Sprawdź konkurs!
/ Bezglutenowe / Zdrowe smoothie z czarnej jeżyny

Zdrowe smoothie z czarnej jeżyny

Zdrowe smoothie
Michał Jaworski on 14 sierpnia 2015 - 06:00 in Bezglutenowe, Koktajl, Zdrowe odżywianie, Dieta

Zdrowe smoothie. Lato to fantastyczna pora roku, ciepło, wakacje i mnóstwo, mnóstwo sezonowych smacznych i zdrowych owoców. Natura tak to sobie obmyśliła, że w danym okresie dojrzewają owoce i warzywa, które są człowiekowi najbardziej potrzebne, których minerały i witaminy mają najbardziej dobroczynny wpływ na organizm człowieka.

Na ciepłe letnie poranne śniadanie, lub leniwą popołudniową przekąskę często jadamy zdrowe smoothie. Jako, że właśnie dojrzała nam czarna jeżyna, dzisiejsze danie powstało właśnie z jej zdrowych owoców.

Smoothie dosłodziłem dojrzałym i słodkim bananaem. Oprócz słodyczy, banan dodatkowo zagęszcza smoothie i nadaje mu kremowej konsystencji. Mięta ochładza od wewnątrz, kardamon nadaje egzotyczną nutę, a siemię lniane zapewnia dostawy kwasów OMEGA-3, dzięki którym lepiej wchłaniamy witaminy rozpuszczalne w tłuszczach.

Składniki na zdrowe smoothie z czarnej jeżyny:

  • 2 szklanki czarnej jeżyny
  • 1 banan
  • 1 łyżka miodu lub innego zdrowego słodzika (np. melasa, daktyle, stewia, ksylitol)
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 6 łyżek płatków owsianych górskich (mogą być bezglutenowe)
  • 4 listki mięty i odrobina kardamonu

Umyte i schłodzone jeżyny, pokrojony banan, miód, siemię lniane i kardamon wrzucamy do blendera. Miksujemy na gładką masę.

Zdrowe smoothie

Zdrowe smoothie

 

Podane składniki wystarczą na dwie porcje. Na dno pucharka wrzucamy płatki owsiane (po 3 łyżki), jogurt naturalny (po pół szklanki) i uzupełniamy zmiksowanym na gładką masę zdrowym smoothie z czarnej jeżyny.

Pyszny i zdrowy jogurt naturalny możesz wykonać samodzielnie według tego przepisu.

Zdrowe smoothie

Zdrowe smoothie

Na koniec ozdabiamy listkiem mięty i owocami czarnej jeżyny.

Zdrowe smoothie

Zdrowe smoothie

Dlaczego warto jeść czarną jeżynę? Dlaczego warto jeść czarną jeżynę?
Przede wszystkim dlatego, że JEST! W sezonie jej dojrzewania (środek lata) należy zajadać się nią przy każdej możliwej okazji. Okres dojrzewania poszczególnych owoców i warzyw nie jest przypadkowy. Te, które właśnie dojrzewają w danym rejonie, zawierają minerały i witaminy, które organizm człowieka właśnie w tym okresie potrzebuje. Potrzebuje ich do przetrwania upałów i przygotowania się do zmiany pogody, przygotowania się do nadchodzącej jesieni.

Czarne jeżyny zawierają duże ilości przeciwutleniaczy podwyższających odporność organizmu, więcej o podnoszeniu naturalnej odporności przeczytasz w tym artykule. Dodatkowo czarna jeżyna zawiera antocyjany (naturalny barwnik pochodzenia roślinnego), kwas elagowy (związek z grupy polifenoli) i kwasy fenolowe – wszystkie mają działanie przeciwnowotworowe.

Źródła informacji

Możesz być na bieżąco z tym, co się dzieje na blogu – zapisz się na newsletter – okienko poniżej. Raz w tygodniu otrzymasz maila z linkami do nowych artykułów bezpośrednio na Twoją skrzynkę pocztową 🙂

 

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Zdrowe smoothie z czarnej jeżyny
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

0 SKOMENTUJ

Wyślij swoją wiadomość

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Więcej Niż Zdrowe Odżywianie

Darmowy Bonus!

Zapisz się na News Letter i odbierz DARMOWEGO eBooka z najpopularniejszymi wpisami z bloga!

Nikomu nie będziemy udostępniać Twojego adresu email.