Zdrowa zupa z dyni
Czas na dynię 🙂
Zupa z dyni. Z dzieciństwa bardzo dobrze pamiętam zupę dyniową. Babcia przyrządzała ją w okresie jesienno-zimowym. Jako dziecko porównywałem ją z budyniem. Walory tej potrawy doceniłem jeszcze bardziej przyrządzając ją (wg przepisu mojej babci) swoim dzieciom.
Dynię można przygotować na wiele sposobów, jednak przygotowana na słodko w postaci kremu “okraszonego” pełnoziarnistymi zacierkami nam smakuje najbardziej. Dodatkowo szybko się ją przyrządza, dlatego dość często gości na naszym śniadaniowym stole.
Składniki na zdrową zupę z dyni:
- kawałek świeżej dyni – około 30 dag
- mąka pełnoziarnista lub orkiszowa
- 1 szklanka mleka
- szczypta soli himalajskiej
- jeden banan
- melasa lub miód do dosłodzenia
Przygotowanie zdrowej zupy dyniowej
Dynię myję, kroje na paski, obieram je, kroję w kostkę i gotuję, aż będzie miękka. Po ugotowaniu przecieram ją przez sitko, uzyskując kremową konsystencję.
W międzyczasie przygotowuję zacierki: do mąki pełnoziarnistej dodaję wody, szczyptę soli i ugniatam w misce. Ciasto powinno być suche, kruszące się, wtedy łatwiej jest zrobić zacierki.
W garnku zagotowuję 2 szklanki wody, nad gotującą wodą pocieram kulkę ciasta o dłoń – powstające kluseczki wpadają od razu do garnka. Robienie zacierek wymaga pewnej wprawy, odpowiedniego ciasta (nie za mokre) i samego ich robienia, aby powstawały nie za duże kluseczki o porównywalnych kształtach. W miarę ich robienia od czasu do czasu należy zamieszać w garnku.
Gotowe zacierki gotuję około 5ciu minut, potem dodaję mleko, wcześniej przygotowany krem z dyni i pokrojonego w plasterki jednego banana. Banan służy tu głównie jako słodzik, można z niego spokojnie zrezygnować na rzecz innych zdrowych słodzików.
Gotowe!
A jaki jest Twój ulubiony przepis na dynię?
Możesz być na bieżąco z tym, co się dzieje na blogu – zapisz się newsLetter – okienko poniżej. Raz w tygodniu otrzymasz maila z linkami do nowych artykułów bezpośrednio na Twoją skrzynkę pocztową 🙂
Mój szybki i ulubiony przepis:
zupa jarzynowo-dyniowa:
Udusić na oleju: cebulę, por, rzepę, marchew. Dodać pokrojoną w kostkę dynię, zalać wodą, przyprawić solą, gałką muszkatołową i pieprzem (u mnie jest ziołowy), kozieradką.
Po 15 minutach gotowania zagęścić kaszką orkiszową, zmiksować, gotować jeszcze 10 min.
Smacznego !!!
Dziękuję Aniu za przepis, faktycznie wygląda na prostą zupę – będę musiał kiedyś spróbować 🙂