Sprawdź konkurs!
/ Podcast / WNZO 018: Jak kisić warzywa i owoce?

WNZO 018: Jak kisić warzywa i owoce?

Jak kisić warzywa
Michał Jaworski on 22 czerwca 2015 - 06:00 in Podcast, Zdrowe odżywianie, Dieta

Jak kisić warzywa? Kiszonki kojarzą mi się z kapustą. Z dzieciństwa pamiętam “obrzęd” jesiennego kiszenia kapusty. Sąsiedzi wieczorami zbierali się w kolejnych domostwach i nawzajem pomagali sobie szatkować wory kapusty, która po wymieszaniu z solą i marchwią lądowała w wielkiej drewnianej beczce.

Taką mieszankę warzywno-solną należało dobrze ugnieść, służyły do tego specjalne, używane tylko w tym celu kalosze, które zakładał najcięższy uczestnik biesiady.

Jednak kiszonki to nie tylko biała kapusta i ogórki. Podczas procesu kiszenia cukry zawarte w warzywach i owocach przetwarzane są przez bakterie na kwas mlekowy – bardzo cenny probiotyk poprawiający mikroflorę jelita grubego. Dodatkowo zawierają bardzo dużo witamin i minerałów, grzechem byłoby nie sięgać do tego bogactwa częściej, ograniczając się tylko do kapusty i ogórków.

Z czego jeszcze można zrobić tę zdrową przekąskę oraz jak się do tego zabrać rozmawiam z Ulą i Marcinem – pasjonatami i odkrywcami kiszonek.

Z tego odcinka podcastu dowiesz się:

  1. Dlaczego warto robić kiszonki domowe?
  2. Jakie mają właściwości zdrowotne?
  3. Jak sobie radzić z nadmiarem soli, który może zawierać kiszonka?
  4. Jak stworzyć optymalne warunki do zakwaszania warzyw i owoców?
  5. Po czym rozpoznać, że kiszonka jest już gotowa?
  6. Jakich naczyń używać do kiszenia?
  7. Jakie warzywa i owoce można kisić?

Transkrypt podcastu –  jak kisić warzywa

Kliknij tutaj, aby pobrać transkrypt tego odcinka podcastu

Jak możesz słuchać podcastu?


Zdecydowanie polecam ostatni sposób – słuchanie podcastów na swoim smartfonie. Ja tak robią już od kilku lat i jestem z tego sposobu bardzo zadowolony. Swoje ulubione podcasty mam zawsze ze sobą i słucham w każdym miejscu i o dowolnym czasie. Polecam!

Oceń mój podcast – Jak kisić warzywa i owoce

Jeżeli chcesz mi się jakoś odwdzięczyć to najlepszym dla mnie podziękowaniem będzie pozostawienie opinii w iTunes. Dzięki temu mój podcast będzie lepiej widoczny i łatwiej będę mógł docierać do nowych słuchaczy. Możesz to zrobić klikając na linka poniżej.

-> Oceń podcast “Więcej Niż Zdrowe Odżywianie” na iTunes

 

Notatki do tego odcinka podcastu:

  • Kiszonki Tofalarii – blog o kiszonkach prowadzony przez Ulę i Marcina
  • Książka Biologiczne utrwalanie warzyw, Władysław Lech
  • Spisana treść tego podcastu, kliknij tutaj.

5 SKOMENTUJ

Wyślij swoją wiadomość

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

5 Komentarze
  • 26 września 2015

    Ja tez lubię eksperymentować. cenna uwagą dla mnie było to, że ważna jest temperatura kiszenia. teraz widzę dlaczego czasem mi moje ogórki w tym sezonie nie wyszły, a kisze je namiętnie , co pięć dni nowe. Marchewka jest dla mnie za twarda po ukiszeniu:) Cukinia jako małosolna jest wspaniała 🙂

    Odpowiedz
    • 27 września 2015

      Dokładnie! Dla mnie również właśnie zapewnienie właściwej temperatury kiszenia było póki co najbardziej przełomową wskazówką uzyskaną podczas rozmowy z Ulą i Marcinem. Kisząc tego lata kapustę od razu wstawiłem ją do piwnicy (podczas upałów tam było stałe 19st C), dzięki temu ukisiła się bez żadnych niespodzianek.
      Marchewka faktycznie jest dość twarda, odkryłem jednak, że starta przed kiszeniem na tarce jarzynowej jest wystarczająco miękka, aby po ukiszeniu razem z kapustą smacznie ją zajadać.

      Dziękuję Elu za odwiedzenie naszego bloga i komentarz.

      Michał Jaworski
      Odpowiedz
      • 27 września 2015

        Tak więc warto doświadczać. Zapewne będę częściej kisić kapustę, bo jak na razie nie udaje mi się.
        Ogórki już się skończyły na małosolne, a dostęp do kapusty jest cały czas.
        Zauważyłam jak bardzo ważna jest jakość materiału wsadowego.
        Teraz wyszukałam bardzo smaczną kapustę , więc popróbuję taką małosolną robić:)

        Odpowiedz
  • 12 października 2015

    Na Syberii (gdzie mieszkaja również potomkowie polskich zesłańców) jest popularny sposób kiszenia czosnku w wodzie po kiszonych ogórkach tj. 350-500g czosnku obrać i pokroic na pół i zalać 1 l wody kiszonej po ogórkach na 2 tyg. Jest silnym koncentratem czosnkowym i można przyjmować tylko 25-30ml, czyli typowy kieliszek.Bardzo polecana na gardło,grype,zatoki, przeziębienia i nowotwory(lącznie z sokami wyciskanymi z marchewki,sekera,pietruszki,buraków w rownych częściach.
    Znane są wypadki uleczenia z nowotworów ku wielkiemu zdumieniu lekarzy.

    Anna Maria
    Odpowiedz
    • 12 października 2015

      Aniu, to bardzo wartościowy komentarz. Fajnie, że dzielisz się takimi rzeczami. Dziękujemy!
      Pozdrawiamy 🙂

      Michał Jaworski
      Odpowiedz
Więcej Niż Zdrowe Odżywianie