Sprawdź konkurs!
/ Śniadanie / Placki owsiane z jabłkiem

Placki owsiane z jabłkiem

Michał Jaworski on 6 kwietnia 2016 - 06:00 in Śniadanie, Wegetariańskie, Zdrowe odżywianie, Dieta

Placki owsiane z jabłkiem to doskonały pomysł na weekendowe leniwe śniadanie. W te dni zwykle mamy troszkę więcej czasu, który można przeznaczyć na przykład na wspólne pichcenie z dziećmi w kuchni. Jabłka są bardzo smacznym i zdrowym polskim owocem, dostępnym praktycznie przez cały rok, więc nic tylko je jeść lub smażyć z nich placki.

Takich placków nie trzeba niczym dosładzać dzięki wykorzystaniu jabłek. Wystarczy kilka prostych składników, aby błyskawicznie przygotować ciasto na pyszne placki owsiane z jabłkiem. Dodając odrobinę powideł śliwkowych placuszki wyglądają jeszcze ładniej i mają bogatszy smak.

Placki owsiane z jabłkiem

Placki owsiane z jabłkiem

Składniki na placki owsiane z jabłkiem:

  • 2 duże jabłka
  • 1,5 szklanki płatków owsianych (np. górskie)
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki orkiszowej (opcjonalnie)
  • 1,5 szklanki wody (może być mleko)
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • zdrowy tłuszcz do smażenia (masło klarowane, olej kokosowy)
  • kilka łyżek powideł śliwkowych (opcjonalnie)
Placki owsiane z jabłkiem

Placki owsiane z jabłkiem

Jabłka obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej. Dodać płatki owsiane, jajka, cynamon i wodę. Ewentualne dodanie mąki ułatwia przekręcanie placków podczas ich smażenia i nie rozpadają się. Ja mąki dodaję wtedy, gdy wiem, że placki będą smażyły dzieci – jest im wtedy łatwiej je obracać.

Na patelni należy rozpuścić i dobrze rozgrzać odrobinę tłuszczu. Dużą łyżką nakładam placki i na początku smażę je pod przykryciem, około 2-3 minuty. Potem zdejmuję pokrywkę obracam i już bez przykrycia smażę do czasu uzyskania złotego koloru.

Do ozdobienia można użyć płatków migdałowych i cynamonu.

Placki owsiane z jabłkiem

Placki owsiane z jabłkiem

IMG_0748_logo

Placki owsiane z jabłkiem

Placki owsiane z jabłkiem

Smacznego!

Dlaczego warto jeść <strong>płatki</strong> <strong>owsiane</strong>? Dlaczego warto jeść płatki owsiane?
Dlatego, że owies działa kojąco, leczy układ nerwowy i rozrodczy, wzmacnia śledzionę i trzustkę, zawarty w nim błonnik wiąże i usuwa toksyny z układu pokarmowego, wzmacnia mięsień serca. Jest jednym z pokarmów najbogatszych w krzem, który usuwa z komórek substancje toksyczne, uszczelnia naczynia włosowate, zwiększa wytrzymałość i regenerację układu kostnego oraz tkanki łącznej, zapobiega przedwczesnemu starzeniu się.

Owies zawiera czynniki powstrzymujące rozwój grzybówUsuwa podrażnienia i stany zapalne skóry, poprawiając jej ogólny wygląd i zapobiegając wiotczeniu, ogranicza wypadanie włosów, przyspiesza ich wzrost, wzmacnia paznokcie. Owies zawiera również fosfor niezbędny do prawidłowego rozwoju mózgu i nerwów. Ponadto zawiera białko, wartościowe tłuszcze, węglowodany, a także witaminy w szczególności z grupy B oraz wapń, magnez, sód, miedź. Jest doskonały w profilaktyce infekcji. Płatki owsiane mają dużą zawartość błonnika i małą ilość kalorii. Same dobre rzeczy i dla dziecka i dorosłego:-)

Źródła informacji

Możesz być na bieżąco z tym, co się dzieje na blogu – zapisz się newsLetter – okienko poniżej. Raz w tygodniu otrzymasz maila z linkami do nowych artykułów bezpośrednio na Twoją skrzynkę pocztową 🙂

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Placki owsiane z jabłkiem
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania
Średnia ocena
41star1star1star1stargray Based on 14 Review(s)

23 SKOMENTUJ

Wyślij swoją wiadomość

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

23 Komentarze
  • 9 kwietnia 2016

    Właśnie przymierzam się do smażenia placków tylko się tak zastanawiam jaka woda ma być użyta czy ciepła czy zimna czy jest to bez różnicy i czy płatki mają troszkę nasiąknąć czy można tak z marszu po wymieszaniu smażyć. Pozdrawiam

    Piotr
    Odpowiedz
    • 9 kwietnia 2016

      Piotrze, ja zalewam płatki wodą w temperaturze pokojowej i czasem smażę od razu, a czasem czekam aż rodzina wstanie. Nie zauważyłem znaczącej różnicy w ich konsystencji w jednym i drugim przypadku dobrze się piekły i smakowały doskonale 🙂

      Michał Jaworski
      Odpowiedz
  • 10 kwietnia 2016

    Właśnie już się smażą. Dziękuję za przepis. Pozdrawiam 🙂

    Odpowiedz
  • 10 kwietnia 2016

    Na Wasz przepis natknęłam się z samego rana i od razu postanowiłam, że dziś na śniadanie placuszki! Szybka wizyta w sklepie po gorzką czekoladę do dekoracji i już placki smażyły się na patelni.
    Umieściłam moje wykonanie na swoim blogu z odniesieniem do Waszej strony! 😉
    Pozdrawiam!
    http://carmenwkuchni.blox.pl/2016/04/Slodkie-placuszki-bez-maki.html

    Odpowiedz
    • 10 kwietnia 2016

      Bardzo się cieszę, że placuszki się udały i smakowały. Dziękuję za podlinkowanie naszej strony! 🙂

      Michał Jaworski
      Odpowiedz
      • 11 kwietnia 2016

        I ja dzisiaj zrobiłam placki owsiane.
        Zalałam zimną wodą.
        Smażyłam na oleju kokosowym,
        ale dawkowałam bardzo skąpo.
        Część smażyłam po godzinie
        i jak pisze Michał konsystencja była
        w zasadzie taka sama.
        Pyszne tylko na drugi raz nie dam cynamonu
        do ciasta. Nie przepadam za nim.
        Z porcji wyszło mi 20 szt dosyć dużych placków.
        Będą jeszcze na śniadanie i pewnie zamrożę część.

        Barbara
        Odpowiedz
        • 11 kwietnia 2016

          O, daj znać, jakie będą po rozmrożeniu 🙂

          Michał Jaworski
          Odpowiedz
          • 12 kwietnia 2016

            Ha nie zdążyłam zamrozić.
            Dzisiaj zjadłam na kolację
            a resztę mąż.
            Muszę powiedzieć, że dzisiaj były jeszcze
            lepsze niż wczoraj.

            Barbara
            Odpowiedz
  • 14 kwietnia 2016

    Czym można zastąpić jajka? Dać więcej wody czy pominąć je zupełnie?

    A
    Odpowiedz
    • 14 kwietnia 2016

      Jajka służą tu również jako spoiwo, więc zupełnie ich pominięcie może utrudnić przewracanie placków. Spróbuj je upiec bez jajek, a jeżeli będą się rozpadać dodaj dwie łyżki mąki ziemniaczanej.

      Michał Jaworski
      Odpowiedz
      • 23 kwietnia 2016

        Ewentualnie można dać mielone siemię lniane (1 jajko=1łyżka siemienia) 🙂

        Beata
        Odpowiedz
        • 31 maja 2016

          Kolejny fantastyczny przepis teraz w wykonaniu Pana a nie Pana żony :)Proszę mi powiedzieć ile przepis liczy porcji??Pozdrawiam Agnieszka

          Agnieszka
          Odpowiedz
          • 31 maja 2016

            Cześć Agnieszka! Jeżeli nie masz nic przeciwko to ja wolę „per Ty” 🙂 Z tych składników napieczesz placków dla dwóch bardzo głodnych osób i być może trochę jeszcze zostanie na później. Smacznego! 🙂

            Michał Jaworski
            Odpowiedz
            • 1 czerwca 2016

              Bardzo dziękuję wyszły pysznę ale także bardzo syte już po 3 byłam najedzona:)Ja jestem zwolennikiem kaszy mannej byłabym wdzięczna za dodanie jakiegoś przepisu z jej udziałem pozdrawiam Agnieszka

              Agnieszka
              Odpowiedz
              • 1 czerwca 2016

                Kaszę manną (ale orkiszową, nie zwykłą, białą) możesz po prostu ugotować na wodzie, albo mleku roślinnym i zajadać z owocami, tak jak brązowy ryż 🙂

                Michał Jaworski
  • 3 sierpnia 2016

    A czy można je upiec w piekarniku? Próbował ktoś?

    Ann
    Odpowiedz
    • 3 sierpnia 2016

      Ja nie próbowałem, ale śmiało możesz je upiec w piekarniku 🙂

      Michał Jaworski
      Odpowiedz
  • 29 września 2016

    Kurczę… smakowały super, ale strasznie się rozwalały 🙁 Hlip hlip… Może następnym razem dodam więcej mąki.

    Anka
    Odpowiedz
  • 3 listopada 2016

    Genialne! Zakochałam się w Waszym blogu 🙂

    Lola
    Odpowiedz
    • 6 listopada 2016

      Wspaniale!!! 🙂

      Michał Jaworski
      Odpowiedz
  • 11 grudnia 2016

    Zjedzone! Cudowne, delikatne i przyjemnie sycące. Lekko zmodyfikowałam – zamiast wody gęsta śmietana 300 ml, zamiast mąki orkiszowej użyłam ryżowej, dodałam też łyżeczkę sody i łyżkę ksylitolu, a jabłka zostały starte ze skórką. Myślę, że nie ubyło im zdrowotności, a zdołały zawładnąć sercami domowników. Dziękuję za inspirację.

    DOBROSŁAWA
    Odpowiedz

Darmowy Bonus!

Zapisz się na News Letter i odbierz DARMOWEGO eBooka z najpopularniejszymi wpisami z bloga!

Nikomu nie będziemy udostępniać Twojego adresu email.