Sprawdź konkurs!
/ Podcast / WNZO 025: Dlaczego cukier szkodzi i jak go unikać?

WNZO 025: Dlaczego cukier szkodzi i jak go unikać?

Dlaczego cukier szkodzi
Michał Jaworski on 2 listopada 2015 - 06:00 in Podcast, Zdrowe odżywianie, Dieta

Cukier już nie krzepi –  to podświadomie chyba wiemy już wszyscy. Krucjata przeciwko cukrowi białemu wkroczyła nawet do szkolnych stołówek i sklepików, z czego niezmiernie się cieszę. Jednak dlaczego cukier jest niezdrowy? Jakie dolegliwości powoduje? Idąc dalej, jak już wpiszemy go na czarną listę,  jakich zamienników cukru używać? Albo jak skutecznie go wyeliminować z naszego życia?

W tym nagraniu przedstawiam swój punkt widzenia na cukier biały. Opowiadam o zagrożeniach, jakie wiążą się z regularnym jego spożywaniem jak również dzielę się swoimi doświadczeniami, doświadczeniami mojej rodziny w zakresie eliminacji cukru białego z naszej diety.

Z tego odcinka podcastu dowiesz się:

  1. Dlaczego ludzie lubią smak słodki?
  2. Co to jest biały cukier?
  3. Pięć powodów dlaczego cukier jest bardzo szkodliwy.
  4. Jakie są zdrowe zamienniki cukru?
  5. Co to jest cukrowy detoks?
  6. Jak skutecznie eliminować cukier z diety?
  7. Jakie efekty możesz osiągnąć dzięki eliminacji cukru?

Transkrypt podcastu

Kliknij tutaj, aby pobrać transkrypt tego odcinka podcastu

Jak możesz słuchać podcastu?


Zdecydowanie polecam ostatni sposób – słuchanie podcastów na swoim smartfonie. Ja tak robią już od kilku lat i jestem z tego sposobu bardzo zadowolony. Swoje ulubione podcasty mam zawsze ze sobą i słucham w każdym miejscu i o dowolnym czasie. Polecam!

Oceń mój podcast – Dlaczego cukier szkodzi

Jeżeli chcesz mi się jakoś odwdzięczyć to najlepszym dla mnie podziękowaniem będzie pozostawienie opinii w iTunes. Dzięki temu mój podcast będzie lepiej widoczny i łatwiej będę mógł docierać do nowych słuchaczy. Możesz to zrobić klikając na linka poniżej.

-> Oceń podcast “Więcej Niż Zdrowe Odżywianie” na iTunes

 

Notatki do tego odcinka podcastu:

UWAGA: Bezpłatny eBook!

„6 kroków do zdrowego odżywiania”

 


Bezpłatny eBook, a w nim:

 

1. Nasza historia – co nam dała zmiana odżywiania.
2. Co musisz zrobić zanim zaczniesz zmiany.
3. Produkty, które powinny zniknąć z kuchni.
4. Co w zamian? Zdrowe zamienniki.
5. Co się stanie, jeżeli nic nie zrobisz.

6. Jak zrobić to szybciej i łatwiej.

18 SKOMENTUJ

Wyślij swoją wiadomość

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

18 Komentarze
  • 3 listopada 2015

    Mnie bardzo pomogły soki wyciskane i zielone koktajle wyjść z nałogu cukrowego. Walka była ostra ale nie poddawałam sie! W czasie walki jadłam duzo marchewki i selera naciowego; chrupałam je. Teraz patrze obojętnie na cukiernie.
    Do słodzenia (tylko kakao) używam ksylitolu lub stewii, jak mi sie chce słodkiego to daktyle albo inne wegańskie ciasteczka lub desery i zawsze używam powyższych albo miodu.
    Na prawde da sie wyjść z tego cukrowego uzależnienia! A jaka jasność umysłu i energia… w nagrode!!!
    No i poziom magnezu wyrównany (nie trace go na walke z trucizną “cukier”), co bardzo ważne szczególnie dla kobiet!

    Teresa
    Odpowiedz
    • 3 listopada 2015

      Dziękuję za komentarz i podzielenie się swoimi doświadczeniami z rzucania cukru 🙂

      Pozdrawiam serdecznie,

      Michał Jaworski
      Odpowiedz
  • 4 listopada 2015

    Świetny podcast! Wszystko się zgadza, także i z wiedzą Pięciu Przemian. Podam taką ciekawostkę związaną ze smakiem słodkim. Potwierdza ona, że smak ten kojarzy się nam podświadomie z poczuciem bezpieczeństwa, z mamą. Każdy ze smaków odpowiada jakiemuś żywiołowi narządowi, a smak słodki – Ziemi, czyli żołądkowi i śledzionie z trzustką (rozpatrywanym razem). I wyobraź sobie, że meridian (czyli energetyczny kanał biegnący w ciele) związany z tym smakiem biegnie przez brodawkę piersi. A z kolei żywioł Ziemi przywodzi na myśl skojarzenie z matką-ziemią, która nas przecież karmi swym bogactwem 🙂

    Odpowiedz
    • 4 listopada 2015

      Dziękuję Monika za bardzo ciekawy komentarz, szczególnie podoba mi się Twoje nawiązanie do Kuchni Pięciu Przemian 🙂

      Pozdrawiam,

      Michał Jaworski
      Odpowiedz
  • 17 listopada 2015

    Fantastyczny komentarz Moniki Biblis – jak to wszystko z czegoś wynika 🙂
    Ja cukier odstawiłam 3 lata temu (jak ten czas leci!), wynikało to chęci poprawy swojego zdrowia. Po drodze dokształcałam się – czytałam co cukier powoduje w organizmie, jak ‘wysysa’ wszystkie dobre pierwiastki, przez to zakwaszając organizm i dając możliwość rośnięcia w nas grzybkom – które cukrem się żywią, a jakoś nie chciałam mieć takich lokatorów 😉 Zrozumiałam, że cukier obecnie jest wszędzie i naprawdę trzeba uważać, żeby go nie znaleźć w przetworzonej żywności. I ta cała wiedza, ta świadomość – że jeśli ja nie zadbam o swoje zdrowie, to nikt tego nie zrobi, a już na pewno przemysł spożywczy mi w tym nie pomoże, wtedy odeszła chęć na cukier 🙂 Oczywiście lubię czasem zjeść coś słodkiego, ale zawsze są to słodkości zrobione w domu, z ksylitolem, daktylami, figami czy rodzynkami albo miodem. No i teraz dla mnie słodkie oznacza o połowę mniej słodkie niż dla zwykłego zjadacza cukru 😉 Co zyskałam? Poczucie, że dbam o siebie w najlepszy możliwy sposób, zniknęły przeziębienia (ale to też zasługa nie spożywania żywności przetworzonej), poprawiła się cera, włosy, umysł rozjaśnił się, no i ta rozkosz doceniania tylu smaków… poważnie, smak się zupełnie zmienia po odstawieniu słodkiego ‘narkotyku’ 😀

    Beata
    Odpowiedz
    • 17 listopada 2015

      Dziękuję Bata za podzielenie się Twoimi spostrzeżeniami dotyczącymi cukru.Gratuluje wytrwałości i konsekwencji w jego unikaniu i pomysłowości w zdrowym osładzaniu sobie życia 🙂

      Michał Jaworski
      Odpowiedz
  • 5 lutego 2016

    Czy można stosować cukrowy detox podczas karmienia piersią? Karmie ponad rok

    Agata
    Odpowiedz
    • 5 lutego 2016

      Samo odstawienie cukru nie powinno stanowić ryzyka, również w przypadku karmienia piersią. Taka sytuacja miała miejsce u nas, Tatiana odstawiła cukier karmiąc wtedy 4ro miesięcznego synka. Wszystko jednak zależy od konkretnego programu “cukrowy detox”, który masz na myśli. Ważne, aby w diecie były zapewnione inne niezbędne składniki odżywcze.

      Witaj Agato na naszym blogu! 🙂

      Michał Jaworski
      Odpowiedz
  • 5 lutego 2016

    Dzien dobry, super podcasty! Trafilam dzis przypadkiem po raz pierwszy na ten o cukrze, i do zdrowego cukru dorzuce jeszcze syrop klonowy albo z agawy, ale jest do spory wydatek. Ja nie mam problemu z odstawieniem cukru, czasem cos zjem bardzo slodkiego, ale juz mnie nie ciagnie jak kiedys…. 🙂 jak sie chce to sie da!!!! niemniej moj chlopak uwielbia cukier bialy na potege i nie da sobie przetlumaczyc, ze cukier bialy to zlo.. Uprawia duzo sportu w tygodniu, nie choruje od lat, nie wiem kiedy ostatni raz bral jakis antybiotyk, jest naprawde zdrowym mlodym czlowiekiem, niemniej uwielbia bialy cukier, herbaty bz cukru nie wypije…. ost. ciasto w restauracji nie zostalo zjedzone, bo bylo dla niego za malo slodkie i nie wiem juz co tu zrobic zeby go wyeeeeliminowac z jego diety!!! Tylko jak to uczynic ??? Pomozcie 😀 Dziekuje za wszystkie rady !!!

    helecho
    Odpowiedz
    • 5 lutego 2016

      Witaj helecho na naszym blogu, my tu mówimy sobie na Ty! 🙂

      Cieszę się, że podcasty Ci się podobają. Dzięki za dodanie do listy syropu klonowego, to faktycznie również dobry substytut cukru. Do syropu z agawy podchodziłbym z dystansem, pojawiły się badania, które pokazują, że z uwagi na wysoki stopień jego przetworzenia niewiele się różni od cukru białego.

      Odnośnie odzwyczajania, eliminacji cukru – myślę, że najlepszą metodą jest uświadamianie co takiego w naszym organizmie się dzieje, gdy spożywamy cukier. To, że nie chorujemy w młodym wieku nie znaczy, że cukier nie szkodzi, po prostu młody organizm ma dużo większe zdolności detoksykacji, jednak z czasem to się zmienia. U jednych szybciej u innych wolniej. Mając wiedzę łatwiej jest podjąć “męskie” decyzje i pozbyć się draństwa ze swojego życia 🙂 Masz rację, jak się chce, to się da! 🙂

      Michał Jaworski
      Odpowiedz
      • 7 lutego 2016

        Dziekuje za odpowiedz! 🙂 Ah to nie jestem na biezaco z syropem z agawy, doczytam!!!!!Mozna znalesc tutaj na stronie jakis wpis o agawie ? Bede w kwesti cukru u mojego ukochana wspinac sie malymi kroczkami… przedstawiajac silne argumenty !! Nie ma co, im marzenia/ cele sa trudniejsze tym bardziej pozniej smakuja!!! 🙂 Pozdrawiam serdecznie

        helecho
        Odpowiedz
  • 7 kwietnia 2016

    Ubiegłeś mnie Michale 🙂 Też będę podejmował temat cukru ale na szczęście w trochę innym ujęciu niż u Ciebie. Być może oba podcasty i oba odcinki będą mogły dać pełny obraz na temat tej substancji 🙂
    Dzięki za kolejny sztos. Keep up good work! 🙂

    Odpowiedz
    • 8 kwietnia 2016

      Nie mogę się doczekać! 🙂

      Michał Jaworski
      Odpowiedz
  • 11 stycznia 2017

    Świetny blog! Ja zachęcony wywiadem z Czesławem Langiem kupiłem książkę ultramana Richa Rolla – weganina. Nie zostałem weganinem, uważam siebie za 0,9 wegetarianina bo jem od czasu do czasu tylko ryby. Ale zacząłem piec chleb na zakwasie, odrzuciłem co tylko się dało z przetworzonych rzeczy. Nie ruszam nawet żółtego czy topionego sera. Postawiłem na nieprzetworzone warzywa, owoce, strączkowe, orzechy no i ciemny chleb. Nieprzetworzone chemicznie bo oczywiście gotuję. Tropię cukier gdzie się da i eliminuję :-). CZUJĘ SIĘ DOSKONALE. Za dnia nie mam żadnych dołów energetycznych ponieważ to co jem trawi się równomiernie powoli. Nie potrzebuję więc kawy, energetyków, cukrów zastępczych. Nie chcę zastanawiać się czy zdrowsza jest stewia, syrop klonowy, z agawy, melasa itd. Po prostu pewnego dnia odstawiłem to wszystko i od czasu do czasu używam miodu. Starcza mi to i fruktoza w owocach. Pozdrawiam wszystkich, którzy zerwali z białym narkotykiem 🙂

    krak
    Odpowiedz
    • 12 stycznia 2017

      Cześć krak, dzięki za komentarz i uznanie 🙂 Super, że podzieliłeś się swoim doświadczeniem. Faktycznie czasem łatwiej jest po prostu zerwać ze smakiem słodkim – odpada wtedy wiele dylematów. Ja również bazuję głównie na miodzie i owocach, chociaż czasem skuszę się na zdrowe smakołyki, które przygotowuje Tatiana 🙂 Pozdrawiam,

      Michał Jaworski
      Odpowiedz
      • 13 stycznia 2017

        Widzisz Michale w książce Rolla 1-szy raz znalazłem termin ‘śmieciowe jedzenie wege’. Wielu sportowców ogranicza cukier tylko o tyle o ile im wychodzi z tabel kalorii, wielu wege zaś po prostu napycha się cukrem i mąką. W przypadku tych ostatnich błąd jest o tyle istotny, że szybko pojawiają się problemy z włosami, zębami u dziewczyn z miesiączką. Znam wiele takich przypadków. I tak nie tylko niszczy się pewien dobry pomysł ale i utrwala w innych ludziach przekonanie że wegetarian/-gan trzeba wysłać do lekarza. Nie chcę demonizować cukru ale wraz z tłustym mięsem odpowiada on za wiele problemów. Dlatego Twój blog ma duże znaczenie bo wśród wielu innych tematów jako jeden z nielicznych zwracasz na to uwagę. Pzdr

        krak
        Odpowiedz
  • 15 listopada 2017

    właśnie odkryłam tąstronkęi podcasty 🙂 super! już zainstalowane na telefonie:) ja dopiero na początku drogi mam nadzieję że się wszystko uda i jeszcze wiele sięod was naucze:) dzięki

    Kaśka
    Odpowiedz
Więcej Niż Zdrowe Odżywianie