Sprawdź konkurs!
/ Podcast / WNZO 024: Jak zamienić chemię na jedzenie?

WNZO 024: Jak zamienić chemię na jedzenie?

Michał Jaworski on 19 października 2015 - 06:00 in Podcast, Zdrowe odżywianie, Dieta

Zewsząd słyszę, że obecnie żywność jest tak zanieczyszczona i nafaszerowana chemią, że nie ma sensu się nad tym zastanawiać i próbować szukać czegoś zdrowego. Wzmacniacze smaku, barwniki, aromaty, konserwanty znajdują się w praktycznie każdym gotowym daniu, o wszechobecnym cukrze nie wspominając. Jak się w tym wszystkim połapać, jak się odnaleźć?  Jak zamienić chemię na jedzenie?

Są jednak osoby, które nie poddają się powszechnej akceptacji, bardziej znieczulicy na dodawanie chemii do jedzenia. Skrupulatnie i metodycznie sprawdzają skład produktów żywieniowych ze szczególnym naciskiem na wpływ sztucznych dodatków na zdrowie ich i ich dzieci. Dzięki takiemu podejściu osiągają spektakularne efekty – zdrowotne oczywiście. Taką osobą jest Julita Bator, autorka książki: Zamień chemię na jedzeniegość tego odcinka podcastu.

Z tego odcinka podcastu dowiesz się:

  1. Co to jest przetworzona żywność i co zawiera.
  2. Jakie skutki uboczne może powodować jej spożywanie.
  3. Co to jest pseudo alergia.
  4. Jak docierać do źródeł zdrowej ekologicznej żywności.
  5. Gdzie szukać inspiracji dla zdrowych potraw.
  6. Jak zachęcić dzieci do zdrowego odżywiania.
  7. Jak robić zakupy bez chemii.

Transkrypt podcastu

Kliknij tutaj, aby pobrać transkrypt tego odcinka podcastu.

Jak możesz słuchać podcastu?


Zdecydowanie polecam ostatni sposób – słuchanie podcastów na swoim smartfonie. Ja tak robią już od kilku lat i jestem z tego sposobu bardzo zadowolony. Swoje ulubione podcasty mam zawsze ze sobą i słucham w każdym miejscu i o dowolnym czasie. Polecam!

Oceń mój podcast – Jak zamienić chemię na jedzenie

Jeżeli chcesz mi się jakoś odwdzięczyć to najlepszym dla mnie podziękowaniem będzie pozostawienie opinii w iTunes. Dzięki temu mój podcast będzie lepiej widoczny i łatwiej będę mógł docierać do nowych słuchaczy. Możesz to zrobić klikając na linka poniżej.

-> Oceń podcast “Więcej Niż Zdrowe Odżywianie” na iTunes

 

Notatki do tego odcinka podcastu:

UWAGA: Polecaną książkę  przeczytałem i z czystym sumieniem mogę ją polecić. Jeżeli zdecydujesz się na jej zakup korzystając z linka z notatek otrzymam wynagrodzenie od sklepu za polecenie tej książki. Dla Ciebie nie wiąże się to z żadnym dodatkowym kosztem.

Jeżeli się zdecydujesz na taki zakup to serdecznie Ci z to dziękuję 🙂

UWAGA: Bezpłatny eBook!

„6 kroków do zdrowego odżywiania”

 


Bezpłatny eBook, a w nim:

 

1. Nasza historia – co nam dała zmiana odżywiania.
2. Co musisz zrobić zanim zaczniesz zmiany.
3. Produkty, które powinny zniknąć z kuchni.
4. Co w zamian? Zdrowe zamienniki.
5. Co się stanie, jeżeli nic nie zrobisz.

6. Jak zrobić to szybciej i łatwiej.

5 SKOMENTUJ

Wyślij swoją wiadomość

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

5 Komentarze
  • 3 listopada 2015

    Świetna merytoryka niestety przerywana zbyt częstymi podsumowaniami moderatora. Naprawdę wystarczy zastosować tą technikę na koniec nie wybijając słuchacza z rytmu słuchania. Ogólnie bardzo fajna tematyka, ciekawi goście i profesjonalna oprawa. Tylko tak dalej !!!!

    Tomek
    Odpowiedz
    • 3 listopada 2015

      Dziękuję Tomku za komentarz. Ciekaw jestem ilu słuchaczy / słuchaczek ma podobne zdanie – za częste podsumowania moderatora. Mi akurat podsumowania ułatwiają słuchanie / przyswojenie wiedzy z podcastów. Czasem podczas słuchania nie wszystko jest jasne, coś mi umknie i takie podsumowanie uzupełnia luki / utrwala to co właśnie usłyszałem. No ale może jestem specyficzny 🙂

      Chętnie poznam opinię innych osób na temat częstotliwości podsumowań w moich podcastach.

      Michał Jaworski
      Odpowiedz
      • 17 lipca 2016

        Zgadzam się z przedmówcą. Jak dla mnie zupełnie zbędne te podsumowania

        Aga
        Odpowiedz
  • 18 listopada 2015

    Bardzo ciekawy i inspirujący wywiad. Znam wcześniejsze książki Julity Bator, a teraz właśnie kupiłam też nową “Święta bez chemii”. Okazuje się, że nie tylko na co dzień, ale i od święta można gotować bez chemii. Może i o tej książce i temacie uda się jakiś odcinek nagrać?

    Aster
    Odpowiedz
    • 19 listopada 2015

      Dziękuję Aster za komentarz. Tej książki Julity jeszcze nie czytałem, podziel się proszę swoją opinią jak już ją przeczytasz. Pomysł na podcast “Święta bez chemii” doskonały, dziękuję! 🙂

      Michał Jaworski
      Odpowiedz
Więcej Niż Zdrowe Odżywianie