Sprawdź konkurs!
/ Bezglutenowe / Mule w sosie czosnkowo-winnym

Mule w sosie czosnkowo-winnym

Mule w sosie
Michał Jaworski on 22 lipca 2015 - 06:00 in Bezglutenowe, Obiad, Zdrowe odżywianie, Dieta

Mule w sosie. Niektórzy je uwielbiają i uważają za afrodyzjak, inni nie mogą nawet przełknąć. Mi teraz już chyba zawsze będą kojarzyły się z leniwą wakacyjną kolacją, gdzieś nad brzegiem Morza Śródziemnego.

Na kuchnię południowego wybrzeża Francji wpływ mają góry, morze i wszechobecne słońce.  Te trzy “żywioły” spotykają się w jednym miejscu tworząc idealne warunki do uprawy winorośli, hodowli gajów oliwnych i pozyskiwania świeżych owoców morza.

Dodatkowo liczne, dobrze zachowane ślady obecności starożytnych Greków i Rzymian uzupełniają tę krainę o atrakcje turystyczne – jest co zwiedzać. Dlatego też tego lata z całą rodziną wybraliśmy się na wakacje na południowe wybrzeże Francji, najbliższe dwa tygodnie będziemy spędzać w Cap d’Agde.

To kurort położony nad samym brzegiem morza, na terenach uzyskanych poprzez osuszenie bagien, których jeszcze kilka pozostało. Dzięki zróżnicowanemu terenowi i ciekawej linii brzegowej miejsce jest bardzo malownicze.

Mule w sosie

Mule w sosie

Woda, słońce i góry, od czego zacząć degustowanie śródziemnomorskich specjałów? Oczywiście od muli!

Składniki na mule w sosie czosnkowo-winnym:

  • 2 kg świeżych muli
  • pęczek pietruszki
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 szklanka białego wina

Mule w sosie

Mule w sosie

Mule należy dokładnie i szybko umyć w zimnej wodzie. Otwarte lub uszkodzone (połamane skorupki) należy wyrzucić – nie nadają się do spożycia.

Do dużego garnka (5 litrów) wrzucamy umyte i przebrane mule, czosnek, pokrojoną cebulę i lekko posiekaną natkę pietruszki. Zalewamy winem i gotujemy około 10 minut. Jeżeli większość muli się pootwierało to znak, że można zakończyć gotowanie.

Mule w sosie

Mule w sosie

Uwaga: wszystkie muszle, które pomimo gotowania pozostały zamknięte należy podczas jedzenia odrzucać – nie nadają się do spożycia. W naszym garnku po ugotowaniu było tylko 5 nieotwartych muszli.

Mule podaliśmy z grzankami z pieczywa pełnoziarnistego (które dojechało z nami z domu), oliwkami i białym winem – smakowały wybornie! Nie był to nasz pierwszy raz, ale te były najsmaczniejsze. Smakowały nawet naszej nastoletniej córce 🙂

Mule w sosie

Mule w sosie

 

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Mule w sosie czosnkowo-winnym
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania
Średnia ocena
4.51star1star1star1star1star Based on 4 Review(s)

0 SKOMENTUJ

Wyślij swoją wiadomość

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Więcej Niż Zdrowe Odżywianie