Sprawdź konkurs!
/ Przekąska / Kanapka z awokado

Kanapka z awokado

Michał Jaworski on 21 września 2016 - 06:00 in Przekąska, Śniadanie, Wegetariańskie, Zdrowe odżywianie, Dieta

Kanapka z awokado to prosty pomysł na zdrowe śniadanie.  Mając do dyspozycji dobrze dojrzały owoc i pełnoziarnisty chleb do pełni szczęścia potrzebujesz jedynie odrobinę soli. Sekret tej kanapki tkwi w jej absolutnej prostocie.


Mówi się, że jemy głównie oczami, dlatego jedzenie oprócz dobrego smaku i zapachu powinno również dobrze wyglądać, cieszyć swym wyglądem nasze oczy.  Dlatego tak ważne jest estetyczne przygotowanie i podanie posiłku.

Jednak podczas jedzenia oprócz smaku, zapachu i wyglądu w grę wchodzi jeszcze jeden czynnik – konsystencja.  Zwykle najwięcej przyjemności dostarczają nam posiłki o zróżnicowanej konsystencji, np. chrupka granola z płynnym i jedwabistym jogurtem naturalnym.

Dlatego, aby dodatkowo zwiększyć atrakcyjność tej prostej kanapki, pieczywo pełnoziarniste tuż przed podaniem można na kilka minut włożyć do tostera. Jeżeli nie masz tostera, w tej roli równie dobrze sprawdzi się patelnia do smażenia bez tłuszczu.

Kanapka z awokado

Kanapka z awokado

Składniki na kanapkę z awokado:

Lekko utostowane pieczywo jest kruche i przyjemnie ciepłe. Jego chrupka konsystencja idealnie kontrastuje z miękkim, wręcz maślanym awokado – jak dla mnie to idealne połączenie!

Oczywiście taką kanapkę można potraktować jako „bazę” do innych bardziej wyszukanych śniadań. Można na nią położyć kiełki, cienko pokrojoną rzodkiewkę, pomidora albo nawet gotowane lub sadzone jajko. Dla mnie jednak wystarczy odrobina zdrowej soli, jeden gryz tej kanapki i już jestem szczęśliwy :-).

Kanapka z awokado

Kanapka z awokado

Miąższ avocado w kontakcie z powietrzem szybko ciemnieje. Aby spowolnić ten proces skrop go sokiem ze świeżo wyciśniętej cytryny.

Dlaczego warto jeść <strong>awokado</strong>? Dlaczego warto jeść awokado?

Ponieważ zawiera całe bogactwo witamin i związków mineralnych dobroczynnie działających na nasz organizm. Avocado, ważny składnik zdrowego odżywiania, zawiera foliany – związki mineralne przekształcane w jelitach na kwas foliowy, który wspomaga prawidłowy metabolizm i uczestniczy w wytwarzaniu krwinek czerwonych. Dodatkowo witaminę A, Bkompleks, C, E, H, K, magnez, miedź, żelazo, potas, wapń i wiele innych pierwiastków śladowych. Avocado dostarcza 18 aminokwasów łącznie. Nie brakuje w nim także nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), a zwłaszcza kwasu linolowego, linolenowego i oleinowego, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Kanapka z awokado

Kanapka z awokado

Źródła informacji

Możesz być na bieżąco z tym, co się dzieje na blogu – zapisz się na newsLetter – okienko poniżej. Raz w tygodniu otrzymasz maila z linkami do nowych artykułów bezpośrednio na Twoją skrzynkę pocztową 🙂

 

 

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Kanapka z awokado
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania
Średnia ocena
3.51star1star1star1stargray Based on 2 Review(s)

3 SKOMENTUJ

Wyślij swoją wiadomość

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

3 Komentarze
  • 27 września 2016

    Ja od dawna robię takie kanapeczki. Są naprawdę pyszne. Używam chili z solą himalajską jako przyprawy

    Monika
    Odpowiedz
  • 1 października 2016

    Uwielbiam takie kanapki, najbardziej smakuja mi z plasterami pomidora. Pozdrawiam 🙂

    Ange
    Odpowiedz
    • 1 października 2016

      Niezły pomysł 🙂

      Tatiana Jaworska
      Odpowiedz
Więcej Niż Zdrowe Odżywianie

Darmowy Bonus!

Zapisz się na News Letter i odbierz DARMOWEGO eBooka z najpopularniejszymi wpisami z bloga!

Nikomu nie będziemy udostępniać Twojego adresu email.