.

    Odpowiedz
  • 23 sierpnia 2016

    Czy maka bezglutenowa zamiast pelnoziarnistej bedzie OK? Czy moze jakas inna?

    Paula
    Odpowiedz
    • 23 sierpnia 2016

      Tak możesz użyć mąki bezglutenowej. Witaj na naszym blogu Paula 🙂

      Michał Jaworski
      Odpowiedz
  • 31 sierpnia 2016

    Czy mogę i ile dać więcej mąki do tych proporcji, aby nie dodawać płatków owsianych? Dziekuje, pozdrawiam

    Agnieszka
    Odpowiedz
    • 31 sierpnia 2016

      Tak, możesz płatki owsiane zastąpić mąką w stosunku 1:1 (dodatkowe półtorej szklanki mąki). Witaj na naszym blogu! 🙂

      Michał Jaworski
      Odpowiedz
      • 31 sierpnia 2016

        Dziekuje za szybką odpowiedz! 🙂 pozdrawiam

        Agnieszka
        Odpowiedz
  • 12 października 2016

    Dzien dobry:-))
    Szukalam czegos do pozarcia na drugie sniadanie:) i znalazlam Wasz chlebek…juz samo patrzenie na zdjecia sprawia,ze czuje zapach bananow:)
    Mam pytanie,czy moge make orkiszowa zastapic kokosowa?

    Aga
    Odpowiedz
  • 30 listopada 2016

    Mam pytanie odnośnie proszku do pieczenia. Czy jest on zdrowy? czy lepiej zastąpić czymś innym? Czytałem że niektórzy zamiast proszku dają sodę oczyszczoną.

    Tomasz
    Odpowiedz
    • 1 grudnia 2016

      Tomek, proszek do pieczenia najlepiej w wersji bio (bez aluminium), albo rzeczywiście zastąpić sodą. W przypadku sody trzeba jednak zadbać, aby w cieście były jakieś kwaśne dodatki (owoce, maślanka, jogurt), które wejdą w reakcję z sodą i spulchnią ciasto.

      Michał Jaworski
      Odpowiedz
      • 28 stycznia 2017

        Próbowaliście z sodą zamiast proszku? Jeśli tak to ile daliście i jakie dodatki aby soda podział?

        p
        Odpowiedz
        • 30 stycznia 2017

          Ja nie próbowałem. Zamieniając proszek na sodę faktycznie trzeba zadbać o dodatek czegoś kwaśnego, aby soda zaczęła działać. Może trochę soku z cytryny?

          Michał Jaworski
          Odpowiedz
  • 27 stycznia 2017

    Robi sie chlebek. Pachnie w calym mieszkaniu?. Dalam pol lyzeczki sody i troche soku z cytryny.

    Odpowiedz
  • 23 kwietnia 2017

    Nigdy więcej! 😉 Zrobiłam jakoś tak przy okazji, dorzuciłam do piekarnika w którym robił się obiad, i przepadłam! Jest cudowny, przepyszny i nie mogę się powstrzymać od jedzenia go. Nigdy więcej bo moja silna wola jest wystawiona na zbyt ciężką próbę 🙂

    Zrobiłam ze zwykłej tortowej mąki, z rodzynkami, pestkami dyni i słonecznika, następnym razem (a jednak!) spróbuje zgodnie z przepisem.

    Monika
    Odpowiedz
  • 11 maja 2017

    Obłędny! Wejdzie na stałe do menu naszej rodziny, smakował wszystkim.

    Cracovianca
    Odpowiedz
  • 9 czerwca 2017

    Czy bakalie można zmielić? Chciałam taki chlebek dać Maluszkowi- 15 mies. Z takimi posiekanymi chyba sobie jeszcze nie poradzi? Czy zmielenie bakalii wpłynie na konsystencję ciasta?

    Karolina
    Odpowiedz
    • 12 czerwca 2017

      Jeśli je wcześniej namoczysz, to bez problemu zmielisz. Trochę na konsystencję wpłynie, ale warto spróbować – będzie pyszny.

      Michał Jaworski
      Odpowiedz
      • 17 czerwca 2017

        Wyszedł przepyszny 🙂 Zamiast proszku do pieczenia użyłam sody rozpuszczonej w 2 łyżkach jogurtu naturalnego. Dziękuję za pyszny przepis 😀 Pozdrawiam

        Karolina
        Odpowiedz

Darmowy Bonus!

Zapisz się na News Letter i odbierz DARMOWEGO eBooka z najpopularniejszymi wpisami z bloga!

Nikomu nie będziemy udostępniać Twojego adresu email.