Sprawdź konkurs!
/ Bezglutenowe / Risotto z czarnej soczewicy z kozim serem

Risotto z czarnej soczewicy z kozim serem

Risotto z czarnej soczewicy
Michał Jaworski on 2 września 2015 - 06:00 in Bezglutenowe, Obiad, Zdrowe odżywianie, Dieta

Idealne risotto z czarnej soczewicy jest miękkie, wręcz kremowe na zewnątrz i al dente w środku. Jego przyrządzenie wymaga cierpliwości i troszkę więcej czasu, pewnie dlatego nigdy nie wygrywa w rozrywkowych programach kulinarnych. Przyrządzone z czarnej soczewicy zaskoczy Cię kolorem, fakturą, a smak dopełniony nutą sera koziego zachwyci Twoje kubki smakowe.

Aż trudno uwierzyć, ale przez długi okres czasu unikałem risotto. Pewnie dlatego, że miałem kiepski start, zamówiłem risotto ryżowe z grzybami w jednej z warszawskich restauracji. Smakowało jak niedogotowany ryż z sosem grzybowym z torebki – katastrofa! Na domiar złego, jadłem go w towarzystwie osoby zachwyconej smakiem tego dania. Pomyślałem, że jak tak smakuje prawdziwe risotto, to ja nie jestem jego fanem!

Wiosną tego roku byłem prelegentem na konferencji w Gdańsku dotyczącej zabezpieczeń sieci teleinformatycznych. Po konferencji poszliśmy do jednej ze słynniejszych gdańskich restauracji, położonej w samym sercu gdańskiej starówki. Zaserwowany posiłek był wyborny, kolejne dania doskonale się uzupełniały. Jednym z nich było risotto ryżowe z kozim serem. Nie byłem fanem ani jednego ani drugiego, jednak połączenie tych smaków wraz z perfekcyjnym jego przyrządzeniem zachwyciły mnie już od pierwszego kęsa.

Risotto z czarnej soczewicy

Risotto z czarnej soczewicy

Tak zrodził się pomysł przygotowania risotto z czarnej soczewicy z kozim serem. Dlaczego akurat czarna soczewica? Bo jest pyszna i zdrowa. Zawiera duże ilość łatwo przyswajalnego białka przy jednoczesnej małej ilości tłuszczu. Dodatkowo ma dużo błonnika oraz minerałów: żelazo, cynk i wapń. A najbardziej podoba mi się jej kolor, czarny jak asfalt, pięknie kontrastuje z bielą koziego serka.

Składniki na risotto z czarnej soczewicy:

  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1 szklanka czarnej soczewicy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 1/2 szklanki czerwonego wina
  • 2 i 1/2 szklanki bulionu warzywnego (może być rosół)
  • pieprz
  • 3 plasterki sera koziego

Na patelni rozgrzej masło klarowane. Jeżeli nie masz masła klarowanego użyj innego zdrowego tłuszczu, np. oliwy z oliwek, jednak masło klarowane nada risotto pyszną maślaną nutę. Masła zwykłego lepiej nie używać, bo zawarte w nim białko łatwo się przypala. Więcej o zdrowych tłuszczach przeczytasz w tym artykule.

Na rozgrzanym tłuszczu lekko zeszklij posiekaną cebulkę i rozgnieciony czosnek. Dodaj soczewicę i podgrzewaj pod przykryciem około 1 minutę. Następnie dodaj wino, wymieszaj i podgrzewaj pod przykryciem na małym ogniu, aż soczewica wchłonie wino.

Teraz uzbrój się w cierpliwość, potrawa pachnie już wybornie, ale soczewica potrzebuje jeszcze około 30 minut, aby była idealna, czyli miękka i kremowa na zewnątrz, zaś al dente w środku. Stopniowo dodawaj gorący bulion i podgrzewaj pod przykryciem na małym ogniu. Co jakiś czas dolewaj trochę bulionu i mieszaj. Bulionu dodawaj małe ilości, aby soczewica się nie gotowała ale tylko prużyła. Nie dopuść do wyschnięcia i przypieczenia risotto, bo wtedy nie będzie kremowe.

Soczewica jest gotowa, gdy ziarenka z lekkim oporem można zgnieść w palcach.

Do ciepłej soczewicy dodaj jeden plasterek pociętego sera koziego i świeżo zmielony pieprz, poczekaj aż ser się rozpuści i dokładnie wymieszaj. Rozpuszczony kosi ser nada risotto niepowtarzany smak i sprawi, że konsystencja będzie jeszcze bardziej kremowa.

Risotto z czarnej soczewicy

Risotto z czarnej soczewicy

Wyłóż na talerz i udekoruj wiórkami sera koziego i ziołami, np. bazylią. Danie jest przepyszne, dobrze przyrządzone ziarenka soczewicy stawiają subtelny opór przy gryzieniu, czosnek i czerwone wino nadają smakowi głębi, a charakterystyczny posmak serka koziego doskonale dopełnia całości.

Przygotowując w kuchni risotto wpadło mi w oko dojrzałe awokado, szybciutko zrobiłem z niego tatara z awokado (przepis znajdziesz tu), doskonale sprawdziło się jako zdrowy starter w oczekiwaniu na danie główne – zdrowe risotto z czarnej soczewicy i kozim serem.

Smacznego!

Risotto z czarnej soczewicy

Risotto z czarnej soczewicy

Risotto z czarnej soczewicy

Risotto z czarnej soczewicy

Źródła informacji

Możesz być na bieżąco z tym co się dzieje na blogu zapisz się newsLetter – okienko poniżej. Raz w tygodniu otrzymasz maila z linkami do nowych artykułów bezpośrednio na Twoją skrzynkę pocztową 🙂

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Risotto z czarnej soczewicy z kozim serem
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

0 SKOMENTUJ

Wyślij swoją wiadomość

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Więcej Niż Zdrowe Odżywianie

Darmowy Bonus!

Zapisz się na News Letter i odbierz DARMOWEGO eBooka z najpopularniejszymi wpisami z bloga!

Nikomu nie będziemy udostępniać Twojego adresu email.