Sprawdź konkurs!
/ Przekąska / Pyszny dżem dyniowy z jabłkami, bez cukru

Pyszny dżem dyniowy z jabłkami, bez cukru

Dżem dyniowy
Michał Jaworski on 9 października 2015 - 06:00 in Przekąska, Śniadanie, Zdrowe odżywianie, Dieta

Gdy ostatnim razem w piękny, słoneczny niedzielny poranek wracałem z dziećmi z kościoła, zagadnął nas sąsiad, który podarował nam samodzielnie wyhodowaną dynię. Razem z dynią dostaliśmy jeszcze słoiczek dżemu dyniowego z jabłkami. Sąsiadka jest cukrzykiem, więc stara się robić przetwory z minimalną ilością cukru. Dżem dyniowy sąsiadki bardzo nam zasmakował i postanowiłem zrobić podobny, jednak zupełnie bez cukru.

Dynia to wspaniałe i zdrowe warzywo, smakuje szczególnie dobrze w połączeniu ze smakiem lekko kwaśnym – nabiera wtedy „charakteru”. Dlatego sąsiadka do dżemu dyniowego dodaje kwaśnych i aromatycznych jabłek – Antonówek. Ja zrobiłem dokładnie tak samo, jednak oprócz jabłek dodałem również bardzo dojrzałe, słodkie gruszki (Klapsy), dzięki temu bez dosładzania dżem był wystarczająco słodki.

Dżem dyniowy

Dżem dyniowy

Składniki na zdrowy dżem dyniowy, bez cukru

  • 2,5 kg obranej i oczyszczonej dyni
  • 5 dużych Antonówek
  • 10 dojrzałych i bardzo słodkich gruszek (my użyliśmy Klapsy)
  • sok z 1 cytryny

Dynię trzeba umyć, obrać, oczyścić i pokroić na kostki. Ja kroiłem na dość duże kawałki, takie jak na zdjęciu poniżej. Pod wpływem gotowania dynia pięknie się kruszy i rozpada. Do tego samego garnka o grubym dnie od razu wrzucam obrane i pokrojone jabłka i gruszki. Wlewam odrobinę wody, aby na początku warzywa i owoce się nie przypaliły i podgrzewam pod przykrywką.

Gdy owoce i dynia uwolnią swój sok, gotuję na wolnym ogniu bez przykrycia około dwie i pół godziny.

Dżem dyniowy

Dżem dyniowy

W międzyczasie przygotowuję słoiki. Po umyciu nakrętki wygotowuję w wodzie, a słoiki wyparzam w piekarniku – 160 stC, przez około 10 minut. Słoiki można również wyparzyć w gorącej wodzie.

Konieczność dodawania do przetworów cukru jest mitem, na ich świeżość i termin przydatności do spożycia przede wszystkim ma wpływ higiena podczas przygotowywania i właściwa ich pasteryzacja.

Tuż przed samym nalaniem do słoików wciskam sok z jednej cytryny i gotowy, wrzący dżem nalewam do wyparzonych i jeszcze ciepłych słoików. Natychmiast zakręcam wygotowanymi wieczkami i odwracam do góry dnem.

Dżem dyniowy

Dżem dyniowy

Napełnione i zakręcone słoiki przykrywam ściereczką, zostawiając do wystygnięcia na całą noc. Rano sprawdzam wieczka, jeżeli są wklęsłe to znaczy, że się dobrze pozamykały.

Ze składników, które podałem w przepisie wyszło mi 10 słoików o pojemności, 0,33 litra.

Dżem ma piękną pomarańczowo-złotą barwę i dość zwartą konsystencję – idealnie będzie smakował z chlebem pełnoziarnistym na zakwasie lub jako dodatek do kaszy jaglanej lub płatków owsianych.

Dżem dyniowy

Dżem dyniowy

Dżem dyniowy

Dżem dyniowy

Dlaczego warto jeść dynię? Dlaczego warto jeść dynię?
Jest bardzo wartościowym warzywem, które przywędrowało do nas z Ameryki, gdzie było od dawna uprawiane przez indiańskie plemiona. Jest niskokalorycznym, bogatym źródłem mikroelementów (minerały, witaminy – głównie z grupy A), przez co jest ważnym elementem zdrowego odżywiania. Zawiera między innymi beta-karoten (poprawia wzrok), dużo alkalizujących (odkwaszających) minerałów: wapnia, potasu, magnezu. Ponadto dostarcza dużo nierozpuszczalnego błonnika, który dba o perystaltykę jelit i utrudnia przyswajanie tłuszczów z posiłków.

Źródła informacji

Możesz być na bieżąco z tym, co się dzieje na blogu – zapisz się newsLetter – okienko poniżej. Raz w tygodniu otrzymasz maila z linkami do nowych artykułów bezpośrednio na Twoją skrzynkę pocztową 🙂

 

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Pyszny dżem dyniowy z jabłkami, bez cukru
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania
Średnia ocena
31star1star1stargraygray Based on 1 Review(s)

15 SKOMENTUJ

Wyślij swoją wiadomość

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

15 Komentarze
  • 18 września 2016

    Świetny przepis! W domowym ogródku mamy pełno dyni hokkaido, jabłka i gruszki też się znajdą, także już wiem co niedługo będę robić 🙂 Dziękuję za inspirację 🙂

    Paulina
    Odpowiedz
    • 19 września 2016

      Cześć Paulina! Bardzo proszę i witaj na naszym blogu! 🙂

      Michał Jaworski
      Odpowiedz
      • 19 września 2016

        Przyznaję, że zaglądamy tu z koleżanką regularnie, jednak nie zawsze komentujemy 🙂 Pozdrawiam!

        Paulina
        Odpowiedz
        • 23 września 2016

          Zatem zapraszamy i do komentowania! 🙂

          Michał Jaworski
          Odpowiedz
  • 21 września 2016

    Wspaniale znaleźć przepis na konfitury bez cukru. I nie było to proste, żeby tu dotrzeć 😉 Pozdrawiam serdecznie Ania

    Ania
    Odpowiedz
    • 22 września 2016

      Ho, ho, kto szuka ten znajdzie 🙂 Cieszę się, że do nas Aniu trafiłaś i witaj naszym blogu! 🙂

      Michał Jaworski
      Odpowiedz
      • 12 października 2016

        A ja wiedziałam już gdzie trafić szukając przepisu na dżem z dyni bez cukru. Mam tylko pytanie, czy można tego dżemu użyć do naleśników, czy też jest za bardzo wodnisty?

        Barbara
        Odpowiedz
        • 13 października 2016

          Dla nas jest idealny do naleśników! Uwielbiamy go 🙂

          Michał Jaworski
          Odpowiedz
          • 13 października 2016

            Dziękuję!

            Barbara
            Odpowiedz
  • 23 września 2016

    Zrobiłam!!! dodałam imbiru i trochę cuku/ bo moge/…jest przepyszny, boje sie ze świąt nie doczekają….

    Jola
    Odpowiedz
  • 28 września 2016

    dziś kupiłam dynie – używam odmiany Muscat, gruszki i jabłuszka i będę smażyć dżemik. Ciekawa jestem smaku, dyniowego dżemu jeszcze nie jadłam 🙂
    dzięki za przepis 🙂

    Asia
    Odpowiedz
  • 6 października 2016

    Jedna nakrętka mi się nie wklęsła. Można to jeszcze pasteryzować, czy wytrzyma ponad 2 tygodnie w lodówce?

    Odpowiedz
    • 7 października 2016

      Można zapasteryzować jeszcze raz, ale jeden słoik to szkoda. Dwa tygodnie powinno wytrzymać zakręcone w lodówce, ale na 100% nie powiem. W każdym razie my w ciągu takiego czasu zjadamy taki jeden słoik 🙂

      Tatiana Jaworska
      Odpowiedz
  • 12 października 2016

    Przepis jest świetny, robiłam w zeszłym roku i synek się zajada tym dżemem 🙂 Tym razem zapomniałam jednak dodać cytryny! Czy to bardzo źle? 😉 Zaważy na smaku czy też na trwałości przetworów?

    Ewa
    Odpowiedz
    • 13 października 2016

      Cześć Ewa! Sok z cytryny działa jako przeciwutleniacz, czyli zapobiega ciemnieniu owoców – dzięki temu dżem ma śliczny jasny kolor. Dżem bez soku też będzie smaczny i trwały, może jedynie z czasem szybciej ściemnieć.

      Michał Jaworski
      Odpowiedz

Darmowy Bonus!

Zapisz się na News Letter i odbierz DARMOWEGO eBooka z najpopularniejszymi wpisami z bloga!

Nikomu nie będziemy udostępniać Twojego adresu email.