Sprawdź konkurs!
/ Colo vada / Kotlety pieczarkowo-jaglane

Kotlety pieczarkowo-jaglane

Kotlety pieczarkowo jaglane

Kotlety pieczarkowo-jaglane. Czy można zrobić smaczne kotlety mielone bez mięsa? Oczywiście! Nie dość, że smaczne –  dodatkowo będą bardzo pożywne i zdrowe. Kasza jaglana i pieczarki doskonale się uzupełniają, pieczarki nadają potrawie wyraźny intensywny smak, kasza jaglana swą kleistością doskonale to “spina w całość”.

Składniki na kotlety pieczarkowo-jaglane

  • 1/2kg pieczarek
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 1 jajko lub 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
  • kilka łyżek pełnoziarnistej mąki do zagęszczenia
  • sól i pieprz do smaku
  • tłuszcz do usmażenia – np. masło klarowane, oliwa z oliwek

Kaszę jaglaną wypłucz dwukrotnie w zimnej wodzie, zalej 2 szklankami wody i zagotuj. Zmniejsz gaz, gotuj powoli 10 minut i odstaw do przestygnięcia.

W międzyczasie umyte pieczarki razem z cebulą zetrzyj na tarce jarzynowej lub zmiel w maszynce do mięsa, dodaj przestygniętą kaszę jaglaną, dodaj jajko, sól, pieprz i dokładnie wymieszaj.

Jeżeli przygotowana masa jest zbyt wodnista, rzadka, dodaj kilka łyżek dowolnej pełnoziarnistej mąki.

Aby wyeliminować gorzkawy posmak kaszy jaglanej, przed ugotowaniem należy ją dwukrotnie wypłukać w zimnej wodzie.

Z tak przygotowanej masy wyrabiaj małe kotleciki i smaż po obu stronach po 5-7 minut.

Kotlety pieczarkowo jaglane bardzo dobrze smakują z surówką z czerwonej kapusty – przepis na nią znajdziesz tu.

Smacznego!

<strong>Dlaczego warto spożywać pieczarki?</strong> Dlaczego warto spożywać pieczarki?
Pieczarki wspomagają działanie układu odpornościowego. W swoim składzie oprócz witamin i minerałów zawierają lektyny – fitoskładniki łączące przeciwciała w grupy, przyklejając je do zainfekowanych komórek. Dzięki temu spowalniają ich rozmnażanie i ułatwiają limfocytom ich znalezienie i unieszkodliwienie.

5 SKOMENTUJ

Wyślij swoją wiadomość

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

5 Komentarze
  • 26 września 2015

    Przepyszne, delikatne kotleciki. Obtoczyłam je jeszcze w mące orkiszowej z dodatkiem sezamu dzięki czemu zyskały chrupiącą skórkę, no i potraktowałam blenderem całą masę – nie rozpadała się. Dziękuję za super przepis!

    Agnieszka
    Odpowiedz
    • 27 września 2015

      Właśnie! Do pełni szczęścia w tych kotlecikach brakowało mi chrupiącej skórki – teraz już wiem jak ją uzyskać 🙂

      Dziękuję Agnieszka za odwiedzenie naszego bloga i podzielenie się swoimi doświadczeniami!

      Michał Jaworski
      Odpowiedz
  • 1 listopada 2015

    WItam

    Dzis zrobilam kotlety. Wszystko wedlug przepisu, tylko pieczarek mialam 300gram, zamiast 500. I niestety po wymieszaniu wszystkiego zrobila sie rzadka masa, która nie dała sie usmażyć. Dodalam mąki cieciorki do odpowiediego zagęszczenia. Wtedy wyszly-pyszne 🙂

    Beata

    Beata
    Odpowiedz
    • 2 listopada 2015

      Dziękuje Beata za komentarz. Masz rację, niedawno (po dłuższej przerwie) robiłem te kotleciki i też ciasto było za rzadkie – ja zagęściłem je akurat odrobiną zmielonych płatków owsianych. Nie do końca wiem, z czego może to wynikać, może to kwestia “soczystości” pieczarek?

      Zaktualizowałem już przepis o nasze najnowsze doświadczenia 🙂

      Pozdrawiam,

      Michał Jaworski
      Odpowiedz
  • 17 października 2016

    Musiałam zagęścić 3 łyżkami mąki z cieciorki, bo masa była trochę rzadka. A ta mąka dobrze “skleja”. Dodałam też 2 czubate łyżeczki płatków drożdżowych, bardzo podkręcają zawsze smak, polecam 🙂 I dorzuciłam 2 garście pestek słonecznika i 2 łyzki niemielonego siemienia 🙂
    W smaku wyszły jak mięsne pulpety, co zadziwiło przede wszystkim mojego męża, który 10 lat nie je mięsa 🙂

    Iza
    Odpowiedz
Więcej Niż Zdrowe Odżywianie

Darmowy Bonus!

Zapisz się na News Letter i odbierz DARMOWEGO eBooka z najpopularniejszymi wpisami z bloga!

Nikomu nie będziemy udostępniać Twojego adresu email.