Sprawdź konkurs!
/ Bezglutenowe / Orientalne placki z płatkami owsianymi i sezamem

Orientalne placki z płatkami owsianymi i sezamem

Tatiana Jaworska on 1 maja 2015 - 06:00 in Bezglutenowe, Śniadanie, Zdrowe odżywianie, Dieta

Z płatków owsianych robimy wiele zdrowych i smacznych potraw śniadaniowych i nie tylko. Bardzo lubimy na przykład płatki na wodzie z owocami, czyli tak bardziej na słodko – całkiem niedawno opublikowałam przepis na takie proste w przygotowaniu śniadanie.

Tym razem udało mi się zachwycić rodzinkę prostymi plackami z płatków owsianych z dodatkiem sezamu

Świetnie nadają się i na pożywne śniadanie i na lekki podwieczorek.

Składniki na orientalne placki z płatkami owsianymi i sezamem:

  • 1 szklanka suchych płatków owsianych bezglutenowych
  • 1 łyżeczka cytryny
  • 1 duża cebula pokrojona w drobną kostkę
  • 1 marchewka starta na tarce o małych oczkach
  • 2 łyżki podprażonych ziaren sezamu
  • łyżka sosu sojowego (bez glutaminianu)
  • 0,5 łyżeczki curry (przepis znajdziesz tu) [może być kupne, byle bez glutaminianu]
  • masło klarowane do smażenia

Składniki na sos do placków:

Płatki namocz przez 2 godziny lub całą noc w 2 szklankach wody z dodatkiem cytryny. Po tym czasie dodaj pozostałe składniki, dokładnie wymieszaj i delikatnie usmaż małe placuszki.

Do jogurtu dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, pietruszkę i podaj do omletów.

I już 🙂 Smacznego!

Porcja dla 4 osób.

Dlaczego warto jeść i stosować <strong>owies</strong>? Dlaczego warto jeść i stosować owies?

Dlatego, że działa kojąco, leczy układ nerwowy i rozrodczy, wzmacnia śledzionę i trzustkę, usuwa cholesterol z przewodu pokarmowego i naczyń krwionośnych, wzmacnia mięsień serca. Jest jednym z pokarmów najbogatszych w krzem, który usuwa z komórek substancje toksyczne, uszczelnia naczynia włosowate, zwiększa wytrzymałość i regenerację układu kostnego oraz tkanki łącznej, zapobiega przedwczesnemu starzeniu się.

Owies zawiera czynniki powstrzymujące rozwój grzybów. Usuwa podrażnienia i stany zapalne skóry, poprawiając jej ogólny wygląd i zapobiegając wiotczeniu, ogranicza wypadanie włosów, przyspiesza ich wzrost, wzmacnia paznokcie. Owies zawiera również fosfor niezbędny do prawidłowego rozwoju mózgu i nerwów. Ponadto zawiera białko, wartościowe tłuszcze, węglowodany, a także witaminy w szczególności z grupy B oraz wapń, magnez, sód, miedź. Jest doskonały w profilaktyce infekcji. Płatki owsiane mają dużą zawartość błonnika i małą ilość kalorii. Same dobre rzeczy 🙂

Źródła informacji

UWAGA: Pobierz przepisy!

 

“3 wyjątkowe chleby bezglutenowe

 



Proste w przygotowaniu i sprawdzone przepisy na:

 

1. Alkaliczny bezglutenowy chleb gryczany na
zakwasie z ziarnami.
2. Chleb bezglutenowy gryczano-owsiany na
zakwasie ze słonecznikiem.
3. Chleb bezglutenowy na drożdżach z
siemieniem lnianym i amarantusem.

 

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Orientalne placki z płatkami owsianymi i sezamem
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania
Średnia ocena
3.51star1star1star1stargray Based on 5 Review(s)

10 SKOMENTUJ

Wyślij swoją wiadomość

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

10 Komentarze
  • 1 maja 2015

    Takich placków jeszcze nie jadłem, ale na pewno spróbuję, zwłaszcza że mój starszy syn jest fanem płatków owsianych.
    My możemy polecić placki z mąki kukurydzianej z dodatkiem banana i jogurtu naturalnego smażone na oleju kokosowym – bardzo smaczne 🙂

    Odpowiedz
    • 3 maja 2015

      Twój przepis brzmi równie smakowicie, musimy spróbować.

      Dziękuję za komentarz i pozdrawiam 🙂

      Michał Jaworski
      Odpowiedz
  • 3 maja 2015

    Świetny przepis 🙂 Muszę częściej stosować płatki owsiane, gdy są bardzo zdrowe i doskonale wpływają na przewód pokarmowy. Pozdrawiam.

    Odpowiedz
    • 4 maja 2015

      Dziękuję za miły komentarz 🙂
      Polecam i pozdrawiam!

      Tatiana Jaworska
      Odpowiedz
  • 4 maja 2015

    Super wygląda. Zastanawiam się tylko, czy bez mąki (bądź innego czynnika zlepiającego) dają radę się usmażyć. Miałam podobne przygody z cukinią 😉

    Odpowiedz
    • 4 maja 2015

      Płatki po namoczeniu robią się papkowate i kleiste – nie potrzeba mąki. Nie robię ich za dużych i przekładam je łopatką do odwracania, na którą mieści się cały placek.
      Powodzenia i pozdrawiam 🙂

      Tatiana Jaworska
      Odpowiedz
  • 3 października 2015

    Wygląda na smaczne i pożywne, dla mnie taka wersja wystarczyłaby na cały dzień ; ) Patrzę na składniki i mam pytanie odnośnie płatków, czy mogę je zmieszać z np.: chia. Jestem początkująca i dopiero się wdrażam w zdrowe gotowanie

    madzik
    Odpowiedz
    • 3 października 2015

      Witaj Madzik na naszym blogu. Według mnie chia jest świetne, ale szkoda byłoby je podsmażać (traci część swoich wartości), dlatego raczej bym ich nie dodawała akurat do tych placków.
      Pozdrawiam i zapraszam częściej 🙂

      Tatiana Jaworska
      Odpowiedz
  • 8 stycznia 2016

    ten przepis jest super! Nigdy bym nie ponyslala ze playki owsiane tak dobrze komponuja sie z sosem sojowym i marhewka! I do tego ten sosik jogurtowo czosnkowy,pycha!

    Sonia
    Odpowiedz
    • 8 stycznia 2016

      Mi kiedyś płatki owsiane kojarzyły się tylko jako danie śniadaniowe 🙂 Cieszę się, że placki Ci smakowały 🙂
      Pozdrawiam

      Tatiana Jaworska
      Odpowiedz

Darmowy Bonus!

Zapisz się na News Letter i odbierz DARMOWEGO eBooka z najpopularniejszymi wpisami z bloga!

Nikomu nie będziemy udostępniać Twojego adresu email.