Sprawdź konkurs!
/ Śniadanie / Odżywcza kasza orkiszowa z granatem

Odżywcza kasza orkiszowa z granatem

Michał Jaworski on 1 grudnia 2016 - 06:00 in Śniadanie, Zdrowe odżywianie, Dieta, Żywienie dzieci

Są różne szkoły, jednak większość dietetyków zgodnie twierdzi, że odżywcze (z przewagą węglowodanów) śniadanie jest najlepszym możliwym rozpoczęciem dnia.  W tej roli idealnie sprawdzi się  kasza orkiszowa z granatem. Szybko się ją przyrządza i jest wypełniona po brzegi złożonymi węglowodanami, które przez długie godziny stopniowo dostarczają do Twojego organizmu tak bardzo rano potrzebną energię.

Mi drobno mielona kasza kojarzy się z kaszą manną z dzieciństwem. Nasze dzieci również za nią przepadają, jednak my teraz przyrządzamy ją w trochę inny sposób. Na początek o samej kaszy – nie jest to zwykła kasza manna tylko pełnoziarnista kasza orkiszowa. Dlaczego? Bo orkisz jest pierwotną, nie modyfikowaną wersją pszenicy, dzięki temu zawiera mniej glutenu i jest lepiej tolerowana przez układ trawienny.

Dodatkowo kasza orkiszowa powstaje przez zmielenie pełnego ziarna, więc oprócz węglowodanów i białka zawiera jeszcze zdrowe tłuszcze roślinne, błonnik i mnóstwo mikroelementów.

Kasza orkiszowa z granatem

Kasza orkiszowa z granatem

Składniki na kaszę orkiszową z granatem dla 5 osób:

  • 2 szklanki wody
  • 1 szklanka kaszy orkiszowej
  • 1 banan
  • pół owocu granatu
  • 1 szklana mleka roślinnego (można zastąpić dobrym mlekiem krowim lub kozim)

Do gotującej się wody powoli (ciągle mieszając) wsypuj kaszę. Ciągle mieszając gotuj na wolnym ogniu 5-10 minut. Na koniec dodaj rozgniecionego widelcem lub zmiksowanego banana.

Ja czasem wkładam całego banana i ręcznym blenderem rozdrabniam go razem z kaszą. Dzięki temu pozbywam się ewentualnych grudek kaszy, które mogły powstać podczas jej wsypywania.

Na koniec dodaj mleko roślinne i dokładnie wymieszaj.

Po wyłożeniu na talerz dodaj pestki z otwartego granatu i ewentualnie przystrój plasterkami banana.

Zamiast banana możesz użyć innego naturalnego słodzika: np. melasa z buraka, karobu, słód ryżowy, syrop klonowy, syrop daktylowy lub miód.

Kasza orkiszowa z granatem

Kasza orkiszowa z granatem

Źródła informacji

Możesz być na bieżąco z tym, co się dzieje na blogu – zapisz się na newsletter – okienko poniżej. Raz w tygodniu otrzymasz maila z linkami do nowych artykułów bezpośrednio na Twoją skrzynkę pocztową 🙂

 

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Odżywcza kasza orkiszowa z granatem
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania
Średnia ocena
1.51star1stargraygraygray Based on 2 Review(s)

6 SKOMENTUJ

Wyślij swoją wiadomość

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

6 Komentarze
  • 2 grudnia 2016

    Ja z kolei uwielbiam kaszke orkiszową razową i tez dodaje slodkich owoców albo na kolację gotuje z porem i inymi warzywami; to takie jedzonko na szybko. Aby mi nie robiły się grudki to mieszam kaszkę najpierw w zimnej wodzie i dodaję to wrzątku; ale trzeba miec na uwadze ilosc wody aby kaszka nie byla zbyt wodnista. Potem już sie nabywa tzw właściwą miarę. Natomiast ziarno orkisz gotuje 20min i ok.30 min pod parą trzymam; bardzo go lubie jeść z zieloną soczewicą z warzywami. Jestem nasycona na wiele godz; trzyma mnie tak jak kasza jaglana albo i lepiej. Swietne na lunch do pacy; ale nie podgrzewam w mikrofali tylko dodaje ciut gorącej wody.

    Anna Maria
    Odpowiedz
  • 2 grudnia 2016

    Dla mnie odkrycie sezonu. No i nowość. Nie miałem pojęcia, że istnieje kasz orkiszowa. W niektórych sklepach też nie wiedzą :). Super smakuje.

    Tomasz
    Odpowiedz
  • 2 grudnia 2016

    Jeszcze mam pytanie czy używacie kaszy orkiszowej czy kaszki. Ja użyłem kaszy orkiszowej i danie wyglądało ciemniej niż na zdjęciu na waszej stronie.

    Tomasz
    Odpowiedz
    • 2 grudnia 2016

      Do tego przepisu użyliśmy kaszki, ale kasza też może być 🙂

      Tatiana
      Odpowiedz
  • 8 grudnia 2016

    Super przepis! 🙂

    Tatiano, powiedz prosze jak najkorzystniej spozywać siemię lniane? wiem że mielone jest najzdrowsze ale nie zawsze mam czas aby go na bieżąco mielic a mam chęc np. rano dorzucić np.łyżkę siemienia lnianego do porannej owsianki 🙂
    można dorzucać całe ziarna do jogurtu, musli, nabialu itp bez żadnego zalewania, moczenia? kiedys wyczytałam ze całych ziaren nie powinno się rozgryzać, no i mam dylemat…

    pozdrawiam

    BEATA
    Odpowiedz
    • 9 grudnia 2016

      W całości nie ma sensu. Zmiel sobie raz na 3-4 dni, przechowuj w szczelnie zamkniętym słoiku w lodówce i będzie dobrze i wygodnie 🙂

      Tatiana Jaworska
      Odpowiedz

Darmowy Bonus!

Zapisz się na News Letter i odbierz DARMOWEGO eBooka z najpopularniejszymi wpisami z bloga!

Nikomu nie będziemy udostępniać Twojego adresu email.