Sprawdź konkurs!
/ Bezglutenowe / Świąteczne bezglutenowe ciasto marchewkowe

Świąteczne bezglutenowe ciasto marchewkowe

Bezglutenowe ciasto marchewkowe. Czy tego chcemy czy nie święta są okresem, w którym zwykle jadamy więcej. I nie ma w tym nic specjalnie złego, w szczególności, jeżeli zdarza nam się to tylko w święta, czyli kilka razy w roku. Aby jeszcze poprawić nasze świąteczne samopoczucie i wyzbyć się ewentualnego poczucia winy proponuję zadbać o to, aby świąteczne przysmaki były również zdrowe. Jak tego dokonać?

Na przykład przygotować ciasto zupełnie nie zawierające cukru, glutenu i utwardzanego tłuszczu. A już chyba szczytem marzeń byłoby, aby podczas zajadania świątecznych słodyczy uzupełniać zaległości w spożywaniu warzyw, na przykład marchewki. Co Ty na to? Możliwe? Jak najbardziej. Sprawdź poniższy przepis.

 

Świąteczne bezglutenowe ciasto marchewkowe

Świąteczne bezglutenowe ciasto marchewkowe

Składniki na świąteczne bezglutenowe ciasto marchewkowe:

Składniki na ciasto:

  • 1 szklanka startej marchewki
  • 1 szklanka mąki ryżowej lub jaglanej
  • 0,5 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1 szklanka mleka roślinnego (może być kozie)
  • 4 łyżki tłuszczu kokosowego lub masła (najlepiej klarowane)
  • 0,75 szklanki rodzynek lub daktyli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia  (ekologiczny)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 0,25 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 2 szczypty startej gałki muszkatołowej
  • szczypta zdrowej soli

Składniki na polewę:

Bezglutenowe ciasto marchewkowe

Bezglutenowe ciasto marchewkowe

Przygotowanie ciasta

Marchewkę zetrzyj na tarce jarzynowej na drobnych oczkach.  Dodaj to tego mąkę (jaglaną lub ryżową) i kukurydzianą. Dodaj proszek do pieczenia, cynamon, mielony kardamon, gałkę muszkatołową i sól – wymieszaj.

Dodaj zmiksowane z mlekiem daktyle lub rodzynki, rozpuszczony tłuszcz, ponownie wymieszaj. Przełóż do keksówki i piecz w temperaturze 180 stopni przez 45 minut.

Pod koniec pieczenia sprawdź patyczkiem do szaszłyków czy w środku ciasto jest wypieczone, tzn. nie przykleja się do patyczka.

Przygotowanie polewy

Orzechy nerkowca namaczaj w mleku przez minimum pół godziny. Dodaj miód, sok z cytryny i zmiksuj na gładką masę.

Wystudzone ciasto posmaruj grubo polewą, ozdób jakimiś kolorowymi suszonymi owocami lub np. podprażonymi płatkami migdałowymi.

Świąteczne bezglutenowe ciasto marchewkowe

Świąteczne bezglutenowe ciasto marchewkowe

Źródła informacji

UWAGA: Pobierz przepisy!

 

“3 wyjątkowe chleby bezglutenowe

 



Proste w przygotowaniu i sprawdzone przepisy na:

 

1. Alkaliczny bezglutenowy chleb gryczany na
zakwasie z ziarnami.
2. Chleb bezglutenowy gryczano-owsiany na
zakwasie ze słonecznikiem.
3. Chleb bezglutenowy na drożdżach z
siemieniem lnianym i amarantusem.

 

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Świąteczne bezglutenowe ciasto marchewkowe
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania
Średnia ocena
31star1star1stargraygray Based on 5 Review(s)

5 SKOMENTUJ

Wyślij swoją wiadomość

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

5 Komentarze
  • 20 grudnia 2016

    CZy mozna zamienić na coś innego mąke kukurydzianą?np. wiecej maki ryzowej lub jaglanej?

    zuzka
    Odpowiedz
    • 20 grudnia 2016

      Ja mnie próbowałem, ale myślę, że nie powinno to znacząco wpłynąć na końcowy efekt 🙂

      Michał Jaworski
      Odpowiedz
  • 18 grudnia 2017

    Witam, czy startą marchewkę trzeba odcisnąć z nadmiaru soku?

    Kaśka
    Odpowiedz
    • 19 grudnia 2017

      Tak 🙂

      Michał Jaworski
      Odpowiedz
  • 22 grudnia 2017

    czy w tym przepisie jajak nie zostaly zapomniane> moje ciasto nie uroslo a nie jest pomaranczowe jak na zdjeciu

    basi
    Odpowiedz
Więcej Niż Zdrowe Odżywianie
Assign a menu in the Left Menu options.