Sprawdź konkurs!
/ Bezglutenowe / Sorbet truskawkowo bananowy – bez maszynki!

Sorbet truskawkowo bananowy – bez maszynki!

Michał Jaworski on 17 czerwca 2016 - 06:00 in Bezglutenowe, Colo vada, Łakoć, Wegetariańskie, Zdrowe odżywianie, Dieta, Żywienie dzieci

Sorbet truskawkowo-bananowy, bez konieczności posiadania maszynki do lodów. Jak to możliwe? Wystarczy mieć najzwyklejszą w świecie zamrażarkę, blender kielichowy i trochę cierpliwości. Ale wszystko po kolei..

Sorbety domowe zaczęliśmy robić dlatego, że nasze dzieci wprost je uwielbiają. Bardzo nas to cieszy, bo będąc gdzieś na wakacjach z mniejszą obawą o to, z czego zostały zrobione kupujemy im właśnie takie lody, jakie lubią najbardziej – sorbety!

Jednak będąc w domu, szczególnie w samym środku sezonu truskawkowego, sorbet truskawkowo-bananowy można zrobić samodzielnie. I to bez konieczności posiadania maszynki do lodów.

Sorbet truskawkowo-bananowy

Sorbet truskawkowo-bananowy

Składniki na sorbet truskawkowo-bananowy:

  • 3 szklanki dobrze dojrzałych truskawek
  • 3 dobrze dojrzałe banany
  • 1 łyżka tłuszczu koksowego
  • odrobiona wody lub mleka roślinnego
  • odrobina migdałów i mięty

Truskawki obrać, umyć i osuszyć. Banany obrać i pokroić w plasterki. Wszystkie owoce (banany i truskawki) włożyć na najwyższą półkę zamrażarki (szuflada do szybkiego zamrażania) na minimum 6 godzin, najlepiej na całą noc.

Truskawki i banany doskonale komponują się smakowo, “kropką nad i” jest nuta kokosowego posmaku pochodząca z oleju kokosowego. Oprócz wzbogacania smaku olej pełni w lodach jeszcze jedną ważną funkcję – pozwala lepiej przyswoić witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A, D, E i K).

Więcej o rodzajach witamin przeczytasz w tym artykule.

Sorbet truskawkowo-bananowy – przygotowanie

Owoce wyjmuję z zamrażarki 30 minut przed blendowaniem. Wtedy z ich rozdrobnieniem poradzi sobie nawet słabszy blender.

Do blendera kielichowego wrzucam minimalnie rozmarznięte truskawki i banany, dodaję łyżkę tłuszczu koksowego i odrobinę wody lub mleka roślinnego. Miksuję na gładką masę.

Sorbet truskawkowo-bananowy

Sorbet truskawkowo-bananowy

Właściwie to sorbet gotowy, można go przełożyć do pucharków i po posypaniu posiekanymi migdałami i ozdobieniu miętą zajadać ze smakiem.

Jednak, można pójść o krok dalej… Zmiksowane zamrożone owoce przełożyć do pudełka po lodach i wstawić ponownie do zamrażalnika. Trzy razy w odstępach co 2-3 godziny wyciągnąć pudełko z sorbetem i mieszać go, głównie przy dnie i bokach, bo tam zamarza najszybciej.

Po 10-12 godzinach sorbet truskawkowo-bananowy jest gotowy. Można go przechowywać kilka tygodni w zamrażalniku.

Sorbet truskawkowo-bananowy

Sorbet truskawkowo-bananowy

Sorbet truskawkowo-bananowy

Sorbet truskawkowo-bananowy

Dlaczego warto spożywać <strong>truskawki</strong>? Dlaczego warto spożywać truskawki?

Truskawki to jedne z najsmaczniejszych, najmniej kalorycznych i jednocześnie najbardziej odżywczych (witaminy, enzymy i foto składniki) owoców. Na skali ANDI obrazującej “gęstość odżywczą”, znajdują się one najwyżej ze wszystkich owoców! Truskawki zawierają bardzo dużo przeciwutleniaczy neutralizujących wolne rodniki. Wolne rodniki zaś są jedną z przyczyn szybszego starzenia się organizmu i powstawania stanów zapalnych. Najbardziej wartościowe (odżywcze) są wtedy, gdy są mocno dojrzałe i czerwone.

Źródła informacji

Możesz być na bieżąco z tym, co się dzieje na blogu – zapisz się na newsletter – okienko poniżej. Raz w tygodniu otrzymasz maila z linkami do nowych artykułów bezpośrednio na Twoją skrzynkę pocztową 🙂

 

 

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Sorbet truskawkowo bananowy
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

0 SKOMENTUJ

Wyślij swoją wiadomość

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Darmowy Bonus!

Zapisz się na News Letter i odbierz DARMOWEGO eBooka z najpopularniejszymi wpisami z bloga!

Nikomu nie będziemy udostępniać Twojego adresu email.