Sprawdź konkurs!
/ Bezglutenowe / Pasztet wege bez pieczenia

Pasztet wege bez pieczenia

Jak zrobić pasztet wege bez pieczenia? Dzieci muszą mieć coś na kanapki. Lubią kanapki i jeśli nie ma nic w lodówce, jedzą sam chleb z sałatą. Przepadają za chlebem upieczonym przez Michała. Choć nie tylko, uwielbiają również chleb bratowej.

Myślałam, co by tu ukręcić i wpadłam na pomysł, że mogłabym rozszerzyć skład pasty pietruszkowej o suszone pomidory i coś jeszcze. Wyszedł pasztet. Z tą różnicą, że ten nie potrzebuje być pieczonym. Ja wiem, że w takim przypadku trudno go nazwać pasztetem, ale wystarczy go powąchać i pasztet jak nic! 🙂

IMG_0782_logo

Składniki na pasztet wege bez pieczenia:

  • pół pęczka pietruszki
  • 5 suszonych pomidorów z oleju (olej odlać)
  • pół szklanki słonecznika
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 2 łyżki oleju lnianego zimnotłoczonego
  • 150 ml zimnej przegotowanej wody
  • 2  szczypty soli kamiennej (lub innej dobrej soli)
  • 2 szczypty kurkumy
  • 2 szczypty kozieradki
  • 2 szczypty czarnuszki (może być pieprz)
  • 3 szczypty gałki muszkatołowej
  • 2 szczypty słodkiej papryki

Przyprawy, których akurat nie masz, możesz pominąć.

Słonecznik podprażyć z siemieniem lnianym i solą na suchej patelni. Poczekać aż wystygnie.

Pietruszkę trochę posiekać.

Do blendera dodać wszystko oprócz pietruszki i pomidorów i zmiksować. Następnie dodać pietruszkę oraz pomidory i ponownie dokładnie zmiksować. Gotowe.

W czym najlepiej miksować? Możesz użyć blendera ręcznego, jednak w naszej kuchni najlepiej sprawdza się ten blender.

Wychodzi prawie pół litra pasztetu. Może stać szczelnie zamknięty w lodówce do 4 dni.

Pasztet wege bez pieczenia

Pasztet wege bez pieczenia

Pasztet wege bez pieczenia

Pasztet wege bez pieczenia

Pasztet wege bez pieczenia

Pasztet wege bez pieczenia

Pasztet wege bez pieczenia

Pasztet wege bez pieczenia

Smacznego! 🙂

Dlaczego warto jeść słonecznik?
Ziarenka słonecznika dzięki dużej zawartości fitosteroli (roślinnych steroli) działają przeciwzapalnie i przeciwzakrzepowe chroniąc przed chorobami serca. Fitosterole zawarte w roślinach zapobiegają również rakowi piersi, prostaty, jelita grubego.  Ponadto hamują produkcję wolnych rodników, których nadmiar przyspiesza starzenie i przyczynia się do chorób. Fitosterole poprawiają samopoczucie, dzięki czemu chronią przed depresją. Słonecznik jest bardzo dobrym źródłem białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, prowitaminy A, wapnia, witamin E, B i F, błonnika, kwasu foliowego, potasu, żelaza i cynku. Poprawia przemianę materii, a dzięki obecności cynku i witaminy B, wzmacniają również układ nerwowy. 
 

Dlaczego warto jeść pietruszkę?
Pietruszka jest jednym z najbogatszych źródeł prowitaminy A, chlorofilu, wapnia, sodu, magnezu, żelaza, zaś witaminy C zawiera kilka razy więcej niż cytrusy.  Pobudza wydalanie moczu oraz kamieni z pęcherza moczowego, nerek i pęcherzyka żółciowego. Wzmacnia nadnercza. Korzystnie wpływa na nerwy wzrokowe i czaszkowe. Wspomaga trawienie
 

Dlaczego warto jeść siemię lniane?
Siemię lniane posiada niezbędne kwasy tłuszczowe w takiej postaci i proporcji, jakiej najbardziej potrzeba większości ludzi. Zachowują odpowiednią równowagę między kwasami tłuszczowymi omega 6 i omega 3. Kwasy omega 6 min. sprzyjają formowaniu się skrzepów krwi, zaś omega 3 zmniejszają krzepliwość krwi, stąd konieczność zachowania odpowiednich proporcji między nimi. Siemię lniane zawiera białka, błonnik, fitosterole (opisane przy słoneczniku), kwasy organiczne (m.in. askorbinowy), związki śluzowe, enzymy, witaminę E, sole mineralne takie jak magnez, cynk, żelazo. 
 

Kwasy tłuszczowe zawarte zarówno w słoneczniku, jak i siemieniu lnianym zapewniają zdrową cerę, włosy, wpływają na prawidłowe działanie gruczołu tarczycy i nadnerczy, dzięki czemu wzmacniają odporność. Wspierają zdrowie krwi, nerwów i naczyń krwionośnych. Ponadto są ważnym elementem w procesie transportu i rozkładu cholesterolu.

Źródła informacji

UWAGA: Bezpłatny eBook!

„6 kroków do zdrowego odżywiania”

 


Bezpłatny eBook, a w nim:

 

1. Nasza historia – co nam dała zmiana odżywiania.
2. Co musisz zrobić zanim zaczniesz zmiany.
3. Produkty, które powinny zniknąć z kuchni.
4. Co w zamian? Zdrowe zamienniki.
5. Co się stanie, jeżeli nic nie zrobisz.

6. Jak zrobić to szybciej i łatwiej.

Streszczenie
Opublikowany w
Średnia ocena
41star1star1star1stargray Based on 5 Review(s)

14 SKOMENTUJ

Wyślij swoją wiadomość

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

14 Komentarze
            Więcej Niż Zdrowe Odżywianie