Sprawdź konkurs!
/ Bezglutenowe / Wytrawne muffiny ze szpinakiem i marchewką

Wytrawne muffiny ze szpinakiem i marchewką

Michał Jaworski on 3 lutego 2016 - 06:00 in Bezglutenowe, Przekąska, Zdrowe odżywianie, Dieta, Żywienie dzieci

Pierwszy kęs był dla mnie szokiem – podświadomie spodziewałem się czegoś słodkiego. Jednak z każdym kolejnym kęsem moje kubki smakowe rozpoznawały nowe smaki i z rosnącą przyjemnością sięgałem po kolejnego wytrawnego muffina ze szpinakiem i marchewką 🙂

Takie muffiny doskonale nadają się na lekki posiłek do pracy lub jako piknikowe przekąski. Zamknięte w szczelnym pudełku bez szwanku znoszą “próbę czasu”, oraz transport. Można je spożywać same, z sałatą albo jako przystawka do hummusu.

Wykorzystując bezglutenowe płatki owsiane lub mąkę kukurydzianą możesz przygotować je w wersji bezglutenowej.

Wytrawne muffiny ze szpinakiem i marchewką

Wytrawne muffiny ze szpinakiem i marchewką

Składniki na wytrawne muffiny ze szpinakiem i marchewką:

  • 200 gramów świeżego szpinaku
  • 2 starte marchewki
  • 1 duża starta cebula
  • wyciśnięty ząbek czosnku
  • 1 szklanka mąki gryczanej
  • 1/3 szklanki zmielonych płatków owsianych
  • 3 łyżeczki siemienia lnianego
  • sok z 1/2 cytryny
  • 3 jajka
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
  • odrobina pieprzu
  • 1/4 szklanki nasion dyni (do posypania)

Włącz piekarnik i ustaw temperaturę na 180 stC.

W mniejszej misce wymieszaj wszystkie suche składniki: mąka gryczana, zmielone płatki owsiane, siemię lniane, proszek do pieczenia, gałka muszkatołowa, sól i pieprz.

W drugiej większej misce wymieszaj jajka z jogurtem. Dodaj umyty szpinak, starte marchewki i cebulę, wyciśnięty czosnek i sok z cytryny. Wymieszaj płynne składniki i dodaj zawartość pierwszej miski – mieszaj aż wszystkie składniki dokładnie się połączą.

Liście szpinaku przed połączeniem można trochę poszatkować, łatwiej będzie “upychać” je do foremek.

Przygotowaną masę nakładaj do foremek na muffiny. Ciasto nie będzie jakoś szczególnie wyrastało, więc nakładaj pełne foremki. Każdego muffina posyp pestkami z dyni.

Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stC przez około 25 minut. Ja zwykle w pierwszej fazie pieczenia (10 minut) mam ustawiony termoobieg, potem wyłączam termoobieg i przełączam na grzanie dołu piekarnika.

Doskonale smakują zarówno na ciepło i na zimno 🙂

Wytrawne muffiny ze szpinakiem i marchewką

Wytrawne muffiny ze szpinakiem i marchewką

Wytrawne muffiny ze szpinakiem i marchewką

Wytrawne muffiny ze szpinakiem i marchewką

Wytrawne muffiny ze szpinakiem i marchewką

Wytrawne muffiny ze szpinakiem i marchewką

Źródła informacji

Możesz być na bieżąco z tym, co się dzieje na blogu – zapisz się newsLetter – okienko poniżej. Raz w tygodniu otrzymasz maila z linkami do nowych artykułów bezpośrednio na Twoją skrzynkę pocztową 🙂

 

 

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Wytrawne muffiny ze szpinakiem i marchewką
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

4 SKOMENTUJ

Wyślij swoją wiadomość

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

4 Komentarze
  • 12 lutego 2016

    Mofiny wg tego przpisu po 40 minutach byly niedopieczone. Czy cos zrobilam nie tak? Dzieciom nie smakowaly:(

    Bsrbara
    Odpowiedz
    • 13 lutego 2016

      Hmmm myślę, że po 40tu minutach (ja i tak piekłem dużo krócej) bardziej wypieczone to one nigdy nie będą :-). Zależy czego Ty (i dzieci) oczekiwaliście, to nie są takie typowe muffiny jakie się jada na słodko, czyli suche i wyrośnięte jak ciasto biszkoptowe. Ich smak i konsystencja jest bardziej zbliżona do pasztetu, pasztecików niż do typowego ciasta na słodko.
      Być może dlatego dzieciom nie smakowały. Generalnie wprowadzanie nowych smaków / konsystencji do diety dzieci jest lada wyzwaniem, pisałem o tym w tym artykule.

      Michał Jaworski
      Odpowiedz
  • 26 czerwca 2016

    Czym można zamienić jogurt naturalny by muffiny wyszły równie dobre? chodzi mi o jakiś produkt bezmleczny

    Iga
    Odpowiedz
    • 27 czerwca 2016

      Witaj Iga na naszym blogu! 🙂 Bez jogurtu nigdy nie robiłem, ale najbardziej naturalnym zamiennikiem byłby jogurt na bazie mleka roślinnego. Jeżeli nie uda Ci się takiego kupić to możesz użyć mleka roślinnego, tylko daj trochę mniej, np. pół szklanki.
      Pozdrawiam 🙂

      Michał Jaworski
      Odpowiedz
Więcej Niż Zdrowe Odżywianie

Darmowy Bonus!

Zapisz się na News Letter i odbierz DARMOWEGO eBooka z najpopularniejszymi wpisami z bloga!

Nikomu nie będziemy udostępniać Twojego adresu email.