Sprawdź konkurs!
/ Śniadanie / Placki owsiane z jabłkiem

Placki owsiane z jabłkiem

Michał Jaworski on 6 kwietnia 2016 - 06:00 in Śniadanie, Wegetariańskie, Zdrowe odżywianie, Dieta

Placki owsiane z jabłkiem to doskonały pomysł na weekendowe leniwe śniadanie. W te dni zwykle mamy troszkę więcej czasu, który można przeznaczyć na przykład na wspólne pichcenie z dziećmi w kuchni. Jabłka są bardzo smacznym i zdrowym polskim owocem, dostępnym praktycznie przez cały rok, więc nic tylko je jeść lub smażyć z nich placki.

Takich placków nie trzeba niczym dosładzać dzięki wykorzystaniu jabłek. Wystarczy kilka prostych składników, aby błyskawicznie przygotować ciasto na pyszne placki owsiane z jabłkiem. Dodając odrobinę powideł śliwkowych placuszki wyglądają jeszcze ładniej i mają bogatszy smak.

Placki owsiane z jabłkiem

Placki owsiane z jabłkiem

Składniki na placki owsiane z jabłkiem:

  • 2 duże jabłka
  • 1,5 szklanki płatków owsianych (np. górskie)
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki orkiszowej (opcjonalnie)
  • 1,5 szklanki wody (może być mleko)
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • zdrowy tłuszcz do smażenia (masło klarowane, olej kokosowy)
  • kilka łyżek powideł śliwkowych (opcjonalnie)
Placki owsiane z jabłkiem

Placki owsiane z jabłkiem

Jabłka obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej. Dodać płatki owsiane, jajka, cynamon i wodę. Ewentualne dodanie mąki ułatwia przekręcanie placków podczas ich smażenia i nie rozpadają się. Ja mąki dodaję wtedy, gdy wiem, że placki będą smażyły dzieci – jest im wtedy łatwiej je obracać.

Na patelni należy rozpuścić i dobrze rozgrzać odrobinę tłuszczu. Dużą łyżką nakładam placki i na początku smażę je pod przykryciem, około 2-3 minuty. Potem zdejmuję pokrywkę obracam i już bez przykrycia smażę do czasu uzyskania złotego koloru.

Do ozdobienia można użyć płatków migdałowych i cynamonu.

Placki owsiane z jabłkiem

Placki owsiane z jabłkiem

IMG_0748_logo

Placki owsiane z jabłkiem

Placki owsiane z jabłkiem

Smacznego!

Dlaczego warto jeść płatki owsiane?
Dlatego, że owies działa kojąco, leczy układ nerwowy i rozrodczy, wzmacnia śledzionę i trzustkę, zawarty w nim błonnik wiąże i usuwa toksyny z układu pokarmowego, wzmacnia mięsień serca. Jest jednym z pokarmów najbogatszych w krzem, który usuwa z komórek substancje toksyczne, uszczelnia naczynia włosowate, zwiększa wytrzymałość i regenerację układu kostnego oraz tkanki łącznej, zapobiega przedwczesnemu starzeniu się.

Owies zawiera czynniki powstrzymujące rozwój grzybówUsuwa podrażnienia i stany zapalne skóry, poprawiając jej ogólny wygląd i zapobiegając wiotczeniu, ogranicza wypadanie włosów, przyspiesza ich wzrost, wzmacnia paznokcie. Owies zawiera również fosfor niezbędny do prawidłowego rozwoju mózgu i nerwów. Ponadto zawiera białko, wartościowe tłuszcze, węglowodany, a także witaminy w szczególności z grupy B oraz wapń, magnez, sód, miedź. Jest doskonały w profilaktyce infekcji. Płatki owsiane mają dużą zawartość błonnika i małą ilość kalorii. Same dobre rzeczy i dla dziecka i dorosłego:-)

Źródła informacji

UWAGA: Bezpłatny eBook!

„6 kroków do zdrowego odżywiania”

 


Bezpłatny eBook, a w nim:

 

1. Nasza historia – co nam dała zmiana odżywiania.
2. Co musisz zrobić zanim zaczniesz zmiany.
3. Produkty, które powinny zniknąć z kuchni.
4. Co w zamian? Zdrowe zamienniki.
5. Co się stanie, jeżeli nic nie zrobisz.

6. Jak zrobić to szybciej i łatwiej.

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Placki owsiane z jabłkiem
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania
Średnia ocena
3.51star1star1star1stargray Based on 30 Review(s)

31 SKOMENTUJ

Wyślij swoją wiadomość

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

31 Komentarze
                  Więcej Niż Zdrowe Odżywianie