Sprawdź konkurs!
/ Bezglutenowe / Dorsz pieczony pod pomidorami

Dorsz pieczony pod pomidorami

Tatiana Jaworska on 5 czerwca 2015 - 06:00 in Bezglutenowe, Obiad, Potrawy bożonarodzeniowe, Zdrowe odżywianie, Dieta

Pieczenie ryb w piekarniku to nie tylko zdrowsza od smażonej opcja przyrządzenia ryby. Jest to również bardzo praktyczne. Można taką rybę przygotować w naczyniu żaroodpornym dzień przed imprezą, zaś upiec przed podaniem i nie brudzić siebie ani kuchni, a do tego ryba jest świeżo upieczona 🙂

Ostatnio wypróbowaliśmy wybornego dorsza pod pomidorami z pietruszką. Kupując rybę rybę upewnij się, że nie pochodzi z hodowli (była dziko żyjąca) i najlepiej wybieraj mniejsze osobniki. Niestety obecne akweny są dość znacznie zanieczyszczone metalami ciężki (np rtęcią) i im dłużej rośnie ryba tym więcej tych niechcianych substancji w sobie kumuluje.

Składniki na dorsza pod pomidorami:

  • 1 kg fileta z dorsza atlantyckiego
  • 1 pomidor lub 3 koktajlowe
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki soli himalajskiej
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek

Filet umyć, osuszyć i posypać solą po obu stronach. Dno naczynia żaroodpornego posmarować oliwą. W naczyniu ułożyć rybę na niej pokrojone w plasterki pomidory, posypać przeciśniętym przez praskę czosnkiem, pietruszką i polać cytryną.

IMG_0881_logo

Przykryte naczynie z rybą włożyć do nagrzanego do 180 st. piekarnika i piec 30 minut. Zdjąć pokrywę i piec jeszcze 5 minut.

Rybka gotowa. Smacznego!

IMG_0896_logo

Rybę najlepiej podawać z nisko skrobiowymi warzywami, na przykład tradycyjną surówką z kiszonej kapusty. KLIKNIJ TUTAJ, aby dowiedzieć się jak  najlepiej łączyć pokarmy.

Dlaczego powinniśmy regularnie spożywać ryby?

Dlatego, że zawierają łatwo przyswajalne białko, witaminy A, D i z grupy B, żelazo, wapń, jod, kwasy omega-3 (EPA, DHA). Kwasy te biorą udział we wzmacnianiu odporności, wspomagają nasze komórki mózgowe by lepiej pracowały. Jeśli jesz ryby regularnie, zapobiegasz chorobom układu krążenia, nadciśnieniu, miażdżycy. Kwasy omega-3 obniżają poziom złego cholesterolu. Działają przeciwnowotworowo, przeciwzawałowo, łagodzą objawy astmy, poprawiają pamięć i koncentrację.

Źródła informacji

UWAGA: Bezpłatny eBook!

„6 kroków do zdrowego odżywiania”

 


Bezpłatny eBook, a w nim:

 

1. Nasza historia – co nam dała zmiana odżywiania.
2. Co musisz zrobić zanim zaczniesz zmiany.
3. Produkty, które powinny zniknąć z kuchni.
4. Co w zamian? Zdrowe zamienniki.
5. Co się stanie, jeżeli nic nie zrobisz.

6. Jak zrobić to szybciej i łatwiej.

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Dorsz pieczony pod pomidorami
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)

1 SKOMENTUJ

Wyślij swoją wiadomość

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

1 Komentarze
  • 21 listopada 2017

    Bardzo smaczna

    Ania
    Odpowiedz
Więcej Niż Zdrowe Odżywianie