Sprawdź konkurs!
/ Bezglutenowe / Świąteczne trufle migdałowo kokosowe

Świąteczne trufle migdałowo kokosowe

Trufle migdałowo kokosowe
Michał Jaworski on 22 grudnia 2015 - 06:00 in Bezglutenowe, Łakoć, Potrawy bożonarodzeniowe, Wegetariańskie, Zdrowe odżywianie, Dieta

Na świątecznym stole nie może zabraknąć słodyczy, zdrowych słodyczy. Uwielbiamy trufle, te najwykwintniejsze zawierają oprócz oleju truflowego niestety również cukier. Na święta i inne uroczystości robimy ich zdrową i “przyjazną portfelowi” wersję. Wystarczy 20 minut, aby wyczarować wyborne w smaku domowe trufle migdałowo kokosowe, które będą doskonałą ozdobą świątecznego stołu.

Przygotowywanie domowych, zdrowych słodyczy to doskonały sposób na rodzinną integrację, która tak dobrze wpisuje się szczególnie w przedświąteczny klimat.

Zapach kakao, tłuszczu koksowego i migdałów leniwie wypełniają kuchnię, a my z masy truflowej kleimy kuleczko-podobne kształty i obtaczamy je w bakaliach 🙂 .

Trufle migdałowo kokosowe

Trufle migdałowo kokosowe

Składniki na trufle migdałowo kokosowe:

  • 15 miękkich daktyli
  • 100 gr wiórków kokosowych
  • 100 gr orzechów (mogą być migdały)
  • 2 łyżki tłuszczu kokosowego
  • 4 łyżki kakao (lub karobu)
  • 4 łyżki przegotowanej wody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • do ozdoby: kakao, wiórki kokosowe i płatki migdałowe

Tłuszcz kokosowy lekko podgrzej, aby stał się płynny. Wlej go do blendera (może być kielichowy) i dodaj pozostałe składniki: daktyle, wiórki kokosowe, orzechy i migdały, kakao, cynamon i wodę. Blenduj całość około minuty. Składniki podczas blendowania tworzą zwartą masę. Kilkokrotnie przerywałem blednowanie, drewnianą łyżką ściągałem masę ze ścianek kielicha i nagarniałem ją na ostrze blendera.

Nie przejmuj się, jeżeli nie wszystkie orzechy i migdały zostaną dokładnie rozdrobnione, nie będzie to przeszkadzało w formowaniu trufli, a trafiające się w nich kawałki będą ciekawym urozmaiceniem.

Po zblendowaniu włóż uzyskaną masę do lodówki na około 15 minut – musi lekko stężeć, aby dało się z niej robić trufle. Po tym czasie rękoma formuj kulki o średnicy około 3 cm i obtaczaj je w: kakao, wiórkach kokosowych lub rozdrobnionych wiórkach migdałowych.

Trufle migdałowo kokosowe

Trufle migdałowo kokosowe

Jeżeli nie masz blendera, możesz zacząć od rozgniecenia daktyli widelcem, potem dodaj pozostałe składniki (orzechy trochę pokrusz) i wymieszaj je, uzyskując gładką masę.

Trufle migdałowo kokosowe

Trufle migdałowo kokosowe

Trufle migdałowo kokosowe

Trufle migdałowo kokosowe

U nas takie łakocie znikają błyskawicznie 🙂

Źródła informacji

Możesz być na bieżąco z tym co się dzieje na blogu zapisz się newsLetter – okienko poniżej. Raz w tygodniu otrzymasz maila z linkami do nowych artykułów bezpośrednio na Twoją skrzynkę pocztową 🙂

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Świąteczne trufle migdałowo kokosowe
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 5 Review(s)

2 SKOMENTUJ

Wyślij swoją wiadomość

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

2 Komentarze
  • 28 grudnia 2015

    Robiłam i potwierdzam, że są pyszne 🙂

    Anna
    Odpowiedz
    • 9 stycznia 2016

      Ciągle muszę je dorabiać 😉

      Michał Jaworski
      Odpowiedz
Więcej Niż Zdrowe Odżywianie

Darmowy Bonus!

Zapisz się na News Letter i odbierz DARMOWEGO eBooka z najpopularniejszymi wpisami z bloga!

Nikomu nie będziemy udostępniać Twojego adresu email.