Sprawdź konkurs!
/ Dieta Ewy Dąbrowskiej / Probiotyczna kiszona kapusta pekińska

Probiotyczna kiszona kapusta pekińska

Zainspirowana jednym z filmów Martyny Wojciechowskiej chciałam zrobić kimczi. I prawie zrobiłam. A jak wiesz, „prawie” robi wielką różnicę. Bardzo to wyświechtane zdanie, ale jakże trafne.

Kimczi jest po prostu czymś innym. Bardziej skomplikowanym do zrobienia, a ja stawiam na proste przepisy. I wiem, że nasi czytelnicy lubią moje proste przepisy. Przepisy, które są bardzo zdrowe i do ich wykonania nie potrzeba skomplikowanych składników.

Nie oznacza to bynajmniej, że nigdy nie zrobię kimczi. Zrobię, a pewnie, ale w wolnym czasie.

A tymczasem taka kapusta kiszona jest jeszcze łatwiejsza do wykonania niż ta tradycyjna. I łatwiej ja pogryźć tym, którzy mają akurat kłopoty z zębami 😉 Niemniej tą tradycyjną również gorąco polecam. Każda odmiana jest dobra.

Składniki na probiotyczną kiszoną kapustę pekińską:

  • 1 duża kapusta pekińska (około 1,3 kg)
  • 2 średnie marchewki
  • 1 duże jabłko
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • imbir (tyle, co czosnku)
  • 600 ml zimnej przegotowanej wody
  • 1 łyżka soli kamiennej lub innej dobrej soli

Probiotyczna kiszona kapusta pekińska – wykonanie

Kapustę przekrój wzdłuż na 4 części, następnie pokrój w cienkie paski. Marchewki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokrój w cienkie pióra. Jabłko zetrzyj na tarce o małych oczkach. Obrany czosnek i imbir przeciśnij przez praskę.

Wszystko włóż do naczynia kamionkowego lub dużego słoja. Posyp solą i dobrze wymieszaj, najlepiej rękoma w rękawiczkach. Wlej wodę i ugnieć kapustę pałką do mieszania ciasta lub rękoma.

Naczynie przykryj czystą ścierką i pozostaw w ciepłym miejscu (kuchnia) na 4 dni, aby się ukisiła. Codziennie ją przemieszaj i ugnieć. Po 4 dniach przestaw do lodówki. Ja przekładam ją do czystych słoików i szczelnie zamykam. Z każdym dniem robi się coraz smaczniejsza. Choć po miesiącu jest już bardzo kwaśna, dlatego nie warto czekać z konsumpcją.

Można ją przechowywać kilka tygodni i dokładać po trochu do posiłków. Na przykład doskonale smakuje jako dodatek do kanapki z pasztetem roślinnym.

Probiotyczna kiszona kapusta pekińska

Probiotyczna kiszona kapusta pekińska

UWAGA!

Probiotyczna kapusta kiszona pekińska idealnie sprawdzi się w ramach diety warzywno-owocowej, propagowanej w Polsce przez dr Ewę Dąbrowską i zalecanej przez nas dla osób, które chcą zmienić swój styl odżywiania, poczuć się lepiej i wyglądać kilka lat młodziej.

Więcej informacji o tym jak z naszym wsparciem możesz przejść oczyszczanie warzywno-owocowe lub inną formę oczyszczania znajdziesz pod tym linkiem.

ZAPRASZAMY! 🙂

Jestem bardzo wdzięczna za możliwość uczestniczenia w tym kursie. Na samym początku bałam się, że nie wytrwam z utrzymaniem diety.

Jednak wytrwałam i nawet zdecydowałam się na jej przedłużenie . Dzięki tej terapii oczyszczającej teraz mam więcej energii, moja waga spadła o 5 kg, a obwód w pasie o 8 cm.

Wielu znajomym już poleciłam Wasz kurs i Waszego bloga. Zajmuję się profilaktyką zdrowia od wielu lat i jest mi bardzo "po drodze" z Waszym podejściem do tych tematów.

Serdecznie dziękuję za możliwość skorzystania z Kursu Oczyszczania. Chętnie skorzystam z kolejnych propozycji.

Anna Czyżewska

Dlaczego warto jeść <strong>kapustę kiszoną</strong>? Dlaczego warto jeść kapustę kiszoną?

Kapusta kiszona to nie tyko składniki odżywcze minerały i witaminy. To probiotyk i prebiotyk w jednym. Zawiera dobroczynne bakterie (probiotyk), które zasiedlając nasz układ pokarmowy ułatwiają trawienie i oczyszczanie. Dodatkowo zawarta w kiszonej kapuście skrobia oporna (prebiotyk) odżywia nasz mikrobom, aby cenne pożyteczne bakterie miały co jeść i mogły dalej się rozmnażać. Dzięki temu sprawne jelita chronią nas przed chorobami.

Źródła informacji

Możesz być na bieżąco z tym, co się dzieje na blogu – zapisz się na newsletter – okienko poniżej. Raz w tygodniu otrzymasz maila z linkami do nowych artykułów bezpośrednio na Twoją skrzynkę pocztową 🙂

 

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Probiotyczna kiszona kapusta pekińska
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania
Średnia ocena
31star1star1stargraygray Based on 4 Review(s)

4 SKOMENTUJ

Wyślij swoją wiadomość

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

4 Komentarze
  • 24 marca 2017

    Super przepis; nie sądziłam,że pekinkę można kwasić… i do tego imbir… i do tego zalać jeszcze wodą… uh….(czyli w niej sporo bakerii probiotycznych?)
    Mam wszystkie te składniki i już bięgne nastawiać… Mam pytanie czy mozna by dodać startera (łyżkę) soku z kiszonych ogórków? Bardzo mam ochote na te kiszonki i chce przyspieszyć proces… po prostu.

    Anna Maria
    Odpowiedz
    • 24 marca 2017

      Ha! udało mi się Ciebie zaskoczyć! 🙂 Oprócz kapusty masz jeszcze zakwas do popicia 🙂
      Możesz dodać oczywiście.

      Tatiana
      Odpowiedz
  • 24 marca 2017

    Witam! I ja jutro biorę się do roboty! Nie bardzo mam jednak w czym to zrobić. Czy myślicie, że duża szklana miska jest ok? Może być przezroczysta? Czy dopływ światła negatywnie wpłynie na kiszenie?

    Iwona
    Odpowiedz
    • 24 marca 2017

      Przykryj miskę ścierką i będzie dobrze.
      Pozdrawiam 🙂

      Tatiana
      Odpowiedz
  • 25 maja 2017

    Ta kiszonka jest przepyszna! I ma dużo soku,do którego aż się trzęsę.Robiłam kilka razy kimchi z różnych składników i z różnymi przyprawami,ale nie jest tak smaczna jak Twoja kiszonka.Dziękuję za przepis.

    Ewa
    Odpowiedz

Darmowy Bonus!

Zapisz się na News Letter i odbierz DARMOWEGO eBooka z najpopularniejszymi wpisami z bloga!

Nikomu nie będziemy udostępniać Twojego adresu email.