Sprawdź konkurs!
/ Artykuł / Książka: Super żywność, czyli superfoods po polsku

Książka: Super żywność, czyli superfoods po polsku

Michał Jaworski on 11 grudnia 2017 - 06:00 in Artykuł, Zdrowe odżywianie, Dieta

Jakie znasz superfoody? Większość osób słyszała o szałwii hiszpańskiej (chia) lub jagodach goji, podobnie o komosie ryżowej, spirulinie i chlorelli. Widząc je od razu myślimy – super żywność! A jakie polskie superfoody (super żywność) znasz? Które polskie, łatwo dostępne produkty spożywcze mają właściwości odżywcze niejednokrotnie wartościowsze od wcześniej wspominanych?

Gdy pierwszy raz wziąłem do ręki książkę Małgorzaty Różańskiej: „Super żywność, czyli superfoods po polsku”, pierwsze o czym pomyślałem, to słowa napisane przez Stanisława Jachowicza: „Cudze chwalicie, Swego nie znacie, Sami nie wiecie, Co posiadacie.”

Nasze polskie super produkty żywieniowe

Sam kiedyś myślałem, że nasiona chia są lepszym źródłem kwasów OMEGA3 niż nasz polski len, lub zerkałem na suszone jagody goji zamiast przeciwutleniacze „czerpać garściami” na przykład z aronii. Tym bardziej z ogromną radością wspólnie z Tatianą objęliśmy patronatem medialnym książkę Małgorzaty Różańskiej „Super żywność, czyli superfoods po polsku”.

Małgorzata jest dyplomowanym dietetykiem, specjalistką od spraw żywienia człowieka. Od blisko 10 lat prowadzi poradnię dietetyczną, w której uczy, jak zadbać o siebie poprzez dietę. Jest zafascynowana mocą, jaką może dać jedzenie i przekazuje tę wiedzę swoim pacjentom. Pokazuje, że zdrowe nawyki nie muszą być pasmem wyzwań, lecz źródłem zdrowia i przyjemności.

Pod koniec 2017 ukazała się Jej książka „Super żywność, czyli superfoods po polsku”, która łączy ogromną wiedzę i fascynację potęgą zdrowego jedzenia z wieloletnim doświadczeniem dietetycznym.

Co znajdziesz w tej książce?

W książce tej autorka opisuje 18 polskich, łatwo dostępnych produktów spożywczych, które śmiało można dołączyć do grona żywności funkcjonalnej (superfoods). Żywność funkcjonalna, czyli taka, która oprócz dostarczania makroelementów (węglowodany, tłuszcz, białko) w sposób szczególny wyróżnia się ogromnymi ilościami mikroelementów (witaminy, enzymy, minerały, fitoskładniki). Dzięki temu dostarcza nam nie tylko energię, ale wzmacnia układ immunologiczny i przeciwdziała powstawaniu chorób cywilizacyjnych.

Wśród polskich superfoods w książce zostały opisane: aronia, burak ćwikłowy, czarna porzeczka i olej z jej nasion, czarny bez, czosnek, rośliny strączkowe, jarmuż, kiełki brokułów, malina i jeżyna, miód, orzech włoski, owies, pestki dyni, pomidor, pyłek kwiatowy, rokitnik zwyczajny, siemię lniane, żurawina – w sumie 18.

Każdy z wyszczególnionych produktów spożywczych jest szczegółowo opracowany. Począwszy od odwołania się do zastosowania go w zwyczajach ludowych, poprzez obecnie znane, poparte badaniami naukowymi właściwości lecznicze, a skończywszy na przepisach, dzięki którym w łatwy sposób dany produkt możemy natychmiast dołączyć do swojej diety.

Ale to nie wszystko. Prozdrowotne właściwości każdego z opisanych produktów są przedstawione w kontekście dolegliwości na jakie coraz częściej zapadamy. Dzięki lekturze tej książki dowiadujemy się jak poprzez zmiany w diecie, poprzez wprowadzanie polskich sperfoods możemy spowolnić, wyhamować, a nawet cofnąć typowe schorzenia związane z chorobami cywilizacyjnymi.

Książka jest bardzo ładnie wydana, posiada dobrej jakości papier oraz piękne, umilające lekturę i pobudzające wyobraźnię zdjęcia.

Szczególną uwagę chciałbym zwrócić na praktyczny aspekt tej książki – dołączone przepisy kulinarne. Ważne jest, aby przeczytanie książki w pozytywny sposób wpłynęło na naszą dietę, na nasze zdrowie. Właśnie dzięki dołączonym, okraszonym zdjęciami przepisom jesteśmy w stanie tę lekturę w prosty sposób przełożyć na poprawę nawyków żywieniowych. Każdy z 18-tu rozdziałów książki jest zakończony 2-3 przepisami, dzięki którym natychmiast możemy dany polski superfood wprowadzić do swojej kuchni. Wprowadzić i zacząć czerpać korzyści, jakie jego regularne spożywanie przynosi.

Kupon rabatowy na zakup książki -10%

Razem z wydawnictwem wydającym książkę Super żywność, czyli superfoods po polsku przygotowaliśmy dla Was niespodziankękupon rabatowy uprawniający do 10% zniżki na zakup tej książki.

Co zrobić, aby móc kupić Super żywność, czyli superfoods z dodatkową zniżką 10%?

  1. KLIKNIJ TUTAJ, aby wejść do sklepu internetowego.
  2. Wciśnij: DODAJ DO KOSZYKA i potem PRZEJDŹ DO KASY
  3. W polu KUPONY wpisz kupon rabatowy: SZ10
  4. UWAGA: Kupon będzie aktywny tylko w terminie: 11-17.12.2017
  5. Podanie kuponu SZ10 w terminie 11-17.12.2017 doliczy dodatkowy rabat od ceny widocznej w sklepie.

UWAGA KONKURS!

Aby dodatkowo zachęcić Cię do sięgnięcia po tę książkę i zwiększenia w swojej diecie udziału polskich super produktów, wspólnie z wydawnictwem tej książki ogłaszamy konkurs. Do wygrania są 3 egzemplarze książki Małgorzaty Różańskiej: „Super żywność, czyli superfoods po polsku”.

Aby wziąć udział w konkursie należy w komentarzu pod tym wpisem:
• Odpowiedzieć na pytanie: który z wymienionych w książce 18 superfoods najczęściej gości w Twojej kuchni i dlaczego?
• Podać przepis na Twoje ulubione danie z wykorzystaniem tegoż superfooda.

Na odpowiedzi czekamy 2 tygodnie od daty ukazania się tego wpisu, czyli do 25.12.2017. Po tym terminie wspólnie z Tatianą wybierzemy 3 najciekawsze wpisy i ogłosimy 3 zwycięzców.

 

Dodatkowo – bez konkursu – bezpłatny eBook!

„6 kroków do zdrowego odżywiania”

 

 


Bezpłatny eBook, a w nim:

 

1. Nasza historia – co nam dała zmiana odżywiania.
2. Co musisz zrobić zanim zaczniesz zmiany.
3. Produkty, które powinny zniknąć z kuchni.
4. Co w zamian? Zdrowe zamienniki.
5. Co się stanie, jeżeli nic nie zrobisz.

6. Jak zrobić to szybciej i łatwiej.

19 SKOMENTUJ

Wyślij swoją wiadomość

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

19 Komentarze
        Więcej Niż Zdrowe Odżywianie