Sprawdź konkurs!
/ Podcast / WNZO 037: Dlaczego produkty ekologiczne są droższe?

WNZO 037: Dlaczego produkty ekologiczne są droższe?

Dlaczego produkty ekologiczne są droższe
Michał Jaworski on 11 kwietnia 2016 - 06:00 in Podcast, Zdrowe odżywianie, Dieta

Jedno jest pewne, przynajmniej niektórym ludziom żyje się troszkę dostatniej, skoro jak grzyby po deszczu powstają sklepy z żywnością ekologiczną i coraz więcej osób płaci więcej za z pozoru wyglądający tak samo towar. Ale czy na pewno? Czy rzeczywiście produkty ekologiczne to fanaberia co bardziej zamożnej części społeczeństwa? Dlaczego produkty ekologiczne są droższe, jakie mamy gwarancje, że są lepsze i dlaczego warto je kupować i spożywać?

W poszukiwaniu odpowiedzi na te pytania wirtualnie udałem się do gospodarstwa ekologicznego prowadzonego przez Anitę i Piotra, zwolenników i propagatorów ekologicznych (tradycyjnych)  metod uprawiania roślin i hodowli zwierząt.

Z tego odcinka podcastu dowiesz się:

  • Czy w Polsce są uprawiane i sprzedawane produkty GMO
  • Dlaczego rolnicy decydują się na uprawianie i używanie produktów GMO
  • Co to są rośliny „Roundup ready”
  • Jakie czynniki powodują to, że produkty ekologiczne są droższe od konwencjonalnych
  • W jaki sposób sprawowany jest nadzór na spełnieniem wymogów produkcji ekologicznej
  • Na czym polega ekologiczna produkcja zbóż i hodowla zwierząt
  • Jak powstają ekologiczne jajka i czym się charakteryzują
  • Jak sprawdzić świeżość jajka

Certyfikat produkcji ekologicznej

Jeżeli kupując produkty ekologiczne masz jakiekolwiek wątpliwości dotyczące ich jakości, poproś sprzedawców o przedstawienie ważnego certyfikatu świadczącego, że ich produkty są rzeczywiście ekologiczne. Poniżej znajdziesz przykład, jak taki certyfikat powinien wyglądać.

W zależności od jednostki certyfikującej certyfikaty mogą mieć trochę inną szatę graficzną, jednak sens (zawarte w nim informacje) zawsze jest taki sam. Dodatkowo, taki certyfikat można potwierdzić w internecie, w przypadku tego przykładowego pod tym adresem.

certyfikat

Transkrypt podcastu – dlaczego produkty ekologiczne są droższe

Kliknij tutaj, aby pobrać transkrypt tego odcinka podcastu

Jak możesz słuchać podcastu?


Zdecydowanie polecam ostatni sposób – słuchanie podcastów na swoim smartfonie. Ja tak robią już od kilku lat i jestem z tego sposobu bardzo zadowolony. Swoje ulubione podcasty mam zawsze ze sobą i słucham w każdym miejscu i o dowolnym czasie. Polecam!

Oceń mój podcast – Morsowanie

Jeżeli chcesz mi się jakoś odwdzięczyć to najlepszym dla mnie podziękowaniem będzie pozostawienie opinii w iTunes. Dzięki temu mój podcast będzie lepiej widoczny i łatwiej będę mógł docierać do nowych słuchaczy. Możesz to zrobić klikając na linka poniżej.

-> Oceń podcast “Więcej Niż Zdrowe Odżywianie” na iTunes

 

Notatki do tego odcinka podcastu:

7 SKOMENTUJ

Wyślij swoją wiadomość

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

7 Komentarze
  • 13 kwietnia 2016

    Dobre pytanie o to czy nieuczciwi sprzedawcy mogą sprzedawać jajka 3 jako 0. Cenna informacja, że można o ich pochodzeniu dowiedzieć się ze stempla.

    W Podcascie jest mowa o certyfikacie, który powinien mieć każdy kto uważa się za ekologicznego producenta (np. rolnik). Nasunęła mi się myśl, że praktycznie nikt nie wie (łącznie ze mną) jak taki certyfikat powinien wyglądać.
    Rozumiem, że opakowane produkty z “zielonym listkiem” mają formę certyfikatu i można je zweryfikować. Ale jeśli rolnik przedstawi mi na rynku certyfikat, to nie będę wiedział czy jest prawdziwy.

    Ciesze się, że mogę słuchać o takich tematach.

    Przemek
    Odpowiedz
    • 13 kwietnia 2016

      W Polsce jest kilka jednostek, które wydają certyfikaty, dlatego też różny może być ich wygląd. Ważny jest numer certyfikatu (który można sprawdzić na stronach jednostek po nazwisku, np. agrobiotest, biocert, cobico, ważny jest spis produktów i listek 🙂
      Nasz certyfikat na przykład można obejrzeć na stronie biocertu: http://www.biocert.pl/certyfikat-3/?pdb=16766

      Piotr i Anita
      Odpowiedz
    • 13 kwietnia 2016

      Dziękuję Przemku za Twój komentarz. Do posta z tym podcastem dodałem przykładowy certyfikat, jak powinien wyglądać i opis jak zweryfikować jego autentyczność. Witaj na naszym blogu! 🙂

      Michał Jaworski
      Odpowiedz
  • 1 maja 2016

    Proszę podać lub zapytaj gości gdzie we Wrocławiu można kupować produkty lub gdzie jest ta farma aby samemu przekonać się jak wygląda kurnik .
    Pozdrawiam Jacek

    Jacek
    Odpowiedz
    • 1 maja 2016

      We Wrocławiu jesteśmy co sobotę na bazarze “Krótka Droga” przy Białoskórniczej 26 (10.00-13.00)
      Nasze gospodarstwo znajduje się pod Jelenią Górą, w Kromnowie; nasza strona facebookowa do pooglądania zdjęć: https://www.facebook.com/ekofarmaupiotra
      Wielu klientów przyjeżdża na miejsce po jajka i warzywa, niektórzy nawet lubią poplewić sobie w polu :). Zapraszamy i pozdrawiamy 🙂

      Piotr i Anita
      Odpowiedz
  • 10 maja 2016

    Podcast ten dodaję do swojej top listy 🙂 A tutaj info o tym ,że Roundap został uznany w Kalifornii za rakotwórczy http://oczymlekarze.pl/nowosci/2457-roundup-uznany-za-rakotworczy-w-stanie-kalifornia

    Arina
    Odpowiedz
    • 19 lipca 2016

      Przypomina mi się taka historia, gdy młody człowiek pytał pewnego eko-rolnika, dlaczego jego jajka są takie drogie. Ten odpowiedział krótko: “słodkie napoje gazowane są droższe, a w moim jednym jajku jest więcej wartości odżywczych niż w kilku butelkach tej chemii”. Myślę, że to bardzo dobrze podsumowuje. Zdrowa żywność nie tyle jest droga, co po prostu WARTOŚCIOWA.

      Blanka
      Odpowiedz

Darmowy Bonus!

Zapisz się na News Letter i odbierz DARMOWEGO eBooka z najpopularniejszymi wpisami z bloga!

Nikomu nie będziemy udostępniać Twojego adresu email.