Sprawdź konkurs!
/ Bezglutenowe / Delikatne naleśniki bezglutenowe

Delikatne naleśniki bezglutenowe

Tatiana Jaworska on 18 stycznia 2018 - 06:00 in Bezglutenowe, Obiad, Śniadanie, Zdrowe odżywianie, Dieta, Żywienie dzieci

Tak się zastanawiałam, czy znam osobę, która nie lubi naleśników. Nikt nie przyszedł mi na myśl. Nic dziwnego, naleśniki są pyszne. Można przygotować je na wiele różnych sposobów – na wytrawnie i na słodko. Ale jak się okazuje coraz więcej osób ma nietolerancję glutenu, co jest ogromnym problemem w czasach, kiedy tak wiele produktów go zawiera. I dlatego trzeba szukać sposobów na zmniejszenie jego ilości w codziennej zdrowej diecie.

Ja lubię wszystkie naleśniki: te na słodko z powidłami na śniadanie, a na obiad wytrawne, na przykład ze szpinakowo-pieczarkowym farszem.

Składniki na delikatne naleśniki (4-5 sztuk):

  • 0,5 szklanki mąki gryczanej
  • 0,5 szklanki mąki ryżowej
  • 1 jajko
  • 1,15 szklanki wody (czyli ciut więcej niż szklanka)
  • 3 szczypty soli
  • masło klarowane lub smalec gęsi do smażenia (jeżeli masz patelnię, która nie potrzebuje tłuszczu, usmaż bez niego)

Szklanka = 250 ml

Składniki dokładnie wymieszaj do uzyskania konsystencji gęstej śmietany i usmaż delikatnie.

Delikatne naleśniki bezglutenowe

Delikatne naleśniki bezglutenowe

Delikatne naleśniki bezglutenowe

Delikatne naleśniki bezglutenowe

Źródła informacji

UWAGA: Pobierz przepisy!

 

“3 wyjątkowe chleby bezglutenowe

 



Proste w przygotowaniu i sprawdzone przepisy na:

 

1. Alkaliczny bezglutenowy chleb gryczany na
zakwasie z ziarnami.
2. Chleb bezglutenowy gryczano-owsiany na
zakwasie ze słonecznikiem.
3. Chleb bezglutenowy na drożdżach z
siemieniem lnianym i amarantusem.

 

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Delikatne naleśniki bezglutenowe
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania
Średnia ocena
31star1star1stargraygray Based on 6 Review(s)

4 SKOMENTUJ

Wyślij swoją wiadomość

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

4 Komentarze
  • 22 stycznia 2018

    Czy może być inna mąka niż ryżowa? np. kukurydziana? Pytam bo póki co ryżowej nie mam pod ręką.

    Tomasz
    Odpowiedz
    • 23 stycznia 2018

      Może być 🙂

      Michał Jaworski
      Odpowiedz
  • 28 lutego 2018

    Ile mogą leżeć w lodówce 🙂
    Czy najlepiej zawinąć w folię spożywczą żeby nie wyschły

    Ania
    Odpowiedz
    • 28 lutego 2018

      Tak około 12 godzin. Czyli jak wieczorem zrobisz, to rano zjedz. Jak rano zrobimy, to do wieczora na blacie stoją i cały czas są smaczne. Dłużej nie przechowywaliśmy. My naleśniki kładziemy na talerz i przykrywamy drugim talerzem. 🙂

      Tatiana Jaworska
      Odpowiedz
Więcej Niż Zdrowe Odżywianie