Sprawdź konkurs!
/ Podcast / WNZO 084: Jaki jest Twój typ metaboliczny?

WNZO 084: Jaki jest Twój typ metaboliczny?

Michał Jaworski on 2 lipca 2018 - 06:00 in Podcast, Zdrowe odżywianie, Dieta

Dlaczego nie ma jednej uniwersalnej diety, na której każdy czułby się doskonale? Skąd biorą się predyspozycje do pewnych grup pokarmowych, na których jedni się czują dobrze, a inni wręcz przeciwnie? Jak poznać swój optymalny sposób odżywiania i co dzięki temu można uzyskać?

Odpowiedzią na powyższe pytania może być wprowadzenie podziału według typów metabolicznych. Dodatkowo otrzymujemy konkretne wskazówki, jakie pokarmy jadać, aby odżywiać się optymalnie do swoich wrodzonych genetycznych predyspozycji.

Czym są typy metaboliczne i jak poznać swój kod do zdrowia? Zapraszam do wysłuchania rozmowy z Agnieszką Pająk, autorką książki: “Metaboliczne IQ, Twój kod do zdrowia“.

Miłego i owocnego słuchania! 🙂

Z tego odcinka podcastu dowiesz się:

  • Co to są typy metaboliczne.
  • Dieta zgodna z grupą krwi i mikrobiomem.
  • 3 podstawowe typy metaboliczne: węglowodanowy, białkowy i mieszany.
  • Typ metaboliczny a cechy charakteru człowieka.
  • Co się dzieje, jeżeli odżywiasz się niezgodnie ze swoim typem metabolicznym.
  • Typy metaboliczne a skłonności do tycia.
  • Jak ustalić swój typ metaboliczny.
  • Jak w konkursie wygrać książkę – do wygrania 5 zestawów.

Transkrypt – jaki jest Twój typ metaboliczny?

Kliknij tutaj, aby pobrać transkrypt tego odcinka podcastu

Jak możesz słuchać podcastu?


Zdecydowanie polecam ostatni sposób – słuchanie podcastów na swoim smartfonie. Ja tak robię już od kilku lat i jestem z tego sposobu bardzo zadowolony. Swoje ulubione podcasty mam zawsze z sobą i słucham w każdym miejscu i o dowolnym czasie. Polecam!

Oceń mój podcast – jaki jest Twój typ metaboliczny?

Jeżeli chcesz mi jakoś podziękować, to najlepsze dla mnie będzie pozostawienie przez Ciebie opinii w iTunes. Dzięki temu mój podcast będzie lepiej widoczny i łatwiej będę mógł docierać do nowych słuchaczy. Możesz to zrobić klikając na linka poniżej.

-> Oceń podcast “Więcej Niż Zdrowe Odżywianie” na iTunes

Notatki do tego odcinka podcastu:

  • Spisana treść tego podcastu, kliknij tutaj.
  • Agnieszka Pająk: Health Coach, twórczyni i redaktor popularnego portalu slowfoodlife.com, propagatorka zdrowego stylu życia , ekspert wellness, członek Slow Food International, food shopper assistant. Autorka takich bestsellerów jak Metaboliczne IQ – twój kod do zdrowia i Twój dziennik zdrowia. Publicystka znana z artykułów prasowych, wywiadów, programów TV i audycji radiowych. Wspólnie z Dr Grażyna Pająk konsekwentnie od 12 lat budują imperium zdrowia.

UWAGA: Bezpłatny eBook!

„6 kroków do zdrowego odżywiania”

 


Bezpłatny eBook, a w nim:

 

1. Nasza historia – co nam dała zmiana odżywiania.
2. Co musisz zrobić zanim zaczniesz zmiany.
3. Produkty, które powinny zniknąć z kuchni.
4. Co w zamian? Zdrowe zamienniki.
5. Co się stanie, jeżeli nic nie zrobisz.

6. Jak zrobić to szybciej i łatwiej.

20 SKOMENTUJ

Wyślij swoją wiadomość

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

20 Komentarze
  • 2 lipca 2018

    Przyznam szczerze, że swój typ metaboliczny poznałam już kilka lat temu dzięki Grażynie Pająk, która wspominała o tym zagadnieniu w audycji radiowej „Trójki”. Z wielką ciekawością zrobiłam sobie test, otrzymałam wynik i ogólne wskazówki dotyczące żywienia. Wynik jaki otrzymałam wskazywał typ mieszano-węglowodanowy, z tego względu mogłam jeść zdrowych produktów białkowych i węglowodanowych praktycznie w stosunku 50/50, z lekką przewagą węglowodanów. Teraz, po kilku latach, zrobiłam sobie ponownie test, ale wynik jaki otrzymałam wskazywał już konkretnie typ mieszany, bez uwzględniania kierunku węglowodanowego. Chciałabym poczytać więcej o typach metabolicznych, poznać ich genezę, zobaczyć jakie cechy charakteru przypisane są do poszczególnych typów i dowiedzieć się więcej o wskazówkach żywieniowych. Pomogłoby mi to jeszcze bardziej doprecyzować swoją dietę pod względem ilości spożywanych węglowodanów i białek, a co za tym idzie uzyskać lepsze samopoczucie. „Twój dziennik zdrowia” z pewnością pomógłby mi konsekwentnie wprowadzić zmiany w życie. Pozdrawiam ciepło, Beata.

    Beata
    Odpowiedz
    • 2 lipca 2018

      Hej,
      Chciałabym przeczytać tę książkę, bo ciężko mi uwierzyć, że na mięsnej, wysoko-tłuszczowej diecie można być zdrowym. Mam pełno wątpliwości… Skończyłam podyplomówkę z dietetyki, zdrowo się odżywiam (we własnym rozumieniu tego sformułowania ;)), nie jedną książkę o odżywianiu przeczytałam i przeanalizowałam, i w większości z nich znalazłam wspólny mianownik, a mianowicie unikanie zakwaszania organizmu to podstawa. Jak zatem mięso konsumowane w dużej ilości może być dla nas dobre? Jestem joginką i wegetarianką zafascynowaną ajurwedą, nie uważam jednak, że dieta roślinna jest dla każdego, zdaję sobie sprawę, że nie każdy jest w stanie na niej funkcjonować, ale nie uważam, że unikanie warzyw i owoców może komuś w czymś pomóc. Dlatego właśnie chciałabym poznać punkt widzenia autorki, bo bardzo odbiega od współczesnego kanonu racjonalnego odżywiania.

      Nie jest jednak tak, że całkowicie nie zgadzam się z tym co usłyszałam w podcaście. Podział ten przypomina mi trochę ajurwedyjskie dosze, każdy jest inny, każdy rodzi się z jakimiś uwarunkowaniami i to one w dużej mierze nami “rządzą”. Ciekawa jestem szczegółów różniących żywieniowe konstytucje

      Ps. Udanych wczasów, Michał!

      Ewa

      Ewa
      Odpowiedz
  • 3 lipca 2018

    Dzień dobry! 🙂 Z natury jestem ciekawska, szczególnie jeśli chodzi o odkrywanie własnej natury i nowinek związanych ze zdrowym stylem życia, który prowadzę i uwielbiam! Od zawsze lubiłam rozwiązywać przeróżne testy osobowościowe i psychologiczne, by tylko dowiedzieć się czegoś więcej o sobie. 😉 Znając swój typ metaboliczny i żywieniowe IQ, mogłabym lepiej dopasować dietę do swoich potrzeb i uniknąć błędów żywieniowych, które dają o sobie znać na różnych polach, a nie chcę marnować ani chwili na złe samopoczucie! Mam nadzieję, że będzie to dla mnie swoisty drogowskaz żywienia, dzięki czemu będę lepiej komponować posiłki i znacznie lepiej się czuć. A nawet jeśli czasem zgrzeszę (;)), to przynajmniej będę wiedzieć dlaczego czuję się tak a nie inaczej, a dzięki większej świadomości żywieniowej mogłabym się lepiej rozwijać i dążyć do stanu, w którym jedzenie będzie już tylko przyjemnością bez niemiłych konsekwencji 🙂 Pozdrawiam!

    Odpowiedz
  • 3 lipca 2018

    Jestem mężatka od prawie 7 lat i w ciągu tego czasu zdarzyłam zauważyć, ze żywienie moje i mojego męża musi się różnic. Jeszcze nie odkryłam w jakim stopniu, ale gdybym mogła przeczytać książkę o tym na pewno by mi było łatwiej. Mam tendencje do tycia, zaś mój ukochany jest szczupły i uwielbia siłownie. Niestety nie może wszystkiego jeść bo inaczej będzie miał problemy żołądkowe. Bardzo miło było słuchać podcastu i jutro przesłucham go raz jeszcze! Nie chce żeby mi nic umknęło! Bardzo dziękuje Wam obojgu za to co robicie! Pozdrawiam

    Ela
    Odpowiedz
  • 3 lipca 2018

    Jesteśmy młodym małżeństwem (jeszcze nawet nie minął rok 🙂 i od tego czasu razem gotujemy i próbujemy się zdrowo odżywiać. Wbrew stereotypom jeszcze nikt nie przytył 😉 Mimo tego, odniosłam wrażenie, że mój typ metaboliczny jest inny niż mojego męża. Chcielibyśmy zatem sprawdzić czy moje przeczucia zgadzają się z rzeczywistością i co powinniśmy zmienić, aby odpowiednio zaznaczyć te różnice w przygotowywanych posiłkach. Na obecną chwilę w 90% jemy to samo, a być może nie do końca powinno tak być? Chcielibyśmy się zatem przekonać co i w jaki sposób powinniśmy zmienić.
    Dodatkowo we wrześniu wyjeżdżamy na półroczną wyprawę rowerową po Ameryce Południowej, co jest dla nas dodatkową motywacją do tego by być w możliwie najlepszej kondycji zdrowotnej i być bardziej świadomym tego jak powinna wyglądać nasza dieta zarówno tutaj w Polsce jak i na innym kontynencie! 🙂

    Odpowiedz
    • 6 lipca 2018

      To mąż 😀 jeszcze chciałby dodać, że moja druga połówka musiała przejść odzwyczajenie od mamusinej kuchni i od tego czasu widać już pewne postępy (mniej wizyt u lekarza z infekcjami!). Jednak właśnie potrzeba nam trochę wejścia na wyższy etap zgodnie z tutaj zajawionymi wskazówkami.

      Odpowiedz
  • 4 lipca 2018

    Hej
    Bardzo mnie zainteresował temat typów metabolicznych. Od dłuższego czasu interesuje się wszystkm co zwiazane ze zdrowym odżywianiem, z wielką uwagą przesłuchałem prawie wszystke Twoje podcasty. Temat typów metabolicznych juz mi się obił wcześniej o uszy ale nigdy wcześniej się jakoś temu nie przyglądałem. Trenuje dość intensywnie kolarstwo i cały czas szukam odpowiedniego dla siebie schematu żywienia. Jestem bardzo ciekaw czy odżywianie zgodnie z typem metabolicznym bedzię miało znaczący wpływ na poprawę swoich osiągów. Poznanie dokładnie wszystkich typów pozwoliło by mi na pewno zwiększyć moją świadomość w zakresie żywienia i realizować swoje cele zwiążane ze sportem.

    Pozdrawiam

    Bartek

    Bartosz Olenko
    Odpowiedz
  • 4 lipca 2018

    Chciałbym się dowiedzieć jaki jest mój typ metaboliczny, ponieważ testowałem już różne diety – od wegańskiej do tłuszczowej i może popełniłem gdzieś jakiś błąd, ale na żadnej nie czułem się w 100% dobrze – od wiecznego głodu do braku energii w ciągu dnia i nie mam bladego pojęcia z czego może to wynikać.

    Dzięki książce może w końcu mógłbym ustalić, gdzie tkwił błąd i zacząć jeść tak, aby służyło to mojemu zdrowiu i wyglądowi 🙂 A przy okazji lubię poszerzać swoje horyzonty i chętnie poznam punkt widzenia Agnieszki na zdrowe odżywianie 🙂 Pozdrawiam

    Dawid
    Odpowiedz
  • 5 lipca 2018

    Cześć, mocno mnie zaintrygowała sprawa typów metabolicznych. Wydaje mi się, że odżywiam się w miarę zdrowo, z nielicznymi odstępstwami, ale wiem, że ciągle mój sposób odżywiania pozostawia wiele do życzenia. Moim celem w zdrowym odżywianiu jest maksymalne zwiększenie energii życiowej, która jest potrzebna by w jakościowy sposób funkcjonować w pracy, w rodzinie, w sytuacjach towarzyskich. Jeżeli poznanie takiego typu i wskazówek odnośnie stosowania się do niego pozwoliłoby mi na poprawę jakości życia, wchłonę taką wiedzę jak gąbka. Serdecznie pozdrawiam

    Kamil O.
    Odpowiedz
  • 5 lipca 2018

    Witam,chciałbym poznac swój typ mataboliczny i calej mojej rodziny.Mam całe spektrum,żona otyła ja z malym brzuszkiem,córka szczupła a syn raczej tez spora nadwaga.pozdrawiam Robert.

    Robert
    Odpowiedz
  • 7 lipca 2018

    Witam. Pani Agnieszko bardzo chciałbym poznać swój typ metaboliczny, żeby poznać kod do zdrowia i szczęśliwego życia. Żona mówi, że mam za dużo ciałka, ale ile można jeść selerów i marchewek, gdy człowiek lubi bardziej konkretne rzeczy ! Chciałbym pomoc Żonie w przygotowywaniu posiłków i wiem, że znając kod metaboliczny oraz posiadając taka książkę odmieniłby nasza kuchnie, zdrowie i przyszłość! I to ja mąż Wojtek, który stroni od gotowania 😉
    Pozdrawiam Wojciech

    Wojciech
    Odpowiedz
  • 7 lipca 2018

    Hej! 🙂
    Jestem Magda. Bardzo ciekawy wywiad! Moim życiowym odkryciem była książka Dr Grace „Każdy kęs ma znaczenie”. Natomiast o typach metabolicznych nie słyszałam i bardzo mocno mnie zaintrygowały! Bardzo chciałabym poznać mój kod do zdrowia. Myślimy z mężem o małym dzieciątku i chciałabym uporządkować swoje odżywianie , zdrowie i być szczęśliwą i zdrową mamą ze zdrowym dzidziusiem. Nie mogę znaleźć balansu między proporcjami oraz typem jedzenia. Waga skacze a wiec i nastroje są różne. 😉
    Pozdrawiam serdecznie i proszę o więcej wywiadów z Panią Agnieszką i Dr Grace .:)
    Magdalena

    Magdalena
    Odpowiedz
  • 10 lipca 2018

    Intuicyjnie od dawna wiem, że przeważa u mnie typ białkowy. Zawsze wolałam śledzie niż ptasie mleczko. Mimo tego, widzę u siebie też cechy charakterystyczne dla przeciwnego typu, np mogłabym nie jadać śniadań, bo z rana nie mam apetytu. Od dawna zmagam się z nawracajacymi problemami skórnych i nierównowaga hormonalna. W książkach Pani Agnieszki widzę motywację i nadzieję na rozwiązanie tych problemów. Pozdrawiam i liczę na więcej podcastow o podobnej tematyce.

    Emilia
    Odpowiedz
  • 10 lipca 2018

    Na wstępie chciałem powiedzieć ze super podcast, temat zainteresował mnie na całego. Od lat walczę z ustaleniem odpowiedniej dla mnie diety i chciałbym dość do tego sam co da mi znakomitą lekcję gdyż we wszystkim staram się być samoukiem. Wyleczyłem się z problemów jelitowych poprzez zmianę odżywiania krok po kroku myślałem że mam nadwrażliwe jelito i Twój podcast otworzył mi oczy na wiele spraw. Dlaczego też chciałbym uzyskać dostęp do KSIĄŻKI AGNIESZKI PAJĄK ? Ponieważ uprawiam aktywny tryb życia od 2009r poprzez bieganie i od pewnego czasu ćwiczenia kalisteniczne czyli z obciążaniem masy własnego ciała bez ciężarów, jestem zwolennikiem każdego naturalnego sposobu na zdrowie całego ciała stąd też wykorzystuje wszystko to co dała nam natura. Z tego powodu także dążę do biegania boso czyli używając naszych cudownych systemów amortyzacji jakie dała nam natura i już można powiedzieć jestem na najlepszej drodze ku temu. Dlatego też staram się szerzyć wiedzę na ten temat zdrowego naturalnego trybu życia i brak mi jeszcze niezbędnej wiedzy na temat odżywiania aby mieć do tego wszystkiego siłę i dużo mocy do wykorzystania gdyż na co dzień pracuję także fizycznie. Myślę nad tym że może kiedyś wystąpie w jakimś podkascie jako BOSY BIEGACZ i zaszczepię trochę ciekawości u ludzi :). POZDRAWIAM

    Przemysław
    Odpowiedz
  • 11 lipca 2018

    Jestem sportowcem i wiem , że dieta jest dla mnie bardzo ważna . Chciałbym zobaczyć jak odkrycie typu metabolicznego wpłynie na moja formę . Dziękuje i pozdrawiam

    Przmek
    Odpowiedz
  • 11 lipca 2018

    Dzięki temu podcastowi mam już podejrzenia  jaki jest mój typ metaboliczny, ale chciałabym poznać również typ metaboliczny mojego męża i rodziny i dzięki tej wiedzy pomóc im i sobie odżywiać się według naszych genetycznych uwarunkowań. Jestem osobą, której ciężko jest przytyć natomiast mój mąż zauważyłam, że stopniowo przybiera na wadze i ma problemy zdrowotne. Mam nadzieję że gdy zgłębię tę wiedzę nasze problemy się skończą i będę mogła podzielić się ta wiedza z innymi na czym mi bardzo zależy. Ale zanim się to stanie najpierw trzeba zacząć od siebie, żeby później stać się wzorem dla innych. Pozdrawiam. Sylwia

    SYLWIA
    Odpowiedz
  • 11 lipca 2018

    Dzień dobry!
    Do niedawna typ metaboliczny nie istniał w mojej świadomości. Przyznam, że dopiero dzięki twojemu podcastowi zetknęłam się z tym określeniem.
    Moja przygoda ze zdrowym stylem życia zaczęła się już trzy lata temu, raczej typowo – chciałam po prostu zrzucić nieco zbędnych kilogramów. Jak się szybko okazało na samym odchudzaniu się nie skończyło. Zaczęłam się więcej ruszać, ćwiczyć, potem naszła mnie refleksja – może warto by było przyjrzeć się też swojemu odżywianiu. Zaczęłam od mięsa, bo z nim najwięcej kontrowersji. Potem dowiedziałam się, że laktoza też nieszczególnie służy, podobnie z glutenem i rafinowanym jedzeniem. Nawet z weganizmem eksperymentowałam, ale krótko – okazjonalnego jajeczka sobie nie odmawiam. Początkowa ciekawość dzisiaj jest już pasją do zdrowego stylu życia, bo kolejne zmiany w wyglądzie i samopoczuciu udowodniły mi, jak wielki wpływ na nas ma to, co jemy. Ajurweda, medycyna chińska, ziołolecznictwo, lecznicze głodówki… lista fascynujących tematów ciągle się powiększa, a najnowszą zagadką do zgłębienia jest właśnie… mój typ metaboliczny.
    Po wysłuchaniu tego podcastu jestem przekonana, że poznanie typu metabolicznego jest kolejnym etapem na mojej życiowej drodze do pełni zdrowia. Choć na szczęście nie choruję przewlekle, to wciąż szukam sposobów, aby zadbać o siebie jeszcze lepiej. Ta przygoda nigdy się nie kończy. O ile waga jest już w porządku i energii mam więcej niż kiedyś, to nieustannie walczę z trądzikiem i bywają dni, kiedy trudno jest mi zwlec się rano z łóżka. A może właśnie typ metaboliczny ma na to jakiś wpływ? Oto nowa myśl! Odpowiedzi jeszcze nie znam, ale mam cichą nadzieję, że prędzej czy później się dowiem. Już doczekać się nie mogę 🙂

    Justyna
    Odpowiedz
  • 12 lipca 2018

    Po przesłuchaniu podcastu podejrzewam jakie typy metaboliczne mam ja i moi najbliżsi. „Zdiagnozowałam” całą moją rodzine i rodzine męża. Zanim zacznę się wymądrzać i radzić wszystkim wokoło co usłyszałam w podkaście warto byłoby podeprzeć się wiedzą z książek 🙂

    Mariola
    Odpowiedz
  • 14 lipca 2018

    5 lat temu zrobiłam testy metodą Volla i okazało się że jestem uczulona na wiele produktów. Musiałam więc całkowicie zmienić moją dietę i faktycznie samopoczucie się poprawiło, jednak wiele problemów nadal pozostało nierozwiązanych. Zrobiłam jeszcze testy na nietoleracje pokarmowe IGG i wykluczyłam kolejne produkty z diety. Przestałam jeść gluten i nabiał oraz bardzo ograniczyłam mięso, a moje problemy skórne się pogorszyły i waga z którą nigdy wcześniej nie miałam problemu poszła do góry. Jestem już mocno zdesperowana bo naprawdę nie wiem co mogłabym jeszcze zrobić, albo co robie źle. Po wysłuchaniu waszego kolejnego podcastu zaczełam się zastanawiać czy może przez te wszystkie wykluczenia różnych produktów odżywiam się niezgodnie z moim typem metabolicznym i z tego powodu zamiast poprawy nastąpiło pogorszenie. Mam ogromną nadzieję że przeczytanie książek Agnieszki Pająk mogłoby mi pomóc rozwiązać w końcu tę zagadkę. Dziękuję za kolejny fajny podcast i powodzenia w realizacji nowych pomysłów. Pozdrawiam.

    nepa
    Odpowiedz
  • 16 lipca 2018

    Witam bardzo ciekawy podkast .Staram sie zdrowo odżywiać ale nie zawsze wychodzi to jak bym chciała .Bardzo chcialabym poznac mój i mojej rodzny typ metaboliczny gdyz pomoglo by mi to w dalszej drodze do zdrowego odzywiania.U mnie mąż ma nadwage syn starszy niedowage a najmłodszy brak odporności wiec majac książkę i znajac ich typy metaboliczne miala bym pewność że odzywiam ich dobrze i bede mogla im pomóc.Bardzo Wam dziękuję za wasza pracę i serce jakie wkladacie w to co robicie pozdrawiam

    Kama
    Odpowiedz
Więcej Niż Zdrowe Odżywianie
Assign a menu in the Left Menu options.