Sprawdź konkurs!
/ Potrawy wielkanocne / Żurek Wielkanocny na zakwasie

Żurek Wielkanocny na zakwasie

Michał Jaworski on 23 marca 2016 - 06:00 in Potrawy wielkanocne, Zdrowe odżywianie, Dieta, Zupa

Żurek Wielkanocny na zakwasie. Trudno wyobrazić sobie Wielkanocne śniadanie bez żuru lub białego barszczu.  Cała nasza rodzina uwielbia kwaśne zupy, kapuśniak, ogórkowa, dlatego tego typowego dla polskiej kuchni smaku nie mogło również zabraknąć na śniadaniu wielkanocnym.

Robi się go bardzo łatwo – niemalże tak samo jak każdą inną zupę.  Jedynym, aczkolwiek ważnym wyjątkiem jest zakwas na żurek – serce żurku wielkanocnego. Przepis na zakwas na żurek znajdziesz w tym przepisie.

Żurek Wielkanocny na zakwasie

Żurek Wielkanocny na zakwasie

Składniki na żurek wielkanocny na zakwasie:

  • 1,5 litra wody
  • ¼ selera
  • 1 pietruszka
  • 3 marchewki
  • kawałek pora – około 10ciu cm
  • 2 łodygi selera naciowego (opcjonalnie)
  • kilka suszonych grzybów
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 3 ziarna pieprzu
  • 3 listki laurowe
  • pół łyżeczki zdrowej soli
  • 1 łyżeczka startego chrzanu
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 2 szklanki zakwasu na żurek – przepis na zakwas tutaj
  • 3 kawałki białej kiełbasy (opcjonalnie)

Nastawiamy wywar na żurek wielkanocny. Do wody dodajemy obrane i umyte warzywa: seler, pietruszka, marchew, por, seler naciowy. Następnie dodajemy składniki wzbogacające smak: czosnek, suszone grzyby, ziele angielskie, pieprz, liście laurowe i sól.

Gotujemy na średnim ogniu przez 40 minut. Następnie dodajemy białą surową kiełbasę i parzymy na małym ogniu przez kolejne 20 minut. W nasze rodzinie sporadycznie spożywamy mięso, święta są tego doskonałą okazją. Osoby nie jadające mięsa mogą przygotowując żurek dodać odrobinę tłuszczu, może to być masło klarowane, albo inny wyciskany na zimno olej roślinny.

Po godzinie gotowania odcedzamy wywar i ciągle gotując zakwaszamy go przygotowanym wcześniej zakwasem na żurek. Przed wlaniem taki zakwas należy dobrze wymieszać i dodawać go stopniowo. W miarę dodawania należy kontrolować smak potrawy, aby uzyskać odpowiednio kwaśny smak. Po zagotowaniu mąka zawarta z zakwasie odrobinę zagęści nasz żurek.

Na koniec należy dodać majeranek i doprawić do smaku chrzanem, solą i pieprzem.

Podawać z gotowanym na twardo jajkiem, pokrojoną białą kiełbasą, marchewką i przystrojone zieleniną, np. natka pietruszki.

Przygotowywanie potraw na Święta Wielkanocne możesz sobie umilić słuchając podcastu o staropolskich zwyczajach wielkanocnych 🙂

Żurek Wielkanocny na zakwasie

Żurek Wielkanocny na zakwasie

Żurek Wielkanocny na zakwasie

Żurek Wielkanocny na zakwasie

Źródła informacji

Możesz być na bieżąco z tym co się dzieje na blogu zapisz się na newsletter – okienko poniżej. Raz w tygodniu otrzymasz maila z linkami do nowych artykułów bezpośrednio na Twoją skrzynkę pocztową 🙂

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Żurek Wielkanocny na zakwasie
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania
Średnia ocena
3.51star1star1star1stargray Based on 5 Review(s)

3 SKOMENTUJ

Wyślij swoją wiadomość

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

3 Komentarze
  • 23 marca 2016

    Dziękuje za przepis; właśnie go potrzebuję!!!
    Zyczę wszystkim wspaniałego odpoczynku świątecznego!!!!

    Anna Maria
    Odpowiedz
  • 25 marca 2016

    wlasnie skonczylam gotowac zurek swiateczny. Kielbase biala zastapilam kielbasa z kury i dodalam troche smietany niskoprocentowej. Jest wyborny.

    alicja
    Odpowiedz
    • 25 marca 2016

      Wspaniale, bardzo się cieszę. Witaj Alicjo na naszym blogu! 🙂

      Michał Jaworski
      Odpowiedz

Darmowy Bonus!

Zapisz się na News Letter i odbierz DARMOWEGO eBooka z najpopularniejszymi wpisami z bloga!

Nikomu nie będziemy udostępniać Twojego adresu email.