Szpinakowo-pieczarkowe nadzienie do naleśników
Tak, z naleśnikami pasuje właściwie wszystko: powidła, owoce i warzywa. My lubimy zjeść naleśniki właśnie z farszem szpinakowo-pieczarkowym, który wymyśliłam do naleśników bezglutenowych, na które przepis znajdziesz TUTAJ. Ale nie tylko dla nich wymyśliłam ten farsz..
Wymyśliłam go przede wszystkim dla Jadwigi i Armina, których historię możesz przeczytać TUTAJ. Podczas ostatniej rozmowy z Jadwigą powiedziała mi, że Armin zaczyna gotować. Więc obiecałam, że wymyślę dla Armina (i Jadwigi oczywiście) przepis. I oto jest. Mam nadzieję, że będzie im smakował 🙂
Składniki na szpinakowo-pieczarkowe nadzienie do naleśników dla 2 osób:
- 25 dag szpinaku (może być mrożony)
- 25 dag pieczarek
- 10 dag cebuli (1 średnia sztuka)
- 1 łyżeczka zdrowej soli
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Cebulę i pieczarki pokrój w małą kosteczkę. Jeżeli lubisz bardziej “miałkie” farsze, zetrzyj pieczarki na tarce o grubych oczkach. W rondlu delikatnie rozgrzej tłuszcz, wrzuć na niego cebulę i pieczarki i duś około 20 minut. Pieczarki puszczą wodę, dlatego zdejmij pokrywkę, aby woda mogła odparowywać.
Gdy pieczarki zmiękną, a woda trochę odparuje dodaj liście szpinaku lub szpinak mrożony. Jeśli będzie jeszcze zamrożony, to poczekaj aż się rozmrozi w garnku z potrawą, po czym odlej nadmiar wody. A jeśli szpinak rozmroził się wcześniej, odlej od niego wodę przed włożeniem do garnka.
Potrawę gotuj jeszcze 5 minut bez przykrycia, po czym nafaszeruj nią naleśniki.
UWAGA: Bezpłatny eBook!
„6 kroków do zdrowego odżywiania”
Bezpłatny eBook, a w nim: