Sprawdź konkurs!
/ Bezglutenowe / Prosta sałatka ze szparagami

Prosta sałatka ze szparagami

Michał Jaworski on 6 maja 2016 - 06:00 in Bezglutenowe, Sałatka, Wegetariańskie, Zdrowe odżywianie, Dieta

Prosta sałatka ze szparagami to doskonały sposób na rozpoczęcie z nimi swojej przygody. Sezon na szparagi trwa od początku maja do połowy lipca, mamy więc ponad dwa miesiące na rozkoszowanie się ich smakiem. Dlatego warto w swojej kuchni wprowadzić kilka szparagowych przepisów. Ten jest o tyle szczególny, że niczego nie trzeba gotować i dzięki temu nasze szparagi zawierają maksymalną ilość składników odżywczych.

Zielonych szparagów nie trzeba obierać, wystarczy odłamać zdrewniałe końcówki. Spotkałem się ze sposobem, w którym naginamy łodygę szparagu aż sama pęknie w odpowiednim miejscu.

Nie jestem jednak do tego sposobu przekonany, bo łodyga pęka w różnych miejscach, w zależności od tego jak przyłożymy siłę. Ja preferuję ostry nóż i odkrawanie końcówek. Odrzucam tyle, aby to, co ląduje na talerzu było jędrne, soczyste i chrupiące.

Składniki na prostą sałatkę ze szparagami:

  • pęczek zielonych szparagów
  • 200 gr pomidorów koktajlowych
  • 1 dojrzałe awokado
  • garść szpinaku
  • pół cytryny
  • duży ząbek czosnku
  • kawałek świeżego imbiru
  • odrobina zdrowej soli (np. kamienna)
  • garść migdałów (mogą być orzechy włoskie)
  • kilka gałązek świeżego rozmarynu (może też być suszony)
  • ulubiony zdrowy olej (np. oliwa z oliwek, lub olej lniany)

Prosta sałatka ze szparagami

Prosta sałatka ze szparagami

Prosta sałatka ze szparagami – przygotowanie

Wszystkie warzywa myjemy, zdrewniałe końcówki szparagów obcinamy. Szparagi kroimy na kawałki długości około 4 cm, grubsze łodygi przekrawamy wzdłuż.

Pozostałe umyte i przygotowane warzywa kroimy na kawałki według uznania. Na talerzu warstwami układamy: pokrojone szparagi, pomidory koktajlowe, liście szpinaku, awokado.

Miąższ avocado w kontakcie z powietrzem szybko ciemnieje. Aby spowolnić ten proces skrapiam go sokiem ze świeżo wyciśniętej cytryny.

Teraz robimy dressing. Do słoiczka wlewamy kilka łyżek zdrowego oleju, wciskamy ząbek czosnku i około 1 cm  korzenia imbiru, odrobinę soli i trzy łyżki soku z cytryny. Możemy dodać też troszeczkę wody, dzięki temu dressing będzie rzadszy i łatwiej będzie mu spenetrować wszystkie zakamarki naszej prostej sałatki ze szparagami.

Zakręcony słoiczek z dressingiem energicznie wstrząsamy i odstawiamy do zharmonizowania się.

W międzyczasie, gdy wszystkie aromaty dressingu się harmonizują przygotowujemy orzechowo-ziołową posypkę. Na desce do krojenia siekamy migdały (lub orzechy włoskie) z rozmarynem. Powinniśmy uzyskać okruchy nie większe ni 3-5 mm.

Na koniec, polewamy naszą prostą sałatkę ze szparagami dressingiem oraz posypujemy kruszonką orzechowo-ziołową. Smacznego!

Prosta sałatka ze szparagami

Prosta sałatka ze szparagami

Dlaczego warto jeść szparagi? Dlaczego warto jeść szparagi?
Szparagi jako nieliczne z roślin zawierają wszystkie niezbędne egzogenne aminokwasy. Oprócz białka zawierają ogrom odżywczych mikroelementów: magnez, fosfor, sód, żelazo, oraz witaminy z grupy B, C, E, K. Jak każde warzywo zawierają również błonnik, który działa oczyszczająco. “Na deser wiedz”, że szparagi mają również inulinę (probiotyk), który jest doskonałą pożywką dla naszego cennego mikrobiomu (bakterii jelitowych).

Aha, jeżeli masz wybór o wybieraj te zielone, są bardziej wartościowe 🙂

A dlaczego warto jeść <strong>avocado</strong>? A dlaczego warto jeść avocado?

Ponieważ zawiera całe bogactwo witamin i związków mineralnych dobroczynnie działających na nasz organizm. Avocado, ważny składnik zdrowego odżywiania, zawiera foliany – związki mineralne przekształcane w jelitach na kwas foliowy, który wspomaga prawidłowy metabolizm i uczestniczy w wytwarzaniu krwinek czerwonych. Dodatkowo witaminę A, Bkompleks, C, E, H, K, magnez, miedź, żelazo, potas, wapń i wiele innych pierwiastków śladowych. Avocado dostarcza 18 aminokwasów łącznie. Nie brakuje w nim także nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), a zwłaszcza kwasu linolowego, linolenowego i oleinowego, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Prosta sałatka ze szparagami

Prosta sałatka ze szparagami

Źródła informacji

Możesz być na bieżąco z tym, co się dzieje na blogu – zapisz się na newsletter – okienko poniżej. Raz w tygodniu otrzymasz maila z linkami do nowych artykułów bezpośrednio na Twoją skrzynkę pocztową 🙂

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Prosta sałatka ze szparagami
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania

3 SKOMENTUJ

Wyślij swoją wiadomość

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

3 Komentarze
  • 6 maja 2016

    Brzmi pysznie – koniecznie wypróbuję 🙂 Dzięki!

    Beata
    Odpowiedz
  • 7 maja 2016

    Dwa razy kupiłam szparagi i delikatnie mówiąc brzydko pachniały. Trafiłam na psujące się,czy wszystkie tak mają?

    Ola
    Odpowiedz
    • 7 maja 2016

      Hmmm…. prawda, mają charakterystyczny zapach, ale nie odbiega on szczególnie od np. groszku zielonego lub bobu. Świerze szparagi są jędrne, mają nierozwarstwione końcówki, czyste (bez nalotu), oraz mają “zamknięte główki”.
      Witaj Olu na naszym blogu! 🙂

      Michał Jaworski
      Odpowiedz
Więcej Niż Zdrowe Odżywianie