Sprawdź konkurs!
/ Obiad / Pełnoziarnista tortilla z hummusem

Pełnoziarnista tortilla z hummusem

Pełnoziarnista tortilla
Michał Jaworski on 21 października 2015 - 06:18 in Obiad, Przekąska, Wegetariańskie, Zdrowe odżywianie, Dieta

Uwielbiamy zdrowe i szybkie przekąski na bazie pełnoziarnistej tortilli. Można naprawdę puścić wodze wyobraźni i za każdym razem wkładając inny farsz przygotowywać zupełnie inny posiłek. Zdrowe i pyszne pełnoziarniste tortille można samodzielnie przygotować wykorzystując jedynie cztery składniki.

Dlaczego w przypadku tortilli mniej składników znaczy lepiej? Wystarczy przeczytać etykietę gotowych sklepowych tortilli, zawierają całą masę substancji konserwujących i sztucznych przeciwutleniaczy. Nic dziwnego, na sklepowej półce tortille muszą w dobrym stanie (elastyczne i niewyschnięte) przeleżeć nawet kilka miesięcy…

My na szczęście nie potrzebujemy takiego okresu przydatności, bo te, które wczoraj zrobiłem, ze smakiem zjedliśmy w ciągu najbliższej godziny 🙂

Pełnoziarnista tortilla

Pełnoziarnista tortilla

Składniki na pełnoziarnistą tortillę:

Mąkę po przesianiu należy zagnieść z solą, wodą i olejem. Ilość wody podaję orientacyjnie – należy ją dodawać stopniowo w celu uzyskania ciasta o konsystencji wyrobionej plasteliny. Ugniatamy do czasu, aż ciasto przestanie być klejące, zacznie odchodzić od ręki. Jeżeli po pięciu minutach wyrabiania ciągle jest zbyt kleiste, należy dodać trochę mąki i dalej wyrabiać.

Pełnoziarnista tortilla

Pełnoziarnista tortilla

Po wyrobieniu ciasto dzielimy na siedem równych kawałków i rozwałkowujemy na placuszki o grubości 3-5 mm. Najlepsza do tego jest silikonowa stolnica,  placki łatwo się od niej odklejają.

Pełnoziarnista tortilla

Pełnoziarnista tortilla

Smażymy bez tłuszczu na dobrze rozgrzanej teflonowej patelni, po 2-3 minuty z każdej strony. Placki przewracamy/zdejmujemy, gdy się lekko zarumienią. Po zdjęciu z patelni należy je od razu przykryć lnianą ściereczką, wolniej wtedy wysychają i dłużej pozostają elastyczne (ważne przy zwijaniu).

Pełnoziarnista tortilla

Pełnoziarnista tortilla

Na świeżo upieczone tortille nakładamy farsz z hummusu (przepis na hummus znajdziesz tutaj), sałaty i pomidorów.

Zawijamy i gotowe!

Pełnoziarnista tortilla

Pełnoziarnista tortilla

Smacznego!

Możesz być na bieżąco z tym, co się dzieje na blogu – zapisz się newsLetter – okienko poniżej. Raz w tygodniu otrzymasz maila z linkami do nowych artykułów bezpośrednio na Twoją skrzynkę pocztową 🙂

 

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Pełnoziarnista tortilla z hummusem
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania
Średnia ocena
31star1star1stargraygray Based on 6 Review(s)

4 SKOMENTUJ

Wyślij swoją wiadomość

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

4 Komentarze
  • 24 października 2015

    Tortilla wyszła pyszna, ale niestety się łamała, nie wiem co źle zrobiłam, może były za cienkie.
    Pozdrawiam
    Agata

    Agata
    Odpowiedz
    • 24 października 2015

      Zbyt cienkie, albo może zbyt wypieczone. Następnym razem spróbuj piec troszkę krócej 🙂

      Michał Jaworski
      Odpowiedz
    • 26 września 2017

      Zobiłam. Smaczne wyszły! 😀 Dziękuję za przepis <3

      Majka
      Odpowiedz
      • 26 września 2017

        Bardzo się cieszę 🙂

        Michał Jaworski
        Odpowiedz
Więcej Niż Zdrowe Odżywianie