Obłędne ziemniaki pieczone z jarmużem i warzywami

Nie ulegajmy złudzeniu, nawet ziemniaki pieczone nie są szczególnie zdrowe. Najzdrowsze potrawy powstają poprzez minimalną obróbkę termiczną, a nawet jej brak – tak jadają witarianie.  Jednak nawet regularnie dbając o zdrowe odżywianie czasem mamy ochotę na “coś ekstra”, coś niekoniecznie surowego i zielonego… Co wtedy zrobić? Jak upiec ziemniaki, aby były maksymalnie zdrowe i co do nich dodać, aby dodatkowo podnieść wartości zdrowotne całego posiłku?

Tak powstał przepis na obłędne ziemniaki pieczone z jarmużem i warzywami. Dlaczego obłędne? Bo dzięki płytkiemu ponacinaniu na cienkie plasterki otrzymujemy dwie różne konsystencje. Jedna część ziemniaka będzie chrupiąca, a druga część soczyście kremowa.

Obłędne ziemniaki pieczone z jarmużem i warzywami
Obłędne ziemniaki pieczone z jarmużem i warzywami

Składniki na obłędne ziemniaki pieczone z jarmużem i warzywami:

  • 2 średniej wielkości ziemniaki
  • 2 garście jarmużu
  • 1 czerwona papryka
  • kilka łyżek zdrowego tłuszczu do pieczenia (oliwa extra virgin, masło sklarowane, olej ryżowy)
  • odrobina zdrowej soli do smaku
  • pół łyżeczki curry

Składnik podane na porcję dla 1 osoby.

Ziemniaki pieczone  – przygotowanie

Ziemniaki dokładnie wyszoruj i ponacinaj na cienkie plasterki. Nacięcia mają być na tyle głębokie, aby podczas pieczenia ziemniak się pięknie “otworzył” i na tyle płytkie, aby całość się nie rozpadła.

Najwygodniej jest nacinać wykorzystując dwie deski do kojenia tak jak na poniższym zdjęciu:

Obłędne ziemniaki pieczone z jarmużem i warzywami
Obłędne ziemniaki pieczone z jarmużem i warzywami

Ponacinane ziemniaki dokładnie posmaruj tłuszczem wymieszanym z solą i curry. Przełóż do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. Piecz około 30 minut.

W międzyczasie jarmuż umyj, osusz i posiekaj na duże kawałki. Paprykę umyj i pokrój w paski. Do misy z jarmużem i papryką dodaj odrobinę tłuszczu i soli i dokładnie wymieszaj.

Po 15-tu minutach pieczenia wyjmij ziemniaki i za pomocą pędzelka ponownie posmaruj tłuszczem z przyprawami. Zadbaj, aby jak najwięcej tłuszczu dostało się w nacięcia ziemianka – dzięki temu będzie jeszcze bardziej chrupiący.

Gdy ziemniaki będą już upieczone dodaj do nich przygotowany wcześniej jarmuż i paprykę – zapiekaj nie dłużej niż 5 minut. Warzywa mają delikatnie zmięknąć, ale nie stracić swojego naturalnego koloru.

Gotowe! Podawaj z dużą ilością surowej zieleniny. Dzięki temu będzie “i wilk syty i owca cała”. Ty zjesz pyszne chrupiące, pieczone ziemniaki, a organizm otrzyma wartościowe składniki odżywcze.

Smacznego!

Obłędne ziemniaki pieczone z jarmużem i warzywami
Obłędne ziemniaki pieczone z jarmużem i warzywami

 

Obłędne ziemniaki pieczone z jarmużem i warzywami
Obłędne ziemniaki pieczone z jarmużem i warzywami

Źródła informacji

Pobierz bezpłatnego eBooka!


 

1. Nasza historia – co nam dała zmiana odżywiania.
2. Co musisz zrobić zanim zaczniesz zmiany.
3. Produkty, które powinny zniknąć z kuchni.
4. Co w zamian? Zdrowe zamienniki.
5. Co się stanie, jeżeli nic nie zrobisz.
6. Jak zrobić to szybciej i łatwiej.

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Obłędne ziemniaki pieczone z jarmużem i warzywami
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)