Sprawdź konkurs!
/ Bezglutenowe / Wytrawne muffiny ze szpinakiem i marchewką

Wytrawne muffiny ze szpinakiem i marchewką

Michał Jaworski on 3 lutego 2016 - 06:00 in Bezglutenowe, Przekąska, Zdrowe odżywianie, Dieta, Żywienie dzieci

Pierwszy kęs był dla mnie szokiem – podświadomie spodziewałem się czegoś słodkiego. Jednak z każdym kolejnym kęsem moje kubki smakowe rozpoznawały nowe smaki i z rosnącą przyjemnością sięgałem po kolejnego wytrawnego muffina ze szpinakiem i marchewką 🙂

Takie muffiny doskonale nadają się na lekki posiłek do pracy lub jako piknikowe przekąski. Zamknięte w szczelnym pudełku bez szwanku znoszą “próbę czasu”, oraz transport. Można je spożywać same, z sałatą albo jako przystawka do hummusu.

Wykorzystując bezglutenowe płatki owsiane lub mąkę kukurydzianą możesz przygotować je w wersji bezglutenowej.

Wytrawne muffiny ze szpinakiem i marchewką

Wytrawne muffiny ze szpinakiem i marchewką

Składniki na wytrawne muffiny ze szpinakiem i marchewką:

  • 200 g świeżego szpinaku
  • 2 starte marchewki
  • 1 duża starta cebula
  • wyciśnięty ząbek czosnku
  • 1 szklanka mąki gryczanej
  • 0,30 szklanki zmielonych płatków owsianych bezglutenowych
  • 3 łyżeczki siemienia lnianego
  • sok z 0,5 cytryny
  • 3 jajka
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 0,5 łyżeczki startej gałki muszkatołowej 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
  • 0,5 łyżeczki soli
  • odrobina pieprzu
  • 0,25 szklanki nasion dyni (do posypania)

Włącz piekarnik i ustaw temperaturę na 180 stC.

W mniejszej misce wymieszaj wszystkie suche składniki: mąka gryczana, zmielone płatki owsiane, siemię lniane, proszek do pieczenia, gałka muszkatołowa, sól i pieprz.

W drugiej większej misce wymieszaj jajka z jogurtem. Dodaj umyty szpinak, starte marchewki i cebulę, wyciśnięty czosnek i sok z cytryny. Wymieszaj płynne składniki i dodaj zawartość pierwszej miski – mieszaj aż wszystkie składniki dokładnie się połączą.

Liście szpinaku przed połączeniem można trochę poszatkować, łatwiej będzie “upychać” je do foremek.

Przygotowaną masę nakładaj do foremek na muffiny. Ciasto nie będzie jakoś szczególnie wyrastało, więc nakładaj pełne foremki. Każdego muffina posyp pestkami z dyni.

Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stC przez około 25 minut. Ja zwykle w pierwszej fazie pieczenia (10 minut) mam ustawiony termoobieg, potem wyłączam termoobieg i przełączam na grzanie dołu piekarnika.

Doskonale smakują zarówno na ciepło i na zimno 🙂

Wytrawne muffiny ze szpinakiem i marchewką

Wytrawne muffiny ze szpinakiem i marchewką

Wytrawne muffiny ze szpinakiem i marchewką

Wytrawne muffiny ze szpinakiem i marchewką

Wytrawne muffiny ze szpinakiem i marchewką

Wytrawne muffiny ze szpinakiem i marchewką

Źródła informacji

UWAGA: Pobierz przepisy!

 

“3 wyjątkowe chleby bezglutenowe

 



Proste w przygotowaniu i sprawdzone przepisy na:

 

1. Alkaliczny bezglutenowy chleb gryczany na
zakwasie z ziarnami.
2. Chleb bezglutenowy gryczano-owsiany na
zakwasie ze słonecznikiem.
3. Chleb bezglutenowy na drożdżach z
siemieniem lnianym i amarantusem.

 

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Wytrawne muffiny ze szpinakiem i marchewką
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

4 SKOMENTUJ

Wyślij swoją wiadomość

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

4 Komentarze
      Więcej Niż Zdrowe Odżywianie