Sprawdź konkurs!
/ Bezglutenowe / Owocowy omlet z kaszy jaglanej

Owocowy omlet z kaszy jaglanej

Michał Jaworski on 16 marca 2017 - 06:00 in Bezglutenowe, Śniadanie, Zdrowe odżywianie, Dieta, Żywienie dzieci

Owocowy omlet z kaszy jaglanej to nasze ulubione rodzinne śniadanie. Najczęściej jadamy je w sobotnie lub niedzielne poranki. Jaglane omlety to doskonały sposób na “przemycanie” kaszy jaglanej osobnikom, którzy twierdzą, że jej nie lubią. Wyglądają obłędnie, smakują wybornie i jestem pewien, że przypadną go gustu każdej osobie lubiącej słodkie śniadania.

Do przygotowania omletów jaglanych kasza powinna być ugotowana i wystudzona. Dlatego gotowanie jej rano sprawdza się tylko w weekendy, kiedy to zwykle mamy więcej czasu. Jeżeli natomiast kaszę jaglaną ugotujesz dzień wcześniej, to taki omlet zdążysz przygotować i zjeść nawet przed wyjściem do pracy.

Omlet z kaszy jaglanej

Omlet z kaszy jaglanej

Składniki na owocowy omlet z kaszy jaglanej:

Przygotowanie

Ugotowaną kaszę jaglaną, jajka, mąkę ziemniaczaną, mleko lub wodę i sól zmiksuj na gładką masę w blenderze do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Jeżeli jest za rzadka, dodaj jeszcze kaszy jaglanej lub mąki, jeżeli za gęsta dodaj mleka lub wody.

Na głębokiej patelni rozgrzej tłuszcz i wlej część ciasta, tyle, aby uzyskać warstwę około 0,5 cm. Zmniejsz ogień i w międzyczasie rozłóż na połowie omleta owoce. Gdy omlet się lekko zetnie przełóż część omleta niepokrytą owocami i składając go na pół przykryj nią owoce. Powstanie coś jak pierożek nadziany owocami.

Patelnię przykryj pokrywką i podgrzewając na malutkim ogniu odczekaj 1-2 minuty, aby środek omleta nie był surowy.

Gotowe! Z zaproponowanych składników zrobisz co najmniej (zleży od wielkości patelni) 2 omlety, które wystarczą dla dwóch osób.

Omlet z kaszy jaglanej

Omlet z kaszy jaglanej

Źródła informacji

UWAGA: Bezpłatny eBook!

„Jaglany Detoks

brama do

zdrowego odżywiania”

 

A w nim:

1. Właściwe nawyki – fundamenty zdrowia.
2. Okresowe posty – pomagają czy szkodzą?
3. Jaglany Detoks – autostrada do zdrowia.
4. 6 kluczowych zasad Jaglanego Detoksu.
5. Dlaczego Jaglany Detoks jest dla Ciebie?
6. Co mówią osoby, które przeszły detoks?

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Owocowy omlet z kaszy jaglanej
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 6 Review(s)

9 SKOMENTUJ

Wyślij swoją wiadomość

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

9 Komentarze
  • 18 marca 2017

    Dzisiaj spróbowałem, robiłem trochę na wyczucie by wyszło takie ciasto jak na naleśniki. Powiem jedno bomba dla mnie bomba nie spodziewałem się takich efektów smakowych. Zrobiłem z bananem. Jak ktoś lubi słodkie to to będzie super. Mam jednak pytanie. Ciasta wychodzi dosyć dużo jak na jedną osobę, więc czy można resztę ciasta jakoś przechować do następnego dnia? Czy raczej zjeść w tym samym dniu? Pozdrawiam i podziwiam bo to co robicie wymaga mnóstwa pracy i konsekwencji.

    Tomasz
    Odpowiedz
    • 20 marca 2017

      Dzięki Tomasz za miłe słowa 🙂 Jeżeli do przygotowania ciasta użyłeś świeżych, dobrze schłodzonych produktów (patrz ugotowana kasza jaglana) to myślę, że ciasto w lodówce do kolejnego dnia powinno przetrwać. Jednak od razu przyznam, że nigdy nie praktykowaliśmy – te omlety znikają z talerzy w mgnieniu oka, każdy prosi o dokładkę, więc nigdy nic jeszcze do kolejnego dnia nam nie zostało 🙂

      Michał Jaworski
      Odpowiedz
      • 22 marca 2017

        Moje kolejne pytanie czy można dodać inną mąkę niż ziemniaczana w sytuacji gdy tej akurat nie ma pod ręką?

        Tomasz
        Odpowiedz
        • 22 marca 2017

          Jeżeli to ma być bezglutenowe danie to będzie ciężko… musisz dodać coś co będzie trzymać omlety w jednym kawałku. Alternatywnie możesz dodać mąkę orkiszową, ale ona już zawiera gluten.

          Michał Jaworski
          Odpowiedz
          • 15 maja 2017

            Czy mąka ziemniaczana zaliczana jest do tych “zdrowych”?

            Edyta
            Odpowiedz
            • 16 maja 2017

              Pisząc wprost – nie. Dla osób nie mających problemu ze spożywaniem glutenu zdrowiej będzie dodać zamiast mąki ziemniaczanej np. orkiszowej (pełnoziarnistej oczywiście). Jednak, gdy priorytetem jest brak glutenu i chcemy mieć omlet z kaszy jaglanej to czymś go “trzeba skleić” – do tego właśnie służy tu ta skrobia ziemniaczana.

              Michał Jaworski
              Odpowiedz
  • 18 kwietnia 2017

    Omlety królowały na dzisiejszym śniadaniu. Wyszły doskonałe, bardzo puszyste i delikatne ! Dziękuję za świetny przepis!

    Marzena
    Odpowiedz
  • 12 maja 2017

    Witam , czy dla 4 osobowej rodziny powinnam zrobić podwójną porcję ciasta? mąka ryżowa się nada? pozdrawiam i dziękuję

    Natalia
    Odpowiedz
    • 12 maja 2017

      Tak, dla 4 osób zrób podwójną porcję. Mąka ryżowa się nie nada, potrzebujesz czegoś co “scali” omleta, aby się nie rozpadał. Jeżeli nie możesz używać skrobi ziemniaczanej (bezglutenowa) to na pewno uda się z mąką orkiszową.
      Witaj na naszym blogu 🙂

      Michał Jaworski
      Odpowiedz

Darmowy Bonus!

Zapisz się na News Letter i odbierz DARMOWEGO eBooka z najpopularniejszymi wpisami z bloga!

Nikomu nie będziemy udostępniać Twojego adresu email.