Sprawdź konkurs!
/ Przyprawa / Domowy ocet jabłkowy

Domowy ocet jabłkowy

Domowy ocet jabłkowy
Michał Jaworski on 15 kwietnia 2015 - 06:00 in Przyprawa, Zdrowe odżywianie, Dieta

Świeża, chrupiąca sałata bardzo dobrze się komponuje z kwaśnym dressingiem. Do jego zakwaszenia można użyć cytryny czy limonki, jednak dodanie domowego octu jabłkowego daje zdecydowanie bogatszy smak i wiele cennych mikroelementów. A jak to będzie smakowało, gdy taki domowy ocet jabłkowy wykonasz samodzielnie…?

Można go oczywiście kupić, jednak taki naturalny z “matką” bakterii octowych jest trudno dostępny i dość drogi. Zaraz się przekonasz, że w domu możesz zdrowy ocet jabłkowy zrobić niemalże prawie bezkosztowo – pracy wymaga niewiele, ale cierpliwość na pewno się przyda.

Ocet jabłkowy

Ocet jabłkowy

Przepis na zdrowy domowy ocet jabłkowy:

  • jeden duży (min. 2 litry) szklany słoik
  • około 1 kg jabłek
  • kilka łyżek miodu

Jabłka należy umyć i bez obierania pokroić pozbywając się gniazd nasiennych – powodują późniejsze jego zmętnienie. Włożyć do wyparzonego słoika i zalać przegotowaną wodą, którą można lekko dosłodzić, ja daję 1 łyżkę miodu na 1 litr wody.

Zalewy wodno-miodowej powinno być tyle, aby wszystkie fragmenty owoców były przez nią zakryte.

Domowy ocet jabłkowy

Domowy ocet jabłkowy

Tak przygotowany słój zakrywamy czystą gazą, zabezpieczamy gumką recepturką i zostawiamy w temperaturze pokojowej. Fermentacja alkoholowa (na początku powstaje z tego słabe wino) trwa około 2-3 tygodnie.

W tym czasie dwa razy dziennie należy zaczyn mieszać wyparzoną łyżką, w przeciwnym wypadku wystające fragmenty owoców zapleśnieją i całą pracę będzie trzeba rozpocząć od początku.

Domowy ocet jabłkowy, w przeciwieństwie do spirytusowego, oprócz wyśmienitego smaku dostarcza jednocześnie dużą ilość cennych dla zdrowego odżywiania mikroelementów.

Po około 3ech tygodniach przestaną się wydzielać bąbelki gazu (koniec fermentacji alkoholowej), a na powierzchni pojawi się “matka” – cienka warstwa zbudowana z celulozy i bakterii kwasu octowego, troszkę przypominająca pleśń (na zdjęciu poniżej, zdecydowanie NIE pachnie jak pleśń).

Ocet jabłkowy - matka

Ocet jabłkowy – matka

Zaczyna się wtedy druga faza, tzw. dokwaszanie. W tym czasie (trwa to około 2-3 tygodnie) “matka” zamienia alkohol w ocet, obchodź się z nią delikatnie (już nie mieszaj), co kilka dni próbuj ocet, jak będzie wystarczająco kwaśny przecedź i zlej do wyparzonych butelek.

Domowy ocet jabłkowy

Domowy ocet jabłkowy

Dlaczego warto spożywać ocet jabłkowy?
Ocet jabłkowy zawiera wiele minerałów (potas, sód, magnez, fluor, chlor, żelazo, miedź, fosfor, krzem), witamin (A, z grupy B, C, E, P) i fito-składników (beta-karoten, kwas mlekowy, cytrynowy i octowy). Posiada właściwości prozdrowotne: działa antybakteryjnie i antygrzybicznie, m.in. walczy z candidą (drożdżycą). Dba o prawidłową florę bakteryjną w jelitach, pomaga w pozbywaniu się toksyn i wspomaga metabolizm.

Do przecedzania octu jabłkowego najwygodniej jest użyć filtra do ekspresu przelewowego, dobrze również sprawdza się zwykłe sito wyłożone kilkoma warstwami sterylnej gazy opatrunkowej.

Ważne jest, aby dbać o higienę na każdym etapie przygotowywania octu (mycie i wyparzanie naczyń, narzędzi), dzięki temu unikniemy zakażenia i pojawienia się pleśni.

Przecedzony zdrowy ocet trzymamy w chłodnym i zacienionym miejscu. Można go przechowywać kilka miesięcy.

Domowy ocet jabłkowy

Domowy ocet jabłkowy

Źródła informacji

Możesz być na bieżąco z tym, co się dzieje na blogu – zapisz się na newsLetter – okienko poniżej. Raz w tygodniu otrzymasz maila z linkami do nowych artykułów bezpośrednio na Twoją skrzynkę pocztową 🙂

 

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Domowy ocet jabłkowy
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

4 SKOMENTUJ

Wyślij swoją wiadomość

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

4 Komentarze
  • 15 lipca 2016

    Mama robiła ocet jabłkowy na jesień. Do tej pory było wszystko ok,na wierzchu jedynie pływała “matka” jak w kombuchy. Teraz pływają jeszcze jakies farfocle, do tego biały osad. Czy ocet nadaje się jeszcze do spożycia…?

    Gosia
    Odpowiedz
    • 15 lipca 2016

      Trudno tak ocenić “na odległość”, ale jak nie czuć zapachu pleśni to wszystko powinno być ok.

      Michał Jaworski
      Odpowiedz
      • 21 kwietnia 2017

        Cześć,
        Na Waszego bloga dotarłam nieco za późno…Nie mogłam wcześniej znaleźć informacji, kiedy wydziela się matka i na jakim etapie zlać ocet, dopiero tu zobaczyłam, jak wygląda matka. 🙁 W związku z czym wspólnie z narzeczonym w momencie pojawienia się osadu, który nie wiedzieliśmy czym jest mieszalismy ocet jeszcze przez kilka dni a później go odcedziliśmy i przelaliśmy do butelek. Czy to oznacza że mamy w nich wino? Czy nadaje się to do picia…?

        Grazka
        Odpowiedz
        • 23 kwietnia 2017

          Cześć Grazka! Trudno powiedzieć, nie wiadomo na ile to mieszanie zaszkodziło w fazie dokwaszania. Prawidłowo zrobiony ocet jabłkowy jest umiarkowanie kwaśny (można go kosztować bez rozcieńczania ) i ma przyjemny, kwaskowo-owocowy zapach. Nie może być wyczuwalny zapach pleśni. Spróbuj i oceń co Wam wyszło 🙂

          Michał Jaworski
          Odpowiedz
Więcej Niż Zdrowe Odżywianie